breaking newsκοινωνίαΚύπρος

Καύσιμα της παρανομίας από τα κατεχόμενα

 

Ολοένα και περισσότερα οχήματα από τις ελεύθερες περιοχές συνηθίζουν να γεμίζουν πλέον τα ντεπόζιτά τους με καύσιμα από τα κατεχόμενα.

Τους τελευταίους μήνες, πέραν των εκατοντάδων ιδιωτών που εφοδιάζουν τα οχήματά τους με καύσιμα από τα κατεχόμενα, έχει παρατηρηθεί ότι πλέον εκτεταμένα και εταιρείες μεταφορών, επιβατικών ή εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και εταιρείες ταξί, στέλνουν όλο τον στόλο τους για εφοδιασμό με ντίζελ και βενζίνη από τα πλησιέστερα στα οδοφράγματα πρατήρια καυσίμων των κατεχομένων.

Μάλιστα, στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι και σημαντικός αριθμός φορτηγών μεταβαίνουν στα πρατήρια που είναι κοντά στα οδοφράγματα.

Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί να γεμίζουν πέραν των δεξαμενών καυσίμων των φορτηγών και βαρέλι ή βαρέλια με ντίζελ που μετέφεραν στις ελεύθερες περιοχές.

Μετά που εντοπίστηκαν από τις Αρχές και ελέγχονται, σε ορισμένες περιπτώσεις σύμφωνα με στοιχεία του «Φ» εφαρμόζουν άλλο «κόλπο». Στην καμπίνα του φορτηγού εφαρμόζουν με μετατροπές μεγάλη δεξαμενή που δεν φαίνεται χωρίς ενδελεχή έλεγχο και γεμίζουν με καύσιμο και αυτή τη δεξαμενή ώστε να μην πηγαινοέρχονται συνέχεια στα κατεχόμενα για πετρέλαιο.

Η τιμή του καυσίμου -βενζίνης και ντίζελ- κειμαίνεται στα κατεχόμενα μεταξύ 78 έως 80 σεντ του ευρώ, που σημαίνει ότι για ένα ιδιωτικό όχημα μεγάλου κυβισμού, που γεμίζει με 75 λίτρα καύσιμο, πληρώνει περίπου €58 για να γεμίζει το ντεπόζιτό του, έναντι περίπου €90 που απαιτείται για να γεμίζει το αυτοκίνητό του με καύσιμο στις ελεύθερες περιοχές.

Σε μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά κ.τ.λ. η διαφορά για ένα γέμισμα είναι υπερδιπλάσια, αφού στα κατεχόμενα τα καύσιμα κίνησης πωλούνται τουλάχιστον 35% πιο φθηνά απ’ ότι στις ελεύθερες περιοχές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά ουσιαστικά δεν είναι στο κόστος καυσίμων, δηλαδή αυτών που εισάγονται από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές κι αυτών που εισάγονται από την Ελλάδα στις ελεύθερες περιοχές, αλλά στους φόρους που επιβαρύνουν την τελική τιμή των καυσίμων.

Στην Κύπρο το κόστος καυσίμων χωρίς φόρους αυτή την περίοδο είναι 55 σεντ του ευρώ για τη βενζίνη 95 οκτανίων και 59 σεντ για το ντίζελ χωρίς θείο ή 56 σεντ για το ντίζελ με θείο μέχρι 1% που διατίθεται και στα κατεχόμενα.

Οι τιμές αυτές όμως επιβαρύνονται με συνολικούς φόρους 66 σεντ περίπου ανά λίτρο, έναντι λιγότερο από 25 σεντ ανά λίτρο που φορολογεί το ψευδοκράτος τα καύσιμα. 

Το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, ενώ αυξάνεται ο αριθμός αυτών που πηγαίνουν στα κατεχόμενα μόνο και μόνο για να γεμίζουν με καύσιμα το όχημά τους ή το γεμίζουν σε κάθε ευκαιρία που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το φαινόμενο οχήματα εταιρειών με διακριτικές διαφημίσεις ή εμπορικά ονόματα σε αυτά, να πηγαίνουν το ένα μετά το άλλο σε συγκεκριμένα πρατήρια κοντά στα οδοφράγματα, να γεμίζουν και να επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές.

