breaking newsΔιεθνή

Η ΕΕ επιβραβεύει την Άγκυρα με 3 δισ. Ευρώ

 

Του Παύλου Ξανθούλη

Δεύτερο πακέτο στήριξης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού και δη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της ευρωτουρκικής συνάντησης ηγετών, στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα παραχωρηθούν από δύο δεξαμενές:

Α. Ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν αναλογικά όλα τα κράτη-μέλη και συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εξαιρεθεί.


Β. Ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών, κάτι που η Λευκωσία μπορεί να αποφύγει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να ζητήσει όπως η δική της αναλογική συμβολή διατεθεί για τους πρόσφυγες της Ιορδανίας και του Λιβάνου, πρακτική που είχε ακολουθηθεί και κατά το πρώτο πακέτο στήριξης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», η απόφαση της Κομισιόν θα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η προοδευτική αποδέσμευση της βοήθειας (σ.σ. των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ) τελεί υπό αίρεση, σε σχέση με τη συνεχή εφαρμογή του πλαισίου συνεννόησης Ε.Ε.-Τουρκίας, για ενίσχυση της συνεργασίας τους στη στήριξη προσώπων υπό προσωρινή προστασία και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασής της, η Κομισιόν αναμένεται να ενημερώσει και επισήμως τα 28 κράτη-μέλη, τα οποία όπως επανειλημμένα έχει δημοσιεύσει ο «Φ», δεσμεύτηκαν πριν από δύο χρόνια, στις 18 Μαρτίου 2016, ότι μόλις τα κονδύλια του πρώτου πακέτου στήριξης της Τουρκίας τείνουν να εξαντληθούν, τότε θα προχωρήσουν στην έγκριση ενός δεύτερου πακέτου, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πολιτική δέσμευση που αναλήφθηκε από τους «28» είναι αποτρεπτική οποιωνδήποτε αρνητικών σκέψεων υπογράμμιζαν κοινοτικοί κύκλοι. Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν ευνοείται μόνο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά και από την Αθήνα, για ευνόητους λόγους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.

Στην απόφαση που αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν θα επισημαίνεται επίσης ότι τα κονδύλια του πρώτου πακέτου στήριξης, ύψους επίσης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν ως βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχουν προγραμματισθεί, δεσμευθεί, ενώ έχουν υπογραφεί και τα σχετικά συμβόλαια.

Μεταξύ των δράσεων που έχουν αναληφθεί, περιλαμβάνονται η παροχή μηνιαίας οικονομικής στήριξης σε 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού για 500 χιλιάδες μαθητές, καθώς και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η έγκριση από την Κομισιόν της πρότασης για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, καθιστά σαφές ότι η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας, όχι μόνο δεν τίθεται εν αμφιβόλω, αλλά αποκτά πλέον και σαφή κατεύθυνση εκ μέρους της Ε.Ε., που παραπέμπει στη συνέχιση και ενίσχυση της ευρωτουρκικής συνεργασίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Σε αυτό το επίπεδο επιδιώκεται να επικεντρωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Πρόεδρος Κομισιόν, καθώς και ο ηγέτης της προεδρεύουσας Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επιδιώξει να «ξεχειλώσει» την ατζέντα των συζητήσεων, φέρνοντας στο τραπέζι τα αιτήματα για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, για το οποίο, όπως αποκαλύψαμε, θέτει και χρονοδιάγραμμα, παραπέμποντας στον Φεβρουάριο του 2019.

Σε πορεία συμφωνίας

Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν διαφωνεί με την παραχώρηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Τουρκία, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τους Σύρους πρόσφυγες (με εξαίρεση τις ενστάσεις της Λευκωσίας, που επιθυμεί όπως η δική της αναλογική εθνική συμβολή, παραχωρηθεί για τους πρόσφυγες της Ιορδανίας και του Λιβάνου).

Ωστόσο, διαφωνίες υπάρχουν για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων, καθώς έξι κράτη-μέλη, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανία, η Φινλανδία, και η Σουηδία, καλούν τη Κομισιόν να καλύψει το σύνολο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν προς την Τουρκία, από τον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εθνικοί τους προϋπολογισμοί.

Η Κομισιόν διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν τόσο υψηλά διαθέσιμα υπόλοιπα ώστε το σύνολο των 3 δισ. ευρώ να παρασχεθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, κοινοτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να βρεθεί μια «χρυσή τομή».
Σε κάθε πάντως περίπτωση, η Άγκυρα θα λάβει τα 3 δισεκατομμύρια από την Ε.Ε., ανεξαρτήτως από ποια τσέπη προέρχονται…

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/500057/i-ee-epibrabevei-tin-aggyra-me-3-dis-evro

Back to top button