breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί όλοι μένουν άπραγοι απέναντι στη σκόνη; Ποιες οι επιπτώσεις σε μας και στα παιδιά μας; Γιατί μερικά ιδιωτικά σχολεία έκλεισαν ενώ τα δημόσια σχολεία σφυρίζουν αδιάφορα;

 Σ.Σ. Οταν είχε έρθει η τεράστια μάζα σκόνης απο την Συρία τι ειχε κάνει τότε το κράτος για την προστασία των πολιτών ,για την δημόσια Υγεία?? ΤΙΠΟΤΑ…Αφήσαν έκθετους τους πολίτες να επιβαρυνθεί η υγεία τους, με άμμεσες αλλα  και έμμεσες συνέπειες ..Κάποιοι γιατροί φωνάζαν τότε στα κανάλια ότι η εισπνοή της σκόνης κάθεται στα πνευμόνια και δεν φεύγει προκαλώντας μακροχρόνιες επιπτώσεις..¨Αφησαν τους πολίτες να πηγαίνουν δουλειά, οι μαθητές στα σχολεία,γενικώς σαν να μην συνέμβαινε τίποτε..Εκτεθήκαμε όλοι δεν υπάρχει αμφιβολία..Ομως η σκόνη ερχόταν και πρίν εκείνο το περιστατικό , και έρχεται ακόμη και ούτε πρόκειται αυτό να αλλάξει…Ηδη αρχίζουμε να συνηθίζουμε το νέο αυτό ντε φακτο γεγονός στην ζωή μας..Εχει ενταχθεί στην καθημερινότητά μας..Η ζωή μας θα αλλάξει πλέον..Θα συνηθίσουμε και τις μάσκες και όλες τις υπόλοιπες συνέπειες…Οπως συνηθίσαμε και τους αεροψεκασμούς..

Η σκόνη ήρθε για να μείνει!

Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν θα υποχωρήσει εύκολα και σύμφωνα με τους ειδικούς θα αποτελεί πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο των μηνών της Άνοιξης.

 

Image result for σκόνη στην ατμόσφαιρα
πηγή

Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο; Γιατί οι αρμόδιοι για άλλη μια φορά σφυρίζουν αδιάφορα; Ποιες οι επιπτώσεις της σκόνης στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα την υγεία των παιδιών;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).  η μακροπρόθεσμη έκθεση σε πολύ μικρά σωματίδια μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, δυσμενείς εκβάσεις τοκετών και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά. Η μελέτη επίσης προτείνει μια πιθανή σύνδεση με τη νευροανάπτυξη, τη γνωστική λειτουργία και τον διαβήτη, και ενισχύει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ ΑΣ2,5 και θανάτων λόγω καρδιοαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Πηγή-Ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος

https://www.eea.europa.eu/el/simata-eop-2010/simata-2013/arthra/kathe-anasa-poy-pairnoyme

Image result for σκόνη στην ατμόσφαιρα
πηγή

Επίσης σε νέες έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντόπιστηκε μια ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2013 στην Αθήνα και τη Χαλκιδική, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες μάλιστα που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη συσχετίζεται ήδη με τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που συμμετέχουν στις έρευνες μέτρησης των επικίνδυνων ουσιών της αφρικανικής σκόνης, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, λόγω της συνεχιζόμενης ερημοποίησης της Σαχάρας, η μεταφερόμενη σκόνη θα αυξάνεται σε ετήσια βάση.

Πηγή: https://evia365.gr/epiptoseis-echei-stin-ygeia-afrikaniki-skoni/

Οι αρμόδιοι στην Κύπρο γιατί δεν ασχολούνται διεξοδικά με το θέμα; Γιατί δεν έχουν γίνει ανάλογες έρευνες στην Κύπρο; Και αν έχουν γίνει γιατί δεν έχουν ενημερωθεί σωστά οι πολίτες;

Image result for σκόνη στην ατμόσφαιραπηγή

Τι συμβαίνει με τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων της Κύπρου; Ποιος έχει τελικά την ευθύνη των αποφάσεων για τα διάφορα μέτρα που πρέπει να παρθούν; 

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που στέλνει το Υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις των σχολείων…

Image result for moec
πηγή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ
Αρ. Φακ.: 2.14.02, 5.13.04
6 Μαρτίου 2018
Διευθυντές/τριες Σχολείων
Δημοτικής, Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα σας υπενθυμίζουμε το περιεχόμενο της εγκυκλίου
ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2017 (αρ. εγκυκλίου στο διαδίκτυο ypp6688) σύμφωνα
με το οποίο θα πρέπει να ενημερώνεστε επί καθημερινής βάσης για τα επίπεδα
σκόνης από την ιστοσελίδα του Κλάδου Ποιότητας Ατμοσφαιρικού Αέρα
(http://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/ )…
Επομένως στις περιπτώσεις που διαπιστώνετε ότι τα επίπεδα σκόνης στην περιοχή
σας είναι αυξημένα (προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν την οριακή τιμή που καθορίζεται
από τη σχετική νομοθεσία) είναι υποχρέωση της διεύθυνσης του σχολείου να
μεριμνά ώστε να αποφεύγεται η διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο ύπαιθρο. Επίσης, θα πρέπει να ακυρώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες που
απαιτούν παραμονή μεγάλης χρονικής διάρκειας στην αυλή του σχολείου ή σε
άλλους εξωτερικούς χώρους. Ανάλογες οδηγίες πρέπει να δίνονται και προς όλους
τους εργαζόμενους στη σχολική μονάδα.

Πηγή: http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp7172a

Δηλαδή σύμφωνα με το Υπουργείο όλη την ευθύνη την έχει ο εκάστοτε διευθυντής και η καλή του θέληση;

Δηλαδή η υγεία του κάθε παιδιού είναι μια προσωπική υπόθεση ενός ατόμου;

Αυτη η άποψη του Υπουργείου επιβεβαιώνεται και από την πιο πρόσφατή του εγκύκλιο

Αρ. Φακ.: 2.14.02, 5.13.04
25 Μαρτίου 2018

http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp7284a

 

Ιδιωτικό σχολείο της Κύπρου έκλεισε για σήμερα λόγω σκόνης

Πηγή: https://www.facebook.com/MedHigh/

Τι συμβαίνει στην γειτονική μας Κρήτη:

Κλείνουν σχολεία λόγω της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη 

Η απόφαση ελήφθη λόγω των αναμενόμενων εκτάκτων, ακραίων, καιρικών φαινομένων που περιλαμβάνουν την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 άνω του ορίου των 50 Mg/m3, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 Σύμφωνα με μια τελευταία ειδοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΔ , το Υπουργείο Παιδεία θα διεξάγει αύριο Τρίτη 27 Μαρτίου διευρυμένη σύσκεψη. Ελπίζουμε για σωστές αποφάσεις.

“Έχουμε ειδοποιηθεί πριν λίγο ως ΠΟΕΔ από το ΥΠΠ, για να παρευρεθούμε σε διευρυμένη σύσκεψη (ΥΠΠ, ΥΓΕΙΑΣ κ.ά) που θα γίνει αύριο, στις 10πμ στο ΥΠΠ, για το θέμα της σκόνης”.

Χάρης Χαραλάμπους

Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ μέλος Γραμματείας της Α.Κί.ΔΑ

https://www.facebook.com/groups/1598350903570761/

Back to top button