breaking newsΔιεθνή

Τους χάλασαν τα σχέδια: «Πράσινη ανάπτυξη» και αλόγα που χλιμιντρίζουν «φρένο» στην Γερμάνια

«Πράσινη ανάπτυξη»: Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αποφάσισε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού για σκοπούς που αφορούν την προστασία του κλίματος. Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τα σχέδια πράσινης μετάβασης της Γερμανίας και ενδεχομένως επηρεάζει και την Ευρώπη.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει πόρους από το ειδικό ταμείο για την πανδημία, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση των στόχων της πράσινης από-ανάπτυξης. Ωστόσο, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι αυτή η ενέργεια ήταν αντισυνταγματική, προκαλώντας ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση Σολτς.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη, καθώς θέτει ερωτήματα για την πορεία των “πράσινων” δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ και τη διαπραγμάτευση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Η πρωτοβουλία για την προσφυγή στο δικαστήριο προήλθε από 197 μέλη των συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Κατηγόρησαν την κυβέρνηση Σολτς για παράβαση των κανόνων του «φρένου» του χρέους και για παραβίαση των όρων του έκτακτου δανεισμού που είχαν θεσπιστεί ειδικά για την πανδημία.

Η κυβέρνηση Σολτς, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους για την κρίση του κορωνοϊού για τους λεγόμενους σκοπούς προστασίας του κλίματος. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Γερμανίας να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης, και θα επηρεάσει πιθανόν το σχεδιασμό παρόμοιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

PrimeNews.

Back to top button