breaking newsΕλλάδα

Όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης Μπελέρη – Ο Ράμα, ο ψαράς και η εισαγγελέας

 

Είναι δικαιολογημένα τα δάκρυα των ηλικιωμένων που αναμειγνύονται με τα δάκρυα των νεότερων Χιμαριωτών μετά την καταμέτρηση για την εκλογή δημάρχου, με την εκλογή Μπελέρη.

Όχι διότι δικαιώθηκαν –τούτο θέλει ακόμη πολύ δρόμο και προσπάθεια– αλλά γιατί αντιστάθηκαν σαν Έλληνες στις ασφυκτικές πιέσεις. Και τούτο δεν είναι υπερβολή.

Στη χειμαζόμενη αλβανική κοινωνία έχει σπουδαία σημασία ότι έστω μια αριθμητικά περιορισμένη κοινότητα υψώνει ανάστημα και αντιστέκεται στην καθεστωτική αυθαιρεσία. Και σε ώρες, μάλιστα, που ένας άλλος πνεύμονας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, αυτός της καθολικής Σκόδρας στο Βορρά, δείχνει ανεπάρκεια.

Τα δάκρυα ήταν μια πρώτη συναισθηματική, αλλά και αμιγώς πολιτική για την νίκη του φυλακισμένου Φρέντη Μπελέρη. Η Χιμάρα έστειλε το δικό της μήνυμα και προσωπικά στον Έντι Ράμα. Εκείνος πρέπει να το διαβάσει ψύχραιμα κι όχι με τη βιασύνη που αντιμετώπιζε τις εισηγήσεις των συμβούλων και υπηρεσιών του προεκλογικά. Διότι είναι σαφές ότι κάποιοι, χαϊδεύοντας τις εθνικιστικές χορδές του αρχηγού τους, και σε συνδυασμό με τα συμφέροντα που βλέπουν την περιοχή σαν ευκαιρία επενδυτικού ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τον οδήγησαν να συμπεριφερθεί σαν ταύρος εν υαλοπωλείω.

Του άρεσε η εισήγηση για προληπτική προφυλάκιση του στελέχους της “Ομόνοιας” και υποψηφίου δημάρχου, ο οποίος χαλάει το πάρτυ των συμφερόντων στη Χιμάρα. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός όχι μόνο διέταξε τη χυδαία επιχείρηση, αλλά και πήρε πάνω του όλο το θέμα. Εξ ου και είναι πλέον βαριά εκτεθειμένος. Θα πρέπει, λοιπόν, να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα που του έστειλαν οι Χιμαριώτες.

Είναι πιθανόν ο εκλεγμένος Δήμαρχος να αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες, επειδή είναι εξόφθαλμα παράνομη η κράτηση του, πράγμα που γνωρίζουν οι κρατούντες – θα αναφερθούμε στο δεύτερο σκέλος του παρόντος στις νομικές παραμέτρους. Εντούτοις είναι απίθανο το καθεστώς των Τιράνων να παραιτηθεί από τις πολιτικές ασφυκτικού ελέγχου της τοπικής κοινωνίας στη Χιμάρα και τις κατασταλτικές πρακτικές.

Οι Χιμαριώτες αφενός απέδειξαν ότι δεν έχουν παραιτηθεί της διεκδίκησης για διαφορετική αντιμετώπιση από το αλβανικό κράτος, αφετέρου ότι ξέρει να αντιστέκεται. Ωστόσο, άλλες συνιστώσες του Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο δεν παραδειγματίζονται από τη στάση της Χιμάρας, προσφέροντας έτσι στα Τίρανα να εφαρμόζουν χωρίς αντίσταση πολιτικές χειραγώγησης της μειονότητας, οι οποίες επιτείνουν τον ξεριζωμό.

Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι Βορειοηπειρώτες, δεδομένου ότι στην Αθήνα υπάρχουν “καλοθελητές” που σιγοντάρουν τα σχέδια του Ράμα, θεωρώντας την εθνική ελληνική μειονότητα χαμένη υπόθεση, για την οποία δεν αξίζει να διαταράσσονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η Χιμάρα αντιστάθηκε και με τον τρόπο αυτό έγινε παράδειγμα. Το σημείωσε ορθά χθες ο ανεξάρτητος διανοούμενος και πολιτικός αναλυτής Φατός Λουμπόνια (Ελληνόβλαχος με 20 χρόνια στις φυλακές επί Χότζα) και ενώ δεν είχε ακόμα φανεί το αποτέλεσμα. Το σημείωσε με βάση την προσέλευση στις κάλπες. Για τον Λουμπόνια η πράξη φυλάκισης του Μπελέρη αποτελεί καλό οιωνό, καθώς πρόκειται να λειτουργήσει ως σηματοδότης αναζήτησης του επαπειλούμενου χώρου ελευθερίας.

Προς επιβεβαίωση ας αναφερθεί ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κερδίσει σ’ όλη την επικράτεια και με αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν πως έχει επιβάλει καθεστώς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το προπύργιο αντίστασης των καθολικών του βορρά, η Σκόδρα έδωσε νίκη στον υποψήφιο του Ράμα με ποσοστά που δεν μπορούσε καμιά πολιτική ανάλυση να προβλέψει.

Δεδομένου του ρόλου που έχει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά από την εκλογή του Μπελέρη. Θα έχει απέναντί του το καθεστώς Ράμα, δεδομένου ότι στη Χιμάρα συντρέχουν δύο λόγοι: Πρώτον, το φλέγον ζήτημα της λεηλασίας των περιουσιών. Δεύτερον, τη μη αναγνώριση του δικαιώματος εθνικού αυτοπροσδιορισμού, δηλαδή τη μη αναγνώριση των Χιμαριωτών ως συνιστώσας της εθνικής ελληνική μειονότητας.

