breaking newsΔιεθνή

«Φλέγεται» η Μεσόγειος! Ξαφνική αποστολή ρωσικής ναυτικής αρμάδας

Πυρηνοκίνητοι κυνηγοί απέναντι από το USS Harry S. Truman

 

Πάμε για νέο γερό «ματς» στην Α.Μεσόγειο.

Νεότερες πληροφορίες φέρουν την Ρωσία να αποστέλλει πολύ μεγαλύτερη ναυτική μοίρα καθώς απέπλευσαν και από τη Μαύρη Θάλασσα δύο αντιτορπιλικά ενώ έρχονται μαζί με πλοία του Στόλου της Βαλτικής