breaking newsΔιεθνή

Μακρόν: «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σημαίνει ότι to Iσραήλ πρέπει να ισοπεδώσει τη Γάζα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει το σφυροκόπημα της Γάζας, ενώ επανέλαβε το αίτημα για κατάπαυση του πυρός

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο στόχος του Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να «ισοπεδώσει τη Γάζα», αναφερόμενος στην απάντησή της χώρας στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να ριζώσει η ιδέα ότι ένας αποτελεσματικός αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεπάγεται την ισοπέδωση της Γάζας ή την αδιάκριτη επίθεση εναντίον αμάχων», είπε ο Μακρόν στον τηλεοπτικό σταθμό France 5.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει αυτή την απάντηση γιατί δεν είναι κατάλληλη, γιατί όλες οι ζωές αξίζουν το ίδιο και τις υπερασπιζόμαστε». Αν και αναγνώρισε «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία ζητά την προστασία των αμάχων και «μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία».

Ο πιο αιματηρός πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.140 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και απαγάγοντας περίπου 250, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία. Σε απάντηση, το Ισραήλ ξεκίνησε έναν ανελέητο βομβαρδισμό παράλληλα με μια χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα επικρίνει την εκστρατεία του Ισραήλ, προειδοποιώντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο δεδηλωμένος στόχος του για την εξάλειψη της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία και να πυροδοτήσει «τη δυσαρέσκεια όλης της κοινής γνώμης στην περιοχή».

Μιλώντας στη διάσκεψη για το κλίμα Cop28 στο Ντουμπάι, είπε ότι οι ισραηλινές αρχές πρέπει να «προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια» τους στόχους τους στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η σωστή απάντηση σε μια τρομοκρατική ομάδα δεν ήταν «να βομβαρδίσουν το σύνολο των πολιτικών δυνατοτήτων».

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον στόχο τους και την επιθυμητή τελική κατάσταση. Τι είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς και πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατή; Αν είναι αυτό, ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια και δεν νομίζω ότι κάποιος ξέρει πώς να ορίσει σοβαρά αυτόν τον στόχο», είπε στο Ντουμπάι.

Ο Μακρόν κατηγορήθηκε ότι δεν ακολούθησε μια σαφή πολιτική για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μια κατηγορία που απορρίφθηκε από τους συμμάχους του, οι οποίοι λένε ότι η πολιτική του είναι συνεπής και εξελίσσεται καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα. Η άνευ όρων υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου απογοήτευσε τους Άραβες ηγέτες, καθώς και ορισμένους Γάλλους διπλωμάτες, συνήθιζαν να υιοθετούν το Παρίσι μια πιο ανεξάρτητη πολιτική για το Ισραήλ.

PrimeNews.

Back to top button