Τουλάχιστον, δεν θα γίνονται πλέον πράξεις εθνικής ιεροσυλίας, πολιτικού αυτοχειριασμού και οικονομικής λεηλασίας με την βούλα του δημάρχου. Αυτό πλέον θα το στερηθεί το καθεστώς Ράμα και τα μαφιόζικα συμφέροντα που είναι πίσω του.

Έχει αποδειχθεί από τα γεγονότα ότι τη διεκπεραίωση ζητημάτων που έχουν στόχο την καταπίεση του γηγενούς Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο, το καθεστώς Ράμα την έχει αναθέσει εργολαβικά σε ομάδες που χρησιμοποιούν παράνομα μέσα. Υπάρχουν απτά παραδείγματα στους Δήμους όπου κυριαρχεί πληθυσμιακά η ελληνική μειονότητα. Είναι μια διάσταση που δεν πρέπει να διαφεύγει.

Η νομική διάσταση στην υπόθεση Μπελέρη

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ενώ επιτίθονταν ρητορικά στον υποψήφιο της “Ομόνοιας”-ΚΕΑΔ στη Χιμάρα –σε συντονισμό με τον εκλεκτό του και δήμαρχο Τιράνων, που αποκαλούσε τον επικεφαλής του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε «Έλληνα σωβινιστή»– δρομολογούσε και τη φυλάκιση του Μπελέρη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και η αστυνομία εκτέλεσαν το σχέδιο, ισχυριζόμενες μάλιστα ότι η κατηγορία ήταν τεκμηριωμένη.

Η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, καλούσε την Αθήνα και όλους μας να εστιάσουμε στα στοιχεία. Μόνο που ακριβώς με βάση τα στοιχεία και ο πλέον άσχετος με τα νομικά μπορεί να συμπεράνει ότι πρόκειται για αυθαιρεσία και μεθόδευση αντιγραμμένη καρμπόν από την παλαιά Σιγκουρίμι. Η δίωξη του Μπελέρη στηρίζεται σε “εξουσιοδοτημένες” από την Εισαγγελία Αυλώνας τηλεφωνικές συνομιλίες του με έναν πολίτη της Χιμάρας.

Πρόκειται για τον Αρσέν Ράμα. Κατάγεται απ’ το Βορρά της Αλβανίας και έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μετά το 2000. Ασχολείται με το ψάρεμα, διαθέτοντας ένα μικρό καΐκι. Το αναφέρουμε για δύο λόγους: Πρώτον, τον Αύγουστο 2020 είχε χάσει τη σύζυγο του από θύελλα στα ανοιχτά των Δρυμάδων. Ο ίδιος και δύο τέκνα του διασώθηκαν.

Το γεγονός αυτό τον είχε καταστήσει ψυχολογικά ευάλωτο. Δεύτερον, σχετίζεται με το γεγονός ότι ως αλιέας εξαρτάται για τις σχετικές άδειες από το κράτος. Επιπροσθέτως, όσοι γνωρίζουν την Αλβανία γνωρίζουν ότι το ψάρεμα χρησιμοποιούν ως αναγκαίο κάλυμμα οι διακινητές.

Ο άνθρωπος αυτός προσφέρθηκε να επηρεάσει 13 ψηφοφόρους υπέρ του Μπελέρη και επειδή έχει οικονομικές ανάγκες ζήτησε και οικονομικό αντάλλαγμα. Έτσι τον είχαν δασκαλέψει οι χειριστές του. Η σχετική εξουσιοδότηση από την εισαγγελέα Αυλώνας για υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών χορηγήθηκε στις 6 Μαΐου, όταν ο πρωθυπουργός, που περιόδευε, διαπίστωσε ότι πιθανόν να έχανε την Χιμάρα.

Ως προς το ποιόν της εν λόγω εισαγγελέως, ας αναφερθεί ότι διορίστηκε στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δικαστικού συστήματος, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και υλοποιήθηκε υπό αμερικανική επίβλεψη. Η εισαγγελέας, ως διευθυντής Κτηματολογίου στην Καβάγια, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, επειδή είχε εμπλακεί σε υπόθεση, όπου παραθαλάσσια έκταση είχε εγγραφεί παράνομα σε καταπατητές!

Απ’ τα όσα έχουν διαρρεύσει δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο Μπελέρης εμπλέκεται σε αγοραπωλησία ψήφων. Επειδή βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρο των αλβανικών αρχών, επειδή τον θεωρούν Έλληνα εθνικιστή και ως εξ αυτού έχει αντιμετωπίσει πλείστες κατηγορίες, δεν είναι ανυποψίαστος για σκευωρίες.

Ξέρει να προσέχει τι λέει ειδικά στα τηλέφωνα. Αλλά και εάν υποτεθεί ότι οι αστυνομικές αρχές είχαν όσα στοιχεία χρειάζονταν για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία, γιατί δεν παρέπεμψαν την υπόθεση στην καθ’ ύλην αρμόδια Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς;

Ο δε δικαστής που αποφάσισε την προφυλάκιση του Μπελέρη διέπραξε συνειδητά παρανομία. Η εντολή από τον ίδιο τον Ράμα, άλλωστε, δεν ήταν μόνο στο παρασκήνιο. Είχε από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό δημοσιοποιηθεί με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ποια ήταν η επιθυμία του καθεστώτος. Και οι δικαστικοί, στους οποίους είχε απευθυνθεί συγκεκριμένα, γνωρίζουν πως για την καριέρα τους αυτό που μετράει είναι να ευθυγραμμίζονται με την επιθυμία του πρωθυπουργού κι όχι να εφαρμόζουν το νόμο.

primenews.

Back to top button