breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισραήλ- covid19: Ο έρπης ζωστήρας ανάμεσα στις παρενέργειες από εμβόλιο

 

«Σ΄αυτό το σημείο που βρισκόμαστε-χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση- δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ότι το εμβόλιο είναι η αιτία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Victoria Furer του Τμήματος Ρευματολογίας του νοσοκομείου στην The Jerusalem Post.

«Μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να το προκαλέσει σε ορισμένους ασθενείς».
Το HZ χαρακτηρίζεται από ένα μικρό, κόκκινο εξάνθημα που αναπτύσσεται στο δέρμα και φαγούρα. Εάν εμφανιστούν επιπλοκές, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και πόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας παρατεταμένης συνεδρίας καψίματος στο δέρμα, ακόμη και μετά την εξαφάνιση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 491 ασθενείς με AIIRD και 99 ελέγχους στα νοσοκομεία. Από τους 491 ασθενείς, 1,2% ή έξι άτομα εμφάνισαν HZ. Πέντε από αυτούς εμφάνισαν μόλυνση από έρπητα μετά την πρώτη δόση και ένας ασθενής μετά την δεύτερη.

Η Furer επεσήμανε ότι πέντε από τους έξι ασθενείς που ανέπτυξαν HZ ήταν νέοι, είχαν ήπια περιστατικά αυτοάνοσης νόσου και έπαιρναν λίγα αν υπάρχουν φάρμακα για αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης HZ.

«Γι‘ αυτό το αναφέραμε», είπε.

Η HZ τείνει να αναπτύσσεται περισσότερο σε άτομα άνω των 50 ετών.

Η Furer είπε ακόμη ότι μετά το άρθρο της, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Rheumatology, στις 12 Απριλίου, έχει λάβει email από ασθενείς σε όλο τον κόσμο που έλαβαν HZ μετά το εμβόλιο.
«Φαίνεται ότι ο λόγος είναι ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός», δήλωσε ο Furer στη Post.

Είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγαλύτερης επιδημιολογικής μελέτης, για να αποδειχθεί η αιτία και το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια μία πρακτική οδηγία που θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ασθενείς είναι να εμβολιαστούν κατά της HZ πριν κάνουν τον εμβολιασμό για COVID-19 ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο.

Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους ανθρώπους-συνέχισε. Το μήνυμα πρώτα απ΄όλα είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται. Απλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν και να είναι προσεχτικοί…”

Back to top button