breaking newsΔιεθνή

Πως ο Φιντάν «ξελάσπωσε» τον Ερντογάν από την εμπλοκή του με το ISIS

Το 2020 η ΜΙΤ υπό την ηγεσία του (πλέον υπουργού Εξωτερικών) Χακάν Φιντάν, είχε οργανώσει μία επιχείρηση προκειμένου να “ξεπλύνει” τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με το Ισλαμικό Κράτος. Είχε κάνει όργανο της έναν κακοποιό, διαβόητο για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, τον οποίο στρατολόγησε, αξιοποιώντας το βεβαρημένο παρελθόν του.

Συγκεκριμένα, έχοντας του εξασφαλίσει την μικρότερη δυνατή ποινή και αφού τον είχε υποδεχτεί στους κόλπους της υπηρεσίας, αρχικά του φόρτωσε την μεταφορά οπλισμού στους τζιχαντιστές της Συρίας και μετέπειτα τον καθοδήγησε να κατονομάσει διάφορους δικαστικούς και στρατιωτικούς που είχαν απομείνει στις υπηρεσίες τους, μετά τους διωγμούς του 2016. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια!

Θυμόμαστε πως η ΜΙΤ του Φιντάν είχε πιαστεί με τη “γίδα στην πλάτη”, ενώ μετέφερε βαρύ οπλισμό σε ομάδες τζιχαντιστών της Συρίας. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να αποενοχοποιηθεί η Άγκυρα και να μην κατηγορηθεί προσωπικά ο Ερντογάν για διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμιστές, ενεπλάκη ένας γνωστός υπόδικος, με σχέσεις με το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα. Για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, είχε δεχτεί να εκτίσει και ποινή φυλάκισης.

Όμως, δεν είχε πάρει τότε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη. Για την ακρίβεια, είχε σκηνοθετηθεί μια ολόκληρη υπόθεση, η οποία είχε ως επιπλέον αποτέλεσμα να χάσουν τη θέση τους και να πάνε στις φυλακές εισαγγελείς και ανακριτές, οι οποίοι είχαν καταντήσει εμπόδιο για τις επιχειρήσεις της MIT στη Συρία. Για την ακρίβεια, παρά τις άνωθεν συστάσεις, είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν υποθέσεις που αφορούσαν τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Εγκληματίας στην υπηρεσία της Άγκυρας

Το όνομα του κακοποιούΤάμπερ Μπαρίς Τερκεσλί. Υπόδικος, που είχε εκτίσει ποινή στις φυλακές για εκβιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και άλλα εγκλήματα του ποινικού κώδικα, στρατολογήθηκε ως μυστικός μάρτυρας υπέρ του τουρκικού κράτους. Για την ακρίβεια “θυσιάστηκε”, καθώς η μαρτυρία του είχε χρησιμοποιηθεί ως το κύριο αποδεικτικό στοιχείο για την αθώωση της ΜΙΤ και ταυτόχρονα για τη δίωξη ενοχλητικών για το καθεστώς στελεχών του δικαστικού σώματος και των αρχών ασφαλείας.

Με την κίνηση αυτή, όμως, το βαθύ τουρκικό κράτος δεν είχε απλά βγει από τη δύσκολη θέση και τελικώς “αυτοαθωώθηκε”. Συγχρόνως κατάφερε να εξουδετερώσει τους ελάχιστους ανεξάρτητους δικαστικούς που είχαν απομείνει σε θέσεις-κλειδιά. Εν τέλει, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για σχέσεις και συνεργασία με τρομοκράτες και η ΜΙΤ του Φιντάν βγήκε λάδι! Το τέλειο πρόσχημα για απόλυση και φυλάκιση εισαγγελέων και ανώτερων αστυνομικών οι οποίοι ειδικεύονταν στην αντιτρομοκρατία και βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, επειδή ακριβώς ερευνούσαν υποθέσεις έμπρακτης στήριξης τζιχαντιστών, στις οποίες το καθεστώς Ερντογάν εμπλέκονταν τότε απροκάλυπτα.

