breaking newsΕλλάδα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Το «Τρούμαν» και άλλα 7 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο – Φορτωμένα με πυραύλους Τόμαχοκ

Η επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού- Στο πλευρό των ΗΠΑ και η Βρετανία

 

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη μαζί με ακόμη επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει 60 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ.

Μαζί με το USS Harry S. Truman, που μεταφέρει 6.500 ναύτες, θα πλέουν και τα πολεμικά πλοία USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman και USS Farragut, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.

Την αποστολή θα συνοδεύει η γερμανική φρεγάτα FGS Hessen. Σύμφωνα με το RT, το USS Harry S. Truman θα αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt και τον στόλο που το συνοδεύει, καθώς ολοκληρώθηκε η τετράμηνη αποστολή τους στη Μέση Ανατολή.

Tο αντιτορπιλικό USS Donald Cook απέπλευσε από την Κύπρο και πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η επιχείρηση γίνεται για «λόγους θαλάσσιας ασφάλειας σε συνεργασία με εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ», ενώ αποσκοπεί στο να «ενισχύσει τη συνεργασία στην ασφάλεια, ενώ θα προωθήσει τη ναυτική παρουσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το «Harry S. Truman» θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και τον στόλο που το συνοδεύει, που ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή, τον προηγούμενο μήνα.

Εντωμεταξύ το αν η Βρετανία θα συμμετάσχει στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη διαφαινόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία και κατά πόσο αυτή η απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών, εξετάζει η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός συμφώνησε την Τρίτη σε επαφές της με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πρόεδρο Μακρόν ότι η χημική επίθεση στην Ντούμα πρέπει να απαντηθεί.

Ωστόσο, η κα Μέι φέρεται σύμφωνα με πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης ναείπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι πρέπει πρώτα να αποδεχθεί πως πίσω από την επίθεση βρισκόταν το καθεστώς Άσαντ.

Η επίσημη δήλωση εκπροσώπου της ανέφερε πως η επίθεση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της «βαρβαρότητας» του καθεστώτος, «αν επιβεβαιωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Βρετανία αποφασίσει να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση, οι αναλυτές και οι πολιτικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι αυτό θα συνεπάγεται έναν κρίσιμο ρόλο για τις δυνάμεις στη βάση Ακρωτηρίου.

Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώTyphoonπου αναπτύσσονται από την Κύπρο, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, φέρονται να είναι ήδη σε ετοιμότητα.

Την Τρίτη η κα Μέι προήδρευσε σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν σχέδια δράσης στη Συρία, χωρίς να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η κα Μέι δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις από βουλευτές, ακόμα και του κόμματός της.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η σοβαρότητα της κατάστασης στη Συρία σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματός της να διατάξει ενεργοποίηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση και άλλοι πως μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί παρά να ληφθεί από τους βουλευτές, οι οποίοι πάντως κανονικά επιστρέφουν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, μετά από τις διακοπές του Πάσχα.

crashonline.
Back to top button