Διεθνή

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: ”κίνδυνος ταραχών και διαμάχης στην Ευρώπη για ενεργειακό!” Σρι Λάνκα έκανε την Ευρώπη η ΕΕ!!!

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: ”κίνδυνος ταραχών και διαμάχης στην Ευρώπη για ενεργειακό!” Σρι Λάνκα έκανε την Ευρώπη η ΕΕ!!!

Η Ευρώπη κινδυνεύει από «πολύ, πολύ ισχυρή σύγκρουση και διαμάχη» αυτόν τον χειμώνα για τις υψηλές τιμές ενέργειας και θα πρέπει να επιστρέψει βραχυπρόθεσμα στα ορυκτά καύσιμα για να αποτρέψει την απειλή εμφύλιων αναταραχών, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans σε συνέντευξη του στη The Guardian.

Ο Φρανς Τίμερμανς, ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος στην ΕΕ, είπε ότι η απειλή αναταραχών αυτόν τον χειμώνα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της κλιματικής κρίσης.

Ήδη Ολλανδία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Βοσνία Ερζεγοβίνη ταλανίζονται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενώ στην Ιταλία ο κόσμος μαζικά βγαίνει στους δρόμους κι απαιτεί την πτώση του Ντράγκι. Παγκόσμια αναταραχή επικρατεί από τον Παναμά και το Εκουαδόρ στη Λατινική Αμερική ως την Κένυα και την Γκάνα στην Αφρική με αποκορύφωση την θεματική κατάρρευση του Προέδρου της Σρι Λάνκα στην Ασία με φόντο την ενεργειακή κρίση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Εάν η κοινωνία μας πέσει σε πολύ, πολύ ισχυρή σύγκρουση και διαμάχη επειδή δεν υπάρχει ενέργεια, σίγουρα δεν πρόκειται να θέσουμε τους [κλιματικούς] στόχους μας. Σίγουρα δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε εάν η έλλειψη ενέργειας οδηγεί σε ισχυρή αναστάτωση στις κοινωνίες μας και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν θα είναι στο κρύο τον ερχόμενο χειμώνα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τη βιομηχανία μας, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε λειτουργία, επειδή το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πούτιν είναι οι διαιρέσεις στην κοινωνία μας».

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από το κρύο αυτόν τον χειμώνα επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση θα ήταν επίσης καταστροφικό για την επίλυση της κλιματικής κρίσης, υποστήριξε ο Τίμερμανς σε συνέντευξή του στον Guardian στις Βρυξέλλες.

«Είμαι στην πολιτική αρκετό καιρό, πάνω από 30 χρόνια, για να καταλάβω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την άμεση κρίση και όχι για τη μακροπρόθεσμη κρίση. Και αν δεν αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση, σίγουρα θα είμαστε εκτός πορείας με τη μακροχρόνια κρίση», είπε.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η Ευρώπη έχει πληγεί ιδιαίτερα. Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ- βασιζόταν στη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της. Συνολικά, η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού της αερίου. Ωστόσο παρακάμπτει αυτόν τον καθοριστικό παράγοντα για την ευημερία της προτάσσοντας γεωπολιτικούς στόχους ΗΠΑ ΝΑΤΟ.

dimpenews.com

Back to top button