breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ποιος ωφελείται από αυτό το χάος που βιώνουμε;

 

Του Jeffrey Tucker

Πριν από δύο χρόνια τέτοια μέρα, δημοσίευσα ένα κομμάτι που ήταν πολύ δύσκολο να γραφτεί. Αφορούσε ακριβώς ποιος επωφελήθηκε από τα lockdown, τις μάσκες και όλα όσα σχετίζονταν με αυτά, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος σχολείων και επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Όσο κι αν όλοι θα προτιμούσαμε να ανησυχούν όλοι για μεγάλα ζητήματα, όπως η δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυστυχώς συμβαίνει ότι τα βιομηχανικά συμφέροντα (ακόμα και οι κακοποιοί της άρχουσας τάξης) υπερισχύουν μερικές φορές και των δύο.

Προφανώς, οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τόσα πολλά μέσα σε τρία χρόνια, όχι μόνο υγεία και εισόδημα, αλλά και ελπίδα. Είναι τραγικό. Εν τω μεταξύ, πολλοί άλλοι φαίνεται να τα κατάφεραν σαν ληστές κατά τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στο συντομότερο χρονικό διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πολλές ομάδες και τομείς είχαν ένα είδος λαχτάρας για μια πανδημία. Μετέτρεψαν ένα ευρέως διαδεδομένο και ως επί το πλείστον διαχειρίσιμο παθογόνο – τις σχέσεις γιατρού/ασθενούς και τις εύλογες προφυλάξεις από την πλευρά των ευάλωτων – και το μετέτρεψαν σε βάση για έναν παγκόσμιο πανικό καταναγκασμού και εξαναγκασμού, που ανέτρεψε αιώνες προόδου στον νόμο και την ελευθερία.

Ας δούμε απλώς τη λίστα των δικαιούχων που συνέταξα για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.

1. Οι εταιρείες τεχνολογίας που ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με τον ψηφιακό κόσμο — και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές σε αυτό — που ξέχασαν όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ζουν εντελώς έξω από τον φυσικό κόσμο. Σίγουρα, πολλές από αυτές τις εταιρείες υψηλών πτήσεων επιστρέφουν τώρα στη γη χάρη στα υψηλότερα επιτόκια. Ακόμη και το Zoom μπορεί να πέφτει σε δύσκολες στιγμές. Στο οποίο λέω: Schadenfreude.

2. Οι φαρμακευτικές εταιρείες με εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύσεις σε εργαστήρια και κύκλους διανομής, που ήθελαν να φέρουν τα προϊόντα τους εν μέσω έκτακτων περιστατικών, μαζί με τη βιομηχανία δοκιμών PCR, για να μην αναφέρουμε τους κατασκευαστές μασκών και αναπνευστήρων και τόσες άλλες εταιρείες κλοπής σε αυτόν τον χώρο. Δεν κερδίζουν μόνο από τεράστιους πόρους και απαλλαγή από ζημιές. έβαλαν ακόμη και τις κυβερνήσεις να στρατολογήσουν τη βάση των πελατών τους.

3. Οι διανοούμενοι της δημόσιας υγείας, που για τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία είχαν πέσει στον ρομαντισμό του μοντελισμού σε υπολογιστή, έψαχναν να δοκιμάσουν μια νέα μέθοδο για τον μετριασμό των ασθενειών. Πρέπει να είχαν πάρει πολύ μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας το πείραμα να δοκιμάζεται σε πραγματικό χρόνο. Μιλώντας για αυτό: δεν έχουμε ακούσει για αυτούς τους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό. Φαίνονται βολικά πολύ ήσυχοι. Παρατηρήσατε πώς οι προφήτες της καταστροφής, που ήταν στην επικαιρότητα πριν από τρία χρόνια, με τη μαγική τους ικανότητα να βλέπουν το μέλλον με ακρίβεια, έχουν εξαφανιστεί εντελώς;

4. Ο μεγαδισεκατομμυριούχος Bill Gates βρέθηκε εκνευρισμένος από ιούς υπολογιστών που κατέστρεφαν το λειτουργικό του σύστημα Windows και έτσι ανέπτυξε ένα πάθος για το μπλοκάρισμα των ιών γενικά, ενώ δεν καταλάβαινε τη διαφορά μεταξύ βιολογίας και υλικού υπολογιστή. Φαίνεται ότι τα κατάφερε πολύ καλά για τον εαυτό του, όχι μόνο με τις επενδύσεις του, αλλά τώρα με το νέο του βιβλίο, που μας λέει πώς θα αλλάξει μόνος του την πορεία του παγκόσμιου κλίματος.

5. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν σίγουρα μια μέρα στο γήπεδο δοκιμάζοντας νέες χρήσεις εξουσίας. Θεέ μου, επενέβησαν και στα social media, γράφοντας σενάρια για το ποιος μπορεί να μιλήσει και ποιος όχι. Το κράτος εθνικής ασφάλειας δεν είχε τόσο πλάκα από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ήταν, εν ολίγοις, η πιο επιτυχημένη αύξηση της κυβερνητικής εξουσίας στον κόσμο στη σύγχρονη εποχή ή ίσως και ποτέ. Ο πανικός από ασθένειες αποδείχτηκε πιο ευνοϊκός για αυτούς από του πολέμου και της οικονομικής ύφεσης.

6. Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, οι οποίες ζουν με τα κλικ και γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι ο δημόσιος πανικός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η προσοχή των καταναλωτών, τα κατάφεραν ιδιαίτερα καλά, δεδομένου ότι εκατομμύρια ήταν κλειδωμένοι στο σπίτι, χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο. Μιλάμε για αιχμάλωτο κοινό!

7. Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία ήταν εξαιρετικά ενοχλημένη από τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, έκανε επιτυχώς τη Δύση να πιστέψει ότι η Κίνα εξουδετέρωσε τον ιό μέσω ολοκληρωτικών ελέγχων. Τώρα μπορεί να καυχιέται ότι έχει γράψει την αντιμετώπιση της πανδημίας για ολόκληρο τον κόσμο και τώρα καθοδηγεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο να κάνει όλο και περισσότερα από αυτό.

8. Οι λυσσασμένοι αντίπαλοι της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να την καταστρέψουν με κατηγορίες για ρωσική συμπαιγνία και στη συνέχεια παραπομπή για ένα τηλεφώνημα στην Ουκρανία, τελικά στράφηκαν στη δημιουργία τεράστιου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού χάους, υπερβάλλοντας μαζικά για τη σοβαρότητα ενός εκτεταμένου ιικού παθογόνου, το οποίο από μόνο του έγινε μεταφορά για την πολιτική μόλυνση που πίστευαν ότι έπληξε τη χώρα. Αυτή ήταν η τελική ανατροπή της διοίκησης, προς πανηγυρισμό των πολιτικών του αντιπάλων.

9. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, που ήθελαν να απεργήσουν εδώ και χρόνια για να αποσπάσουν μισθούς και επιδόματα από τους φορολογούμενους, ανησυχούσαν ότι κάτι τέτοιο θα στρέψει το κοινό εναντίον τους. Για αυτούς, τα lockdown ήταν η τέλεια δικαιολογία για να βρουν έναν άλλο τρόπο. Εγκατέλειψαν τη δουλειά τους και πληρώθηκαν ούτως ή άλλως. Στη συνέχεια προσπάθησαν να κάνουν το κόλπο να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

10. Ένας πληθυσμός της άρχουσας τάξης, που έχει χάσει την επαφή με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στους υπολογιστές τους, είχε απομακρυνθεί ολοένα και περισσότερο από τη ροή της ζωής, όπως αυτή υπάρχει στον φυσικό κόσμο και απέτυχε εντελώς να συμπάσχει με τα βάσανα των άλλων υπό τα lockdown. Αλλά μάλλον ζεστάθηκαν με το χάος που είχαν δημιουργήσει, γιατί σήμαινε ότι μπορούσαν να βγάλουν μεγάλα χρήματα χωρίς να αλλάξουν ποτέ τις πιζάμες τους.

Αυτές ήταν οι επιλογές μου πριν από δύο χρόνια και αντέχουν αρκετά καλά, αν μπορώ να το πω. Καμία ομάδα συμφερόντων δεν θα μπορούσε να το πετύχει από μόνη της. Χρειαζόταν μια τέλεια καταιγίδα. Δεν χρειάζεται να είναι μια συνωμοσία, πολύ λιγότερο μια συγκεκριμένη πλοκή. Απαιτεί μόνο η σωστή συρροή των γεγονότων να παρουσιαστεί με τρόπο που να προτρέπει τη δράση και τη συνεργασία.

Θα μπορούσα να προσθέσω μια ακόμη ώθηση για την πανδημία, που αγγίζει μια γενική φιλοσοφία ζωής. Ο κόσμος ξεχειλίζει αυτές τις μέρες από ανθρώπους που τους τρώει η ιδεολογία. Έχουν την αντίληψη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κόσμο και διακατέχονται από ένα φλέγον πάθος να το διορθώσουν. Λαχταρούν μεγάλες αλλαγές, ισχυρό δράμα, επικές αλλαγές στην ιστορία. Γι’ αυτούς, ο οριακά βελτιούμενος κόσμος της αστικής ύπαρξης φαίνεται βαρετός και χωρίς γεγονότα. Η πανδημία ήταν για αυτούς κάτι συναρπαστικό και βαρυσήμαντο: παρουσίαζε μια ευκαιρία για μια Μεγάλη Επαναφορά…

Το ότι θα κοιτάξουμε πίσω με έκπληξη για το τι συνέβη στον κόσμο είναι σχεδόν βέβαιο. Η βλακεία! Και οι άνθρωποι του μέλλοντος δεν θα σταματήσουν ποτέ να κάνουν αυτή τη μεγάλη ερώτηση: “Γιατί;”.

Η απάντηση είναι τελικά μη ικανοποιητική. Ήταν ένα τεράστιο μπάχαλο από ανθρώπους και ομάδες που ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι εντελώς νέο και κανένας από τους οποίους δεν ήταν διατεθειμένος να φέρει την ευθύνη για τα αποτελέσματα. Και από αυτό το χάλι, όλοι οι λάθος άνθρωποι κέρδισαν πλούτη και δύναμη.

Θα εναπόκειται σε εμάς τους υπόλοιπους να μαζέψουμε τα κομμάτια και να ξαναβάλουμε τη ζωή στον σωστό δρόμο. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λογοδοσία και κάποιο μέτρο δικαιοσύνης…

 

primenews.

 

Back to top button