Διεθνή

Πήγαν να κάψουν την ιστορική μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι όπως το 2020 έκαψαν την άλλη Άγια Λαύρα της Ρούμελης τη μονή Παναγίας Βαρνάκοβας και κάηκε η θαυματουργή εικόνα! ΠΟΙΟΙ ΚΑΙΝΕ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ . Τι μας εκμυστηρεύθηκε πριν τον εμπρησμό της μονής η ηγουμένη. ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η πυρπόληση του ιστορικού μνημείου-μονής του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας μας ανέσυρε μνήμες εφιαλτικές από έναν αντίστοιχο εμπρησμό στο ιστορικό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνάκοβας Φωκίδας στις  14 Ιουνίου του 2020 όταν κάηκε και η θαυματουργη εικόνα. Η ιστορική Μονή που αποκαλείται και η Αγία Λαύρα της Ρούμελης ιδρύθηκε το 1077 από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ’ Δούκα του Βυζαντίου έχοντας καταγράψει διαδρομή 10 αιώνων, μεταξύ αυτών και την ταραχώδη περίοδο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Δηλ. τα 2 πιο ιστορικά μοναστήρια της Ρούμελης στοχοποιήθηκαν. Το ερώτημα είναι από ποιούς. Δεν είναι δικιά μας δουλειά να βρούμε τους ενόχους. Ωστόσο καταθέτω εδώ όσα μου εμπιστεύθηκε η ηγουμένη Ανδρικοπούλου κατά κόσμον μαθηματικός από την Πάτρα που είχε πάει και ιεραποστολή στην Αφρική και είχε παλέψει πολύ το θέμα του ελευθεροτεκτονισμού. Μας είπε τότε. λίγα χρόνια πριν τον τελευταίο εμπρησμό η αγαθή Γερόντισσα για τους μασόνους. Φοβάμαι μην κάνουν κακό στο μοναστήρι. Έρχονται τη νύχτα κούρσες με άτομα. Παραφυλάμε να μην γίνει κακό.

Έχω γυρίσει πολλές μονές στην Ελλάδα ανδρικές και γυναικείες αλλά τέτοιο Ομολογιακό φρόνημα και εξήγηση ευθεία, πνεύμα ευθές μόνο αυτή είχε.. έλεγε την αλήθεια. Ο μέγας κίνδυνος για εκκλησία είναι η μασονία. Συνειδητοποιημένη στο έπακρον, ξελαμπικαρισμένη και παλικάρι η Γερόντισσα, λεβεντιά.

Το 2017 πάλι απειλήθηκε από φωτιά αλλά γλίτωσε θαυματουργικά η εικόνα. Στις 29 Ιανουαρίου 2017 η Μονή είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες.

H ηγουμένη της Ιεράς Μονής της Βαρνάκοβας: «Η Παναγία, η Βαρνάκοβά μας, την ώρα της απόλυτης καταστροφής, έκανε το θαύμα της».

Η ηγουμένη Θεοδοσία, ομολογεί: «Η λαίλαπα της φωτιάς τύλιγε στις φλόγες το Μοναστήρι μας και πλησίαζε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς μας. Η εικόνα ήταν βιδωμένη, κατσαβίδι δεν υπήρχε, η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο, έλεγα στην Παναγιά, χωρίς εσένα δεν φεύγω από το Μοναστήρι, θα καούμε και οι δυο και ξαφνικά η εικόνα πέφτει πάνω μου και με τη βοήθεια άλλης αδελφής μοναχής σώσαμε την εικόνα της Παναγιάς μας».

Η εικόνα έφερε ράγισμα κατά μήκος του προσώπου τής Θεοτόκου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του αντιτορπιλικού «Έλλη» στην Τήνο. Η εικόνα, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια, καταστράφηκε…

dsc01825-1.jpg

Γλίτωσε από επιδρομές και κατακτητές, έπαιξε κομβικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης του 1821, αλλά έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Η Μονή ιδρύθηκε το 1077, επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ’ Δούκα (Παραπινάκη)

Ο ίδιος ο Αλέξιος Κομνηνός περιεβλήθη το Μοναχικό Σχήμα με το όνομα “Ακάκιος” και ετάφη μέσα στον Ναό της Παναγίας. Στον ίδιο Ναό ετάφη και ο Εμμανουήλ Πορφυρογέννητος, που είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Ανδρόνικο…

βέβαια οι εμπρησμοί είναι λογή λογής .. πάντως και ο εσωτερικός εχθρός δεν είναι αμελητέος.

dimpenews.com

Back to top button