breaking newsΚύπρος

Σοβαρά, τώρα; Θα Aνοίξουν κι άλλα Oδοφράγματα;

 

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Μα, επιτέλους, δεν υπάρχει περίπτωση να σοβαρευτούμε;

Ό,τι και να μας κάνουν;

Στήνουμε τώρα καβγάδες γιατί δεν ανοίγει το οδόφραγμα της Δερύνειας;

Αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Και να ακούμε ακόμα και δημάρχους να συζητούν για την αναγκαιότητα δήθεν του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Διότι, από τη μια, μας κάνει επιθέσεις ο Ακιντζί ότι καθυστερούμε και από την άλλη, οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας οι καταστηματάρχες των κατεχομένων και η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος (31 Μαρτίου) για να αξιώσουν να ανοίξει αμέσως το οδόφραγμα. «Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα συμβάλει στην ειρήνη και θα επανενώσει την Αμμόχωστο», γράφει η Γενί Ντουζέν.

Ποιαν ειρήνη βρε; Και ποιαν επανένωση;

Και δεν είναι μόνο αυτή η υποκρισία που ενοχλεί, είναι και που έχουμε και κάμποσους «δικούς μας» να λένε τα ίδια παραμύθια.

Όταν ξέρουν πολύ καλά ότι ο μόνος λόγος που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να ανοίξει αυτό ειδικά το οδόφραγμα είναι για να διευκολυνθεί η ροή τουριστών στα καταστήματά τους, να αρπάξουν λίγη από την τουριστική δόξα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Λες και πρέπει να πληρώσουμε εμείς το ότι ο στρατός κατοχής τους κρατά απομονωμένους.

Κάνει επισκέψεις στα οδοφράγματα ο Ακιντζί και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για καθυστερήσεις. Ο ποθκιάντραπος. Την ώρα που απειλεί να στείλει τον τουρκικό στρατό να μας συνετίσει. Και την ώρα που γνωρίζει κι αυτός και οι Τ/κ καταστηματάρχες ότι ένας ολόκληρος χρόνος καθυστέρησης οφείλεται στο ότι ο κατοχικός στρατός αρνιόταν να μετακινήσει ένα φυλάκιο που βρισκόταν πάνω στον δρόμο.

«Έγιναν επαφές με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους πείσουμε ότι πρέπει να φύγει το τουρκικό φυλάκιο», λέει ο Σώτος Ζακχαίος, επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για τη Διάνοιξη Οδοφραγμάτων. «Κάποια εκ των μονίμων μελών αποτάθηκαν για το θέμα απευθείας στην Άγκυρα, αλλά και στον κ. Ακιντζί. Τελικά, η Τουρκία εκκένωσε το φυλάκιο και δημιούργησε δεύτερο φυλάκιο λίγα μέτρα παρακάτω»…

Το πιο επιπόλαιο είναι που η πλευρά μας συνεχίζει την πολιτική των οδοφραγμάτων υπό τις συνθήκες που όλοι βιώνουμε με τρόμο.

Αλλά, μόνο των οδοφραγμάτων που εξυπηρετούν τους Τουρκοκύπριους. Δερύνεια και Λεύκα σε προτεραιότητα.

Την ώρα, που μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν να βγουν οι φρεγάτες να τα ισοπεδώσουν όλα, η Τεχνική Επιτροπή εισέπραξε από το κατοχικό καθεστώς νέο όχι στο αίτημα για να ανοίξουν έστω και μία δίοδο μόνο για ασθενοφόρα μέσω του θύλακα των Κοκκίνων για να σώζονται ζωές στις περιπτώσεις που πρέπει να μεταφερθούν εσπευσμένα ασθενείς από τον Πύργο στην Πόλη Χρυσοχούς.

Ούτε κατά διάνοια οι Τούρκοι να δουν με συγκατάβαση ένα τέτοιο ανθρωπιστικό θέμα, αλλά εμείς πρέπει να σπεύσουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταστηματάρχες της κατεχόμενης Αμμοχώστου και τους κατοίκους της Λεύκας, που θέλουν να κάνουν εύκολα τις εκδρομές τους στο Τρόοδος και στην Κακοπετριά.

Δεν αμφιβάλλω ότι στην εκδήλωση, που θα κάνουν οι Τουρκοκύπριοι στη Δερύνεια, θα είναι δίπλα τους και Ελληνοκύπριοι. Στα Κόκκινα δεν πρόκειται να πάνε ποτέ. Σέβονται την επιθυμία των Τ/κ που έχουν λέει «συναισθηματικό δεσμό» με τον θύλακα και με την Τηλλυρία, που κατέκαψαν.

Εξάλλου, να μην ξεχνούμε, είναι και επιθυμία του Ερντογάν να του παραδώσουμε και τον Πύργο για να ενώσει τα Κόκκινα με τη Μόρφου. Το είπε κι αυτό το εξωφρενικό μέσα στα πολλά.

Αλλά, εμείς, ούτε που καταλάβαμε ότι πάμε να λύσουμε το Κυπριακό με ανοίγματα οδοφραγμάτων, με δημιουργία τελωνειακών ελέγχων, που συνδέουν δύο ανεξάρτητα κράτη τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Αν έχουμε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να το σέβονται κι οι άλλοι, τουλάχιστον, ας στείλει σαφές μήνυμα:

Ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να ανοίξει η Δερύνεια και η Λεύκα, που είναι στο πρόγραμμα, αν δεν τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα και αν δεν ξεκαθαρίσουν οι Τουρκοκύπριοι τι θέλουν πραγματικά.

Τουλάχιστον, αυτό.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/500683/sobara-tora-tha-anoixoyn-ki-alla-odofragata

Back to top button