breaking newsΔιεθνή

Ανατροπή: Ελεύθερη η «Μήδεια» της Αυστραλίας που τελικά… δεν ήταν «Μήδεια»!

Μια υπόθεση που συγκλόνισε την Αυστραλία πήρε μια εντελώς απρόσμενη τροπή χάρη στην επιστήμη. Η Καθλίν Φόλμπιγκ έλαβε χάρη και αποφυλακίστηκε, αφού πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της (από 19 ημερών έως 19 μηνών.)

Μετά από μια δίκη επτά εβδομάδων το 2003, ένα δικαστήριο έκρινε ένοχη την, 55χρονη σήμερα, Φόλμπιγκ, για τη δολοφονία των τεσσάρων μωρών της – Κέιλεμπ, Πάτρικ, Σάρα και Λάουρα– μεταξύ 1989 και 1999.

Είχε καταδικαστεί ως η χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας, σε 40 χρόνια φυλάκιση (κατηγορίες δολοφονίας για τα τρία πρώτα παιδιά της και ανθρωποκτονίας για το τέταρτο), τα οποία αργότερα μειώθηκαν σε 30.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικλ Ντέιλι, απελευθέρωσε την Φόλμπιγκ σήμερα με άνευ όρων χάρη.

«Υπάρχει εύλογη αμφιβολία ως προς την ενοχή της κυρίας Φόλμπιγκ για τημ ανθρωποκτονία του παιδιού της Κέιλεμπ, την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στο παιδί της Πάτρικ και τη δολοφονία των παιδιών της Πάτρικ, Σάρα και Λόρα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Έχω καταλήξει στην άποψη ότι υπάρχει εύλογη αμφιβολία ως προς την ενοχή της κυρίας Φόλμπιγκ για αυτά τα αδικήματα».

Ο Ντέιλι συνέστησε στην Κυβερνήτη Μάργκαρετ Μπίζλι να δοθεί χάρη στην Φόλμπιγκ και εκείνη αποδέχτηκε τη σύσταση. «Τώρα έλαβε χάρη», είπε ο Ντέιλι. Η Φίλμπινγκ κρατούνταν στο σωφρονιστικό κέντρο Clarence στο Goulburn.

Μια έρευνα για τις καταδίκες της τον Απρίλιο, αποκάλυψε αξιόπιστα στοιχεία ότι μπορεί τα παιδιά να είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια, ενώ η Φόλμπιγκ πάντα υποστήριζε την αθωότητά της και δεν ομολόγησε ποτέ για τα όσα της καταλόγιζαν.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις έδειξαν ότι οι κόρες της — η Σάρα, 10 μηνών και η Λάουρα, 19 μηνών — είχαν στην πραγματικότητα μια σπάνια γενετική παραλλαγή, το CALM2, ενώ ο γιος της Πάτρικ, 8 μηνών, είχε μια υποκείμενη νευρογενή διαταραχή.

Ο Πάτρικ (αριστερά) και η Λόρα (δεξιά)

«Αυτό υποδηλώνει ότι και τα τρία πιθανότατα πέθαναν από φυσικά αίτια, όπως πάντα υποστήριζε η μητέρα τους», κατέληξε ο πρώην δικαστής Thomas Bathurst σε μια ανασκόπηση της υπόθεσης που ξεκίνησε πέρυσι.

Υπονόμευσε επίσης την υπόθεση ανθρωποκτονίας από αμέλεια, στην οποία οι εισαγγελείς υποστήριξαν αρχικά, ότι πρέπει να ήταν υπεύθυνη για το θάνατο του 19 ημερών Κέιλεμπ το 1989, αν αργότερα σκότωσε τα άλλα τρία παιδιά.

Η γενετική παραλλαγή «είναι μια εύλογα πιθανή αιτία» στους θανάτους της Σάρα και της Λόρας, είπε η δικηγόρος Σόφι Κάλαν, όπως διαπίστωσαν ειδικοί στους τομείς της καρδιολογίας και της γενετικής.

Μια άλλη «εύλογα πιθανή αιτία» του θανάτου της Λάουρα θα μπορούσε να είναι η μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή της καρδιάς, είπε η Κάλαν.

Όσο για τον Πάτρικ, υπήρχαν «πειστικά στοιχεία από εμπειρογνώμονες ότι, κατά εύλογο ενδεχόμενο, μια υποκείμενη νευρογενετική διαταραχή» προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατό του, πρόσθεσε η δικηγόρος.

Περίπου 90 επιστήμονες, ιατροί και ειδικοί, υπέγραψαν μια αναφορά λέγοντας ότι μια δεύτερη έρευνα από τον Bathurst «βασίστηκε σε σημαντικά θετικά στοιχεία για φυσικές αιτίες θανάτου».

Αφού βγήκε ελεύθερη, η Φόλμπινγκ καταγράφηκε από το 9News να αγκαλιάζει την παιδική της φίλη Tracy Chapman.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη, δεν είναι αστείο», αναστέναξε η Φόλμπιγκ, λέγοντας στην έξοδο ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα πέρα από το να πιει «ένα νερό».

«Είμαι νευρική και είμαι τα πάντα», είπε, λαχανιάζοντας επίσης, ενώ αγκάλιαζε τη φίλη της: «Εξακολουθώ να λέω, ‘Συμβαίνει αυτό στα αλήθεια; Θεέ μου!».

Ο πατέρας των αδικοχαμένων παιδιών, Κρεγκ Φόλμπινγκ, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα ημερολόγια της Καθλίν περιείχαν παραδοχές ενοχής.

Ωστόσο, στην έκθεση του, ο Bathurst αναφέρει σχετικά ότι «τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ήταν τα γραπτά μιας θλιμμένης και πιθανώς καταθλιπτικής μητέρας, που κατηγορούσε τον εαυτό της για το θάνατο κάθε παιδιού, σε αντίθεση με τις παραδοχές ότι το δολοφόνησε ή το έβλαψε με άλλο τρόπο».

Ανατροπή: Ελεύθερη η «Μήδεια» της Αυστραλίας που τελικά… δεν ήταν «Μήδεια»! Prime News.

Back to top button