Ο προαναφερθείς γνωστός κακοποιός είχε επίσης βοηθήσει τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του να θάψουν σημαντικές έρευνες για διαφθορά στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, μάλιστα, είχε κρύψει την ταυτότητα του Τερκεσλί, υιοθετώντας απλά το κωδικό όνομα “Bulut”, που στα τουρκικά σημαίνει σύννεφο. Είχαν περάσει μήνες μέχρι να αποδειχθεί ότι ο έγκριτος μάρτυρας ήταν ένας κοινός κακοποιός, ο οποίος τελικώς κατάφερε να πέσει στα μαλακά και να “εξαφανιστούν” όλες οι προηγούμενες νομικές του περιπέτειες.

Ευάλωτος στους εκβιασμούς της MIT

Τα παλιά αμαρτήματα του Τερκεσλί  τον είχαν καταστήσει ευάλωτο στον εκβιασμό-υπόσχεση της MIT, με αποτέλεσμα να γίνει όργανό της. Μεταξύ άλλων, ήταν να κάτσει στο σκαμνί με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Φέρεται να είχε δελεάσει μια νεαρή γυναίκα που εργαζόταν στο γραφείο του. Είχε τραβήξει γυμνές φωτογραφίες και αργότερα τις είχε χρησιμοποιήσει για να την εκβιάσει.

Εγκλωβισμένος σε ανυπέρβλητες κατηγορίες, όπως οικονομικές απάτες, σωματικές επιθέσεις και εκβιασμούς και με την προοπτική μιας μακράς ποινής φυλάκισης, αποδέχτηκε τελικώς να ξελασπώσει το καθεστώς για να ξελασπώσει και ο ίδιος, πέφτοντας “στα μαλακά”! Προσέφερε τη βοήθειά του, δηλώνοντας ότι αυτός μετέφερε τον οπλισμό για ίδιον κέρδος, κατονομάζοντας επιπλέον ως συνεργούς, κυρίως άτομα συνδεόμενα με το κίνημα του Γκιουλέν.

Με την οδηγία να έρχεται από το γραφείο του Ερντογάν, η MIT είχε δημιουργήσει μια μυστική ειδική ομάδα για να χτίσει μια πειστική νομικά υπόθεση εναντίον των εισαγγελέων, των ανώτερων αστυνομικών και στρατιωτικών που είχαν εμποδίσει μία παράνομη μεταφορά όπλων στο Ισλαμικό Κράτος, τον Ιανουάριο του 2014.

Το παιχνίδι του Ερντογάν

Στόχος του Ερντογάν ήταν να εξαλείψει αυτά τα εμπόδια, έτσι ώστε οι παράνομες δραστηριότητες για την ενίσχυση ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων να διεξάγονται ανεμπόδιστα. Χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά της ΜΙΤ του Χακάν Φιντάν, ο Τερκεσλί μυήθηκε στις μυστικές υπηρεσίες, δομώντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που αποτελούσαν τότε “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση Ερντογάν. Η απολογία του καταλαμβάνει 35 σελίδες και δόθηκε στον εισαγγελέα Κοσκούν στην Άγκυρα.

Η απολογία του περιλάμβανε τόσα πολλά ονόματα, ιδρύματα και λεπτομέρειες που ήταν προφανές ότι όλα είχαν επιλεγεί με προσοχή, στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας που είχε δημιουργηθεί από την ΜΙΤ, γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Παρ’ ότι η ταυτότητά του είχε κρατηθεί μυστική, ο Τερκέσλι εμφανιζόταν σε φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα, διαδίδοντας παρόμοια ψέματα και προωθούσε θεωρίες συνωμοσίας για να πυροδοτήσει την αντιδυτική υστερία.

Σε μία συνέντευξή του στο δίκτυο ειδήσεων A-Haber, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν, ο Τερκεσλί είχε ακούσια παραδεχτεί ότι ήταν μέλος μιας ειδικής ομάδας που είχε ιδρυθεί στο αστυνομικό τμήμα στα Άδανα. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αποδοχή του ότι αυτός και άλλοι είχαν λειτουργήσει εκτός του νομικού συστήματος, προκειμένου να ξεπλυθούν η ΜΙΤ του σημερινού υπουργού Εξωτερικών και βεβαίως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Prime News.

Back to top button