breaking newsΔιεθνή

Α. Μεσόγειος: Σε σχηματισμό μάχης τέθηκαν 15 ρωσικά πολεμικά πλοία στη Συρία

 

Μετάπτωση σε πολεμική διάταξη μάχης έχουμε πλέον για το ρωσικό στόλο της  Α. Μεσογείου , ο οποίος τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού , με την αρωγή 2-3 ίσως και παραπάνω υποβρυχίων ( μαζί με  αυτά που είναι στο Αιγαίο καθ΄οδόν και τα αναζητούσαν τα ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στην Χίο) , αυξάνοντας την ένταση στα ύψη για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή.

Πληροφορίες φέρουν την κάθοδο και νέων ρωσικών υποβρυχίων μέσω του Αιγαίου στην Α.Μεσόγειο , ενώ οι Τούρκοι ποιούν την νήσσαν…στα στενά …λόγω συμμαχίας με την Μόσχα.

Οι πτήσεις ισραηλινών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο αφορούσαν ακριβώς  την προσπάθεια εξακρίβωσης του  είδους των ρωσικών υποβρυχίων,  δια τον απλούστατο λόγο ότι εάν κάποιο από αυτά είναι  για παράδειγμα πυρηνοκίνητο με βαλλιστικούς πυραύλους BULAVA , τα δεδομένα στην συριακή κρίση αλλάζουν άρδην.

Ρωσικά ΜΜΕ , επίσημα και ανεπίσημα γράφουν σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από τη Συρία γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη. Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δυνάμεις των δύο υπερδυνάμεων συγκεντρώνονται συνεχώς .

Από χθες  11 Απριλίου, τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ξεκίνησαν ασκήσεις « εκφοβισμού» στις ΗΠΑ , με πολεμική έγερση των πληρωμάτων τους  στα ανοικτά των ακτών της Συρίας…όπου έχουν υψώσει μια τεράστια αντιαεροπορική «ομπρέλα» κατά των επικείμενων αεροπορικών, και ναυτικών επιθέσεων με πυραύλους από Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ στην Συρία.

Η περιοχή έξω από τις ακτές της Συρίας «έκλεισε και κλειδώθηκε» χθες και σήμερα  11-12, και θα γίνει το ίδιο στις 17-19 και 25-26 Απριλίου από τις 10:00 έως τις 18:00 ώρα Μόσχας.

Στην περιοχή πλέει σύσσωμη η  επιχειρησιακή ναυτική μονάδα του ρωσικού ναυτικού, που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο Θάλασσα και συμμετέχει στις ασκήσεις, με  15 πολεμικά πλοία και υποβρύχια που παρέχουν τεράστια ασφάλεια στα συμφέροντα της Μόσχας.

Κάποια  από αυτά είναι οι νεότευκτες  φρεγάτες «Ναύαρχος Έσσεν» και «Admiral Grigorovich,» οπλισμένες  με πυραύλους cruise «Caliber», καθώς και……υποβρύχια, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ χωρίς  να προσδιορίζει ούτε τον αριθμό ούτε τον τύπο τους για ευνόητους λόγους .

Αν νομίζουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν την στρατιωτική πρακτική ειδικά μεγάλων χωρών όπως η Ρωσία,  ότι η Μόσχα δεν έχει «περάσει» στην Α.Μεσόγειο πιθανότατα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πιθανότατα πλανώνται πλάνην οικτρά.

 

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, όλα τα ρωσικά πλοία έφυγαν από την Ταρτούς  και πήραν αμέσως διάταξη μάχης .

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές ασκήσεις έξω  από τις ακτές της Συρίας ξεκίνησαν ως απάντηση στις ανοιχτές απειλές των ΗΠΑ περί εκτοξεύσεων  πυραύλων κατά της πρωτεύουσας της Συρίας, καθώς και λόγω της συσσώρευσης των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην περιοχή έχουμε δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά  USS «Donald Cook» και  USS «Porter»..το οποίο  αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή στις 16 Απριλίου. Είναι επίσης γνωστό ότι από τις 11 Απριλίου μια ομάδα μάχης πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman απέπλευσε από τη ναυτική βάση του Norfolk στη Βιρτζίνια προς τη Μεσόγειο.

Η Βρετανία έχει μετασταθμεύσει μαχητικά αεροσκάφη στις βάσεις της στην Κύπρο μαζί με γαλλικά μαχητικά . Οι δύο βάσεις στην Κύπρο έχουν ήδη τεθεί σε επαγρύπνηση σε σχέση με την επιδείνωση της στρατιωτικής πολιτικής κατάστασης στη Συρία.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές οι κύριες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δεν θα καταπλεύσουν  σύντομα στην ακτή της Συρίας, δεδομένου ότι το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman απέπλευσε χθες  από την αμερικανική βάση στο Norfolk.

Όταν φτάσει  αυτή ειδικά η ομάδα μάχης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού  στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση σίγουρα δεν θα είναι υπέρ της Ρωσίας, η οποία διαθέτει  μόνο 15 πολεμικά πλοία συν  τα πλοία της Μαύρης Θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Ωστόσο, η Ρωσία είναι σε θέση να αναχαιτίσει τις πιθανές επιθέσεις των αμερικανικών πυραύλων από την  περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Επίσης οι ρωσικές βάσεις στη Συρία καλύπτονται από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως τα περίφημα S-400 .

«Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση της Μόσχας ότι εάν τα ρωσικά στρατεύματα δεχθούν πυρά από αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις , η Ρωσία θα καταρρίψει τους αμερικανικούς πυραύλους , μην το θεωρήσετε ως κενές απειλές», δήλωσε ανώνυμος Ρώσος αξιωματούχος .

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει αναμένουμε εξελίξεις όταν και εφόσον καταπλεύσει  το USS Harry Truman στα ανοικτά της Συρίας ενώ ο ρωσικός στολίσκος της Κασπίας αναμένει με το δάκτυλο στην σκανδάλη .

Άλλωστε όπως σκέπτονται στο ρωσικό γενικό επιτελείο δεν είναι σοφό να βάλλουν  όλα « τα αυγά τους  στο ίδιο καλάθι».    

Μαχητικά Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ήδη «στο δρόμο» για τη βάση του Saint-Dizier σε περίπτωση πιθανής εντολής του Προέδρου Μακρόν να απογειωθούν για τον ουρανό της Συρίας, γράφει σήμερα η Le Figaro. Ακόμη και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσαν να διατεθούν για πιθανή επίθεση ενάντια στους στόχους του καθεστώτος Άσαντ, προσθέτει η εφημερίδα.

Η φρεγάτα Aquitaine, μία από τις πιο σύγχρονες στο γαλλικό στόλο, έχει τοποθετηθεί για λίγες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Μια νέα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μακρόν-Τραμπ αναμένεται τις επόμενες ώρες για να βελτιώσει την κοινή στρατηγική.

Έτοιμα τα βρετανικά υποβρύχια – Περιμένει το «οκ» η Μέι 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει εντολή στα υποβρύχια που είναι σε απόσταση βολής, να είναι έτοιμα να επιτεθούν στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, από την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε ο Telegraph.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι κάλεσε τους υπουργούς της για επείγουσα συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης. Η Μέι θα συζητήσει το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ανταποκριθεί στην υποτιθέμενη χημική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην Ανατολική Γούτα.

Είναι αυτονόητο ότι κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, Η Μέι θα ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμμετοχή των συμμάχων της Γαλλίας και των ΗΠΑ σε μια κοινή επίθεση εναντίον της Συρίας, χωρίς τη διαβούλευση με το Κοινοβούλιο.

Η έγκριση, εάν χορηγηθεί, θα μπορούσε δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της επιχείρησης «εντός ωρών». 

 

 pentapostagma.gr
Back to top button