breaking newsΚύπρος

Πυρηνική «βόμβα» στη Μεσόγειο ρίχνει ο σουλτάνος

Κίνδυνος ολέθρου τύπου τσέρνομπιλ από τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου – Απέχει 75 χιλιόμετρα από την Κύπρο, σε ενεργό ρήγμα που δίνει σεισμούς 8 Ρίχτερ

Τον θεμέλιο λίθο του πυρηνικού εφιάλτη στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ρίξουν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου της νότιας Τουρκίας.

Η περιοχή απέχει μόλις 75 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, βρίσκεται σε ενεργό σεισμικό ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι και 8 ρίχτερ και ένα ατύχημα τύπου τσέρνομπιλ θα φέρει τον όλεθρο στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο πυρηνικός σταθμός προορίζεται να λειτουργήσει για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες, όμως μπορεί να μετατρέψει εύκολα την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη και αυτό αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη απειλή που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του.

Παρόλο που η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει τους πυρηνικούς σταθμούς, για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, η κατασκευή  ατομικών βομβών και του μηχανισμού πυροδότησής τους διευκολύνεται εξαιρετικά από την ύπαρξη τέτοιων πυρηνικών ενεργειακών σταθμών και αυτό γιατί χρησιμοποιούν τα ίδια βασικά υλικά και ακολουθούν μέχρις ενός σημείου, τις ίδιες διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Τουρκίας για τη λειτουργία πυρηνικών υποδομών, που μπορεί να της δώσει και τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ξεκινά από το 1969.

Η ιστορία της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, από το 2000 ακόμα, εθεωρείτο παρελθόν, μια και η γειτονική χώρα υποχρεώθηκε να ματαιώσει το σχέδιο λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Το μελλοντικό Τσέρνομπιλ

Περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν επισημάνει τους κινδύνους μια πυρηνικής καταστροφής, καθώς το ενεργό σεισμικό ρήγμα, πάνω στο οποίο θα κατασκευαστεί, έχει δώσει και δυο ισχυρούς σεισμούς το 1991, μεγέθους 5,8 και 6,6 Ρίχτερ. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του καθηγητή Καρλ Μπάκθοουτ, προέδρου του Ινστιτούτου Πρόγνωσης Σεισμών, έχει μήκος αρκετό ώστε να δώσει σεισμούς μέχρι και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων συγκλίνουν στην άποψη ότι ένας σεισμός μεγάλου μεγέθους (μεγαλύτερου των 6,5 βαθμών) είναι απολύτως πιθανός μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greenpeace.org/~nuclear διαβάζει κανείς ένα εφιαλτικό σενάριο: «Υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον Κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια».

Σε περίπτωση ατυχήματος τύπου Τσερνομπίλ, η απόσταση του τόπου του ατυχήματος από την Ελλάδα θα είναι μηδαμινή, και οι επιπτώσεις θα είναι μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερες. Κι αυτό, λαμβανομένου υπόψη του κανόνα που λέει ότι σε τέτοια ατυχήματα, σε αποστάσεις 10 φορές μικρότερες, οι επιπτώσεις είναι 100 φορές μεγαλύτερες!

Πανηγύρια και αντιδράσεις στην Τουρκία

Βέβαια η γειτονική χώρα πανηγυρίζει για την δημιουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα:

Η εφημερίδα «Ακσάμ» με τίτλο “Σήμερα το ιστορικό βήμα στο όνειρο 60 χρόνων” γράφει ότι η περιπέτεια της Τουρκίας για πυρηνική ενέργεια είχε ξεκινήσει το 1955. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είχε γίνει στις 12 Μαΐου του 2010, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκατασταθούν τέσσερις αντιδραστήρες 4 χιλιάδων 800 Mw συνολικά, καλύπτοντας το 10% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Τουρκίας.

Αντιδράσεις για τον πυρηνικό σταθμό υπάρχουν από τους περιβαλλοντιστές και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ο βουλευτής του κόμματος Χουσεϊν Τσακμάκ δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν είναι τεχνική αναγκαιότητα αλλά πολιτική επιλογή για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα φέρει καταστροφή στη χώρα επειδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ανασφαλείς, απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση.

“Εδώ και 40 χρόνια αγωνιζόμαστε για να μην γίνει στη χώρα μας ένα νέο Τσέρνομπιλ, μια νέα Φουκουσίμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Μερσίνα να γίνει σκουπιδότοπος πυρηνικών”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου Τουρκία-Κωνσταντινούπολη

 

Back to top button