breaking newsΕλλάδα

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

AΠΟ ΤΗΝ REAL NEWS/ΚΥΡΙΑΚΗ 4-3-2018

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής

Η ένταση στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στους προσεχείς μήνες

αφού η Άγκυρα φορτίζει πολύ την κατάσταση , σκοπεύοντας στην συγκυριαρχία στο πρώτο καθώς και στην μετατροπή της περιοχής από την Μαρμαρίδα μέχρι την Αλεξανδρέττα σε μία ουσιαστικά Τουρκική «λίμνη,» μέσω της οποίας θα ελέγχει την Κυπριακή ΑΟΖ αναφορικά με την Μεγαλόνησο..

Οι αλλεπάλληλες Νavtex στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής της Τουρκίας να διεκδικήσει ένα υπολογίσιμο τμήμα των φυσικών πόρων της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου,να «παγώσει» το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, να περιπλέξει τους όποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ξένων ενεργειακών εταιρειών, να επιβάλει μέσω του αναβαθμισμένου ναυτικού την ισχυρή παρουσία της,καθώς και να «δορυφοροποιήσει» ουσιαστικά την εκτασιακά»λαβωμένη»και αμυντικά αδύναμη Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δόλιες κινήσεις της ευνοούνται από την Ποντιοπιλατική στάση των διεθνών οργανισμών , από την εχθρική στάση του Λονδίνου ,αλλά και από την θέση ορισμένων κρατών που ενεργούν φοβικά και χωρίς δυναμικές πρωτοβουλίες (όπως η Ιταλία).

Παράλληλα εκμεταλλέυεται την επικρατούσα ομιχλώδη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή , καθώς και την μη-ρεαλιστική και κυρίως συναισθηματική ως και αποκλειστικά νομικών επιχειρημάτων αντιμετώπιση της κρίσης από την πλευρά της Λευκωσίας.

Μέσω της «διπλωματίας των κανονιοφόρων» επέβαλε το αποκλεισμό του ενεργειακού οικοπέδου 3 στο σημείο»Σουπιά», ενισχύοντας την θέση και ρόλο της στην περιοχή.

Η προκλητική στάση της θα έπρεπε να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από την χώρα μας, την Κύπρο αλλά και από τον ευρύτερο διεθνή παράγοντα .Επειδή δεν αποκλείω «θερμά» επεισόδια κι εντάσεις μέσα στο 2018 στην Κυπριακή ΑΟΖ , η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να αλλάξουν τακτικές επιλογές, να παρακολουθούν από πηγές ειδικών πληροφοριών («βαθιά λαρύγγια») τις εξελίξεις στο μέτωπο του Αφρίν στην ΒΔ Συρία και να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο .Μην περιμένουν βοήθεια από τρίτες χώρες .

Γιατί η Άγκυρα «δοκιμάζει και θα δοκιμάζει στην πράξη το δόγμα του κορυφαίου πρέσβη Σουκρού Ελεγντάγ περί «πολυμετωπικής δράσης».Στην Κύπρο κύρια στοχεύει στο «πάγωμα» των δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ και στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού βάσει των δικών της όρων.

Παράλληλα στο Αιγαίο αναμένεται με αμείωτη ένταση να συνεχίσει τις προκλήσεις σε θάλασσα, αέρα και ξηρά επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το καθεστώς του είναι ασαφές και ομιχλώδες , από την βραχονησίδα Ζουράφα στο Θρακικό πέλαγος μέχρι το σύμπλεγμα των νησίδων του Καστελόριζου.

Ειδικότερα πέραν των συσσωρευμένων ως και ποιοτικά-ποσοτικά αυξημένων παραβιάσεων από αέρος , εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις ναυτικές της δυνάμεις,οι οποίες βρίσκονται σε φάση καθολικής αναβάθμισης με τάση να καταστούν όχι μόνο ικανές να δράσουν σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά να αποκτήσουν δυνατότητες blue water navy.

Ειδικότερα επικεντρώνεται η Άγκυρα στις περιοχές των Δωδεκανηαιακών βραχονησίδων-μικρονησίδων , ενώ προσδίδει επιπλέον έμφαση στο στενό της Μυκάλης (Σάμος-Κουσάντασι), καθώς και στο μικροσύμπλεγμα των Οινουσών.

Η κινητικότητα των ναυτικών της δυνάμεων σήμερα στηρίζεται σε εγχειρίδια και σχέδια που εκπονήθηκαν πριν σχεδόν 15-20 χρόνια από τους ναυάρχους Ερκαγιά και Μποστάνογλου αλλά και σε πρόσφατες μελέτες των Ακαδημιών πολέμου.. Απλά τώρα μέσω του διευρυμένου ναυτικού ρόλου που επιδιώκει, αυτά υλοποιούνται για αυτό και έχει αυξηθεί πολύ η πιθανότητα εκδήλωσης θερμού επεισοδίου.

Είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να διατηρήσουμε υψηλή ετοιμότητα των αεροναυτικών ως και Ειδικών μας Δυνάμεων από το βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο, ενώ από κοινού με την Κύπρο (στα πλαίσια του εφικτού) να ενδυναμώσουμε το αποτρεπτικό δυναμικό , γιατί οι Τούρκοι πέραν των πολλών και ποιοτικά αναβαθμισμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων ,έχουνε αποκτήσει λόγω της πολεμικής τους εμπλοκής στην Μεσοποταμία(και όχι μόνο) και σημαντικές πολεμικές εμπειρίες.

Πάντως η διετία 2018-2019 θα είναι πολύ θερμή.

.triklopodia.gr

Back to top button