breaking newsκοινωνίαΚύπρος

Πάλι συγκλονίστηκαν όλοι, πάλι θα το ξεχάσουν σύντομα

Στον ύπνο του δικαίου, ήταν ο τίτλος της στήλης όταν γράφαμε για πρώτη φορά για την ιστορία της Έλενας (2/7/2014), την ιστορία με την οποία όλοι ασχολούνται σήμερα, γιατί τους ανάγκασε να ασχοληθούν με τον θάνατό της.

Και ήταν ο ύπνος του δικαίου, γιατί όταν ήρθε στο φως όλοι συνέχιζαν τον ύπνο τους, ουδείς έδωσε σημασία, ουδείς.

Ακόμα κι όταν βγήκε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, που καταδίκασε τον ιερέα και μετά του Εφετείου που επικύρωσε την απόφαση. «Ας σταθεί ο καθένας να σκεφτεί για λίγο το μαρτύριο που ζούσε το παιδί για πέντε ολόκληρα χρόνια και μετά ας σκεφτεί το πιο κοινό ερώτημα:

Τι διάολο έκαναν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του κράτους;» γράφαμε. Διότι, το δικαστήριο έκανε σαφή αναφορά και το επισημάναμε: «Η λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, που ήταν υπεύθυνη τότε για την παραπονούμενη, φαίνεται να μην επιτέλεσε το καθήκον της ως έπρεπε, λέει το δικαστηριακό ρεπορτάζ, και σπάνια επισκεπτόταν τη μικρή η οποία δεν της είχε εμπιστοσύνη και δεν είχε πού να καταφύγει για να βρει προστασία».

Το κοριτσάκι ζούσε με τον εγκληματία μέχρι τα εννιάμισί του χρόνια και ζούσε καθημερινά τις βάρβαρες επιθέσεις του ιερέα, αλλά ταυτόχρονα και την κακομεταχείριση της συζύγου του, της παπαδιάς, η οποία ήταν βάναυση με κάθε ευκαιρία και τρομοκρατούσε το παιδί. Κι αυτό το γράφαμε το 2014 σε αυτή τη στήλη, όχι σήμερα, που τρέχουν όλοι να δικαιολογηθούν και να πουν τα δικά τους. Κι αργότερα, όλα επιβεβαιώθηκαν και στο Εφετείο.

Αλλά, τους ιεράρχες μας δεν τους αρκούσε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου και η επικύρωση του Ανωτάτου, έβαλαν τη δική τους αντικειμενικότητα πάνω από αυτήν των δικαστών. Και πρόσφεραν κάλυψη στον ένοχο ιερέα, προσπάθησαν να ξεπλύνουν μια ντροπή, να την σκεπάσουν και, τελικά, ήρθε ο θάνατος αυτού του βασανισμένου παιδιού για να βγει ξανά στην επιφάνεια η ντροπή.

Η ντροπή τους και η ντροπή όλης της κοινωνίας μας. Γιατί, κάθε φορά που βγαίνει στο φως μια τέτοια ιστορία, είναι σαν να ζούμε σε επανάληψη τις ίδιες αντιδράσεις.

Οι κυβερνήσεις να υπόσχονται αλλαγές στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες να επαναλαμβάνουν την έλλειψη προσωπικού και οι πολίτες να εξοργίζονται και να εκτονώνονται στο facebook, πλέον. Και λίγες μέρες αργότερα ως να μην έχει συμβεί τίποτε. Κάθε φορά τα ίδια. Κάθε φορά ίδιες ντροπές.

Ποιος θυμάται την ιστορία της 14χρονης, που τη γράφαμε μόλις τον περασμένο Νιόμβρη όταν βρέθηκε λιπόθυμη στη Λήδρας, φορτωμένη μαριχουάνα για να αποκαλυφθεί η βασανισμένη ζωή της μέσα στον φαύλο κύκλο ενός κράτους ανίκανου να της προσφέρει βοήθεια;

Ποιος θυμάται τις ίδιες μέρες την υπόθεση με την εργαζόμενη σε σχολείο, ο σύζυγος της οποίας καταδικάστηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικης και για την ίδια το δικαστήριο ανέδειξε πρωταγωνιστικό ρόλο; Αυτή «έκαμψε τους ενδοιασμούς της ανήλικης απειλώντας την», έλεγε το δικαστήριο, αλλά το κράτος δεν έβρισκε τρόπο να την απομακρύνει από το σχολείο.

Όταν τα γράφουμε γίνεται ένας πανζουρλισμός, συζητήσεις, αναστάτωση, αλλά αποτέλεσμα ουδέν. Και κάθε φορά τα ίδια. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από σημερινά δημοσιεύματα», έλεγε μέχρι και ο Πρόεδρος όταν γράφαμε για την 14χρονη. «Όλοι μας έχουμε συγκλονιστεί με αυτή την τραγική περίπτωση» έλεγε χτες η υπουργός Εργασίας για την Έλενα.

Αλλά, ο συγκλονισμός όλων εξαντλείται σε ελάχιστο χρόνο. Και στη συνέχεια βασιλεύει η σιωπή, η ανοχή, η αδράνεια.

Όπως με την περίπτωση του ιερέα, που όταν βγήκε από τη φυλακή έκανε και ομιλία για να ευχαριστήσει τον μητροπολίτη του για τη συμπαράσταση. Καταχειροκροτούμενους και από το εκκλησίασμα, που δεν πιστεύει όσα συγκλονιστικά λένε τα δικαστήρια που τον καταδίκασαν.

Γιατί πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μιας αρρωστημένης κοινωνίας βρίσκεται κολλημένο ένα μικρόβιο που την κατατρώει. Είναι αυτό που δίνει βάση στον θύτη, διότι είναι ευυπόληπτο μέλος της, και όχι στο θύμα, που μπορεί να έχει ύποπτα κίνητρα.

Σαν δεν ντρεπόμαστε!

Πόσα παιδιά θύματα πρέπει να χάσουμε για να αντιδράσουμε ως άνθρωποι και να θέσουμε την προστασία τους σε προτεραιότητα;

 

aristosm@phileleftheros.com

Back to top button