Διεθνή

Άρθρο γαλλικής εφημερίδας ”le Parisien” στις 5/5/2013: ”Ένας ανησυχητικός ιός δημιουργήθηκε στην Κίνα”. Mεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και το γράφημα είναι όμοιο με κορωνοιού.

Η γαλλική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας ”le Parisien” στις 5 Μαίου 2013 δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: ”Ένας ανησυχητικός ιός δημιουργήθηκε στην Κίνα”. Mεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και το γράφημα είναι όμοιο με κορωνοιού. Συνεχίζει:
Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν έναν πολύ επικίνδυνο υβριδικό ιό της γρίπης των πτηνών. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Χρήσιμο ή επικίνδυνο; Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή από την ανακοίνωση, την Παρασκευή, στο αμερικανικό περιοδικό «Science», για τη δημιουργία ενός επικίνδυνου υβριδικού ιού από Κινέζους βιολόγους. Καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια ακόμη επιδημία γρίπης των πτηνών, μια ομάδα ερευνητών από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο του Gansu δημιούργησε έναν νέο ιό, αναμειγνύοντας γονίδια από το H5N1 και το H1N1.

Το πρώτο, που έχει μολύνει 628 άτομα από το 2003, θανατηφόρο στο 60% των περιπτώσεων, μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από πτηνά, αλλά όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το H1N1, που εμφανίστηκε στο Μεξικό το 2009, δεν είναι γνωστό ότι είναι πιο θανατηφόρο από τη συνηθισμένη γρίπη, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Πιστεύεται ότι έχει μολύνει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκείνου του έτους, σκοτώνοντας 18.000 ανθρώπους.

Ο σκοπός του πειράματος δεν είναι σαφής

Το υβρίδιο που κατασκευάστηκε στην Κίνα πήρε το χειρότερο από τα δύο, με αυτό το ενοχλητικό χαρακτηριστικό: μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ δύο χοιριδίων, μέσω της αναπνευστικής οδού. Με ένα απλό φτέρνισμα, για παράδειγμα. Συμπέρασμα των Κινέζων ερευνητών: το φοβερό H5N1 χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή μετάλλαξη για να μεταδοθεί μεταξύ θηλαστικών.

“Πρέπει να δώσουμε στη φύση αυτή την ώθηση μόνο για να το αποδείξουμε;” », Επιπλήξτε τους ειδικούς. Η επίδειξη δεν αξίζει το κερί λόγω των κινδύνων. Ένα λάθος χειρισμού, μια διαρροή, μια κακή πρόθεση και ένας ιός ΓΤΟ αυτού του είδους μπορεί εύκολα να «μολύνει τους ανθρώπους, να προκαλέσει μεταξύ 100.000 και 100 εκατομμυρίων θανάτων», εκτιμά ο Simon Wain Hobson του Ινστιτούτου Παστέρ.

Για τον Ρόμπερτ Μέι, πρώην πρόεδρο της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, η κινεζική ομάδα ενέδωσε στη φιλοδοξία περισσότερο από την κοινή λογική. Ο σκοπός αυτού του πειράματος δεν είναι σαφής. «Αυτό το είδος έρευνας είναι άχρηστο στη δημιουργία εμβολίου. Αν επρόκειτο μόνο για την απόδειξη ότι μια μετάλλαξη το μεταδίδει μεταξύ ανθρώπων, είναι τόσο μάταιο όσο και δαπανηρό: το γνωρίζουμε ήδη; Πριν από δύο χρόνια, παρόμοια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαγορεύτηκε από τη δημοσίευση υπό τον φόβο της ανάκαμψης της τρομοκρατίας και αποφασίστηκε ένα μορατόριουμ. Έληξε τον περασμένο Ιανουάριο. le Parisien

dimpenews.com

Back to top button