Ήδη κάποιες εταιρείες ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, που παρακολουθούν ανταγωνιστικές εταιρείες να γεμίζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα, θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Με δεμένα χέρια οι Αρχές

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών είναι δεμένα, αφού δεν υπάρχει σαφής απαγόρευση στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ειδική αναφορά, οπότε επεμβάσεις των Αρχών γίνονται μόνο όταν εντοπιστούν επιπλέον ποσότητες καυσίμων πέρα από το γεμάτο ντεπόζιτο κάθε οχήματος.

Η μόνη γενική αναφορά στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, είναι αυτή για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών, που επιτρέπει όπως τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των προσώπων που διασχίζουν τη γραμμή απαλλάσσονται του φόρου κύκλου εργασιών και του ειδικού φόρου κατανάλωσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και ότι η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει τα €260 ανά άτομο.

Μάλιστα, ενώ για τα καύσιμα των οχημάτων, όπου το κράτος έχει σημαντικές πλέον απώλειες εσόδων από φόρους, δεν υπάρχουν προβλέψεις, για τα τσιγάρα κ.τ.λ. υπάρχουν σαφείς προβλέψεις -«τα ποσοτικά όρια για απαλλαγή από τον φόρο κύκλου εργασιών και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καθορίζονται σε 40 τσιγάρα και σε 1 λίτρο οινοπνευματωδών ποτών για προσωπική κατανάλωση», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός.

Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει, σύμφωνα με τον Κανονισμό, είναι να αποδεχθεί ή να κρίνει πρώτα το κράτος και μετά η Ε.Ε. ότι δημιουργούνται με την εκτεταμένη χρήση καυσίμων από τα κατεχόμενα σοβαρές διαταραχές στην οικονομία και να θεσπίσει προσωρινούς περιορισμούς και τρόπους ελέγχου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής: «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρές διαταραχές σε συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας της, οι οποίες προκαλούνται από την εκτεταμένη χρήση των διευκολύνσεων από πρόσωπα που διέρχονται από τη γραμμή, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής, να παρεκκλίνει για περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες».

Έρευνα του «Φ» έδειξε επίσης ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου μεταξύ επίσημα και νόμιμα γειτονικών χωρών υπάρχει σοβαρή διαφορά στο κόστος καυσίμων, για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα, όπως αυτό με τα καύσιμα από την κατεχόμενη Κύπρο, εφαρμόζεται ο έλεγχος ντεποζίτου πριν τη μετάβαση στην άλλη χώρα -το όχημα πρέπει να είναι γεμάτο με καύσιμα κατά τα δύο τρίτα πριν μεταβεί στη γειτονική χώρα με τα φθηνά καύσιμα.

Ανοικτό παραμένει και το ερώτημα, πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο διαφορετικές φορολογικές επιβαρύνσεις στα καύσιμα στις δύο ομοσπονδιακές διαμορφώσεις, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Τα οχήματα παρουσιάζουν προβλήματα

Να σημειωθεί ότι, σε κάποια οχήματα -ιδιαίτερα μεγάλα επαγγελματικά- που εφοδιάζονται συχνά με καύσιμα από τα κατεχόμενα, παρουσιάζουν πιο συχνά προβλήματα, είτε λόγω της κακής ποιότητας των καυσίμων και ιδιαίτερα του ντίζελ, είτε λόγω του θείου, με τα κύρια προβλήματα να αφορούν το «μπούκωμα» συστημάτων ψεκασμού του καυσίμου.

Επίσης, προβλήματα λόγω κακής ποιότητας αλλά και περιεκτικότητας σε μόλυβδο και άλλα χημικά πρόσθετα καταγράφονται και σε σύγχρονα ιδιωτικά οχήματα μικρής ηλικίας με κινητήρες τελευταίου τύπου προτύπων «Euro 5» και «Euro 6» που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ποιότητα καυσίμου.

 

  Πέτρος Θεοχαρίδης   

philenews.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button