breaking newsΔιεθνή

Αυστραλία: Πολιτική μάχη για στοιχειώδη δικαιώματα των Αβοριγίνων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι κατήγγειλε το Σάββατο μια «εκστρατεία φόβου» από όσους αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης των Εργατικών να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας, μέσω δημοψηφίσματος, το δικαίωμα των Αβοριγίνων να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Ο Εργατικός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, που εξελέγη πέρυσι, επιθυμεί να υιοθετηθεί μέσω δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος της χρονιάς μια συνταγματική αναθεώρηση που φέρει την ονομασία «A Voice to Parliament» (Μια φωνή προς το κοινοβούλιο) και αφορά τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού συμβουλίου των Αβοριγίνων. Το εν λόγω συμβούλιο θα γνωμοδοτεί για τα θέματα που αφορούν αυτή τη μειονότητα.

Πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα του 1901 και είδαν τα δικαιώματά τους να υφαρπάζονται στη διάρκεια των αιώνων.

Μια δημοσκόπηση για το προτεινόμενο σχέδιο, που έγινε σε δείγμα 1.150 ψηφοφόρων την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αυστραλούς τάσσονται υπέρ του σχεδίου με το «όχι» να επικρατεί με ποσοστό 47%, έναντι 43% του “ναι”, με 10% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Για να εγκριθεί, η αναθεώρηση του αυστραλιανού Συντάγματος πρέπει να λάβει την πλειοψηφία θετικών ψήφων, σε ολόκληρη τη χώρα και στις περισσότερες πολιτείες.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος Πίτερ Ντάτον, ο οποίος έχει δηλώσει τη βούλησή του να τορπιλίσει το σχέδιο αυτό, τονίζει ότι το σχέδιο «A Voice to Parliament» ενδέχεται να «αλλάξει ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησής μας».

Οι αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι διχαστική, στερείται λεπτομερειών, προσθέτει περιττή γραφειοκρατία.

Ψευδείς ισχυρισμοί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με ορισμένους να υποστηρίζουν αναληθώς ότι οι Αυστραλοί κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους αν επικρατήσει το “ναι” στο δημοψήφισμα.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η αναθεώρηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Περισσότερα από 200 χρόνια μετά την βρετανική αποικιοκρατία και την επακόλουθη δίωξη των Αβορίγινων, αυτοί οι πληθυσμοί είναι πιο πιθανό να ζουν σε καθεστώς φτώχειας, να έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, να είναι περισσότεροι εκτεθειμμένοι σε ασθένειες και να φυλακίζονται.

Οι Αβορίγινες αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 3,2% των 26 εκατομμυρίων Αυστραλών. Κατοικούν στην Αυστραλία εδώ και περίπου 65.000 χρόνια, αλλά έχουν υποστεί διάφορες μορφές διακρίσεων, καταπίεσης και καταχρήσεων από την αρχή της βρετανικής αποικιοκρατίας το 18ο αιώνα.

«Είναι μια ευκαιρία να έχουμε συνταγματική αναγνώριση των Αβορίγινων και των κατοίκων των νησιών των Στενών Τόρες», ανέφερε ο Αλμπανέζι.

.primenews.

Back to top button