breaking newsΕλλάδαΚύπρος

Επιστολή-«βόμβα» της Τουρκίας στον ΟΗΕ: Αμφισβητείται πλήρως η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….»

 Αιφνιδιαστική κίνηση «βόμβα» από την Αγκυρα η οποία γνωστοποιεί στον ΟΗΕ ότι θα λάβει μέτρα διότι εμείς «παραβιάζουμε» το διεθνές δίκαιο.

 

 Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες προχώρησε η Τουρκία με επιστολή της στον ΓΓ του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην κατάθεση στον διεθνή οργανισμό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Επιχειρείται επίσης η αμφισβήτηση της συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο για την μεταφορά του προς υγροποίηση φυσικού αερίου.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) προς έγκριση και παρατηρήσεις η συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που εμπόδιζαν την υλοποίησή της.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αναλόγως των ποσοτήτων που θα εξευρεθούν στην ΑΟΖ μας και στην ευρύτερη περιοχή, ενδέχεται να καταστεί εφικτός όχι μόνο ο αγωγός προς την Αίγυπτο, αλλά επίσης o αγωγός East Med, καθώς και το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Όσον αφορά στην εμπορική συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου από το τεμάχιο «12» (Αφροδίτη) στα τερματικά της Αιγύπτου, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και παράλληλα μεταξύ των εταιρειών και των κυβερνήσεων.

«Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνουμε παραγωγική χώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων και προς το συμφέρον του κυπριακού λαού», ανέφερε ο ΥΠΕΜΠ.

Η Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ

Οπως αναφέρει το liberal.gr, με την επιστολή του με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου αμφισβητεί την αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών και επαναλαμβάνει την μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επι όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο.

Οι ρηματικές διακοινώσεις της ,στις οποίες παραπέμπει η Τουρκία ,αναφέρονται στην μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ,που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στην βάση της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών , «εξαφανίζοντας» την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο ,ενώ υπάρχουν παραπομπές και στην παράνομη παραχώρηση δικαιώματος ερευνών στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, σε «Οικόπεδο» το οποίο επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

 Η Τουρκική επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευση (Α/72/820 6 Απριλίου 2018) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σχετικά με την επιστολή που περιείχε την Τριμερή Διακήρυξη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2018 εκφράζω της ενστάσεις της κυβέρνησής μου.

Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E εχουν καθορισθεί με τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις και με σειρά επιστολών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχουν δημοσιευθεί στην Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στο Law of the Sea Bulletin.

Υπό το φως των ανωτέρω η αναφορά στα αποκαλούμενα «κοινά θαλάσσια σύνορα» στην προαναφερόμενη κοινή επιστολή, είναι άκυρη και αβάσιμη υπό τους ορούς του Διεθνούς Δίκαιου , περιλαμβανομένου του εθιμικού δικαίου.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….

Φεριντουν Σινιριογλου Μόνιμος Αντιπρόσωπος»

Στις 13 Φεβρουαρίου με επιστολή τους οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας ,Κύπρου και Αιγύπτου Μαρία Θεοφιλή, Κορνήλιος Κορνηλίου και Μοχαμεντ Ομαρ Γκαντ, (Α/72/760) είχαν καταθέσει στον ΟΗΕ το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Τσίπρα -Σίσι- Αναστασιάδη που έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2017 στην Λευκωσία.

Στην Διακήρυξη υπήρχε μια παράγραφος αφιερωμένη στον σεβασμό των τριών χωρών στους κανόνες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και εκτός των άλλων υπήρχε σαφής αναφορά στην «δέσμευση τους να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες για οριοθέτηση των κοινών θαλασσίων συνόρων» ,ενώ συγχρόνως καλούσαν την Τουρκιά να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει ανάλογες ενέργειες στο μέλλον».

Back to top button