breaking newsΔιεθνή

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ «τραυματίστηκαν σοβαρά» σε επίθεση στο Μάλι

 

Η οχηματοπομπή τους χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό

Αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (MINUSMA), η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης από το κράτος του Σαχέλ, «τραυματίστηκαν σοβαρά» χθες Τετάρτη όταν η οχηματοπομπή τους χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Προχθές Τρίτη οι κυανόκρανοι της MINUSMA εγκατέλειψαν τη βάση τους στην Κιντάλ σχηματίζοντας μακρά οχηματοπομπή που κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Γκαό, μεγάλης πόλης του βορρά, σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων.

Χθες «μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η αυτοκινητοπομπή έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε στον Τύπο ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Με βάση τις «προκαταρκτικές πληροφορίες», η έκρηξη είχε αποτέλεσμα να «τραυματιστούν σοβαρά αρκετοί κυανόκρανοι», πρόσθεσε.

Η MINUSMA διευκρίνισε αργότερα μέσω X (του πρώην Twitter) πως τραυματίστηκαν οκτώ μέλη της, που διακομίστηκαν όλα στην Γκαό.

Η επίθεση «ακολούθησε δυο παρόμοια περιστατικά» προχθές Τρίτη, στα οποία «δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν ελαφρά» και τους προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου, ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Η αυτοκινητοπομπή αυτή ήταν η τελευταία που αποχώρησε από την Κιντάλ για να πάει στη βάση της MINUSMA στην Γκαό, υπό «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ασφαλείας».

Η μετακίνησή της αναγκαστικά έγινε «χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ελλείψει άδειας πτήσης από τις αρχές του Μαλί», γεγονός που «αυξάνει τους κινδύνους για τους κυανοκράνους μας, οι οποίοι πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε επικίνδυνες περιοχές», τόνισε ο εκπρόσωπος. Ζήτησε για μια ακόμη φορά «πλήρη συνεργασία» από το Μπαμακό στην αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά το Μαλί απαίτησε τον Ιούνιο την αποχώρηση, «χωρίς καθυστέρηση», των κυανοκράνων, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσει εσπευσμένη διαδικασία απόσυρσης, άνευ προηγουμένου, η οποία αναμένεται να έχει τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Η MINUSMA, εν μέσω ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, με διάφορους ένοπλους παράγοντες να διεκδικούν τον έλεγχο περιοχών (αυτονομιστές, τζιχαντιστές, τον τακτικό στρατό), επισπεύδει την αποχώρησή της, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εγκατάλειψε έτσι τις θέσεις της στην Κιντάλ χωρίς να περιμένει να φθάσει δύναμη του στρατού, επιτρέποντας στους αυτονομιστές αντάρτες με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ να ξεπεράσουν τις ένοπλες δυνάμεις στην κούρσα για τον έλεγχο της περιοχής ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τις ένοπλες ομάδες του βορρά.

PrimeNews.

Back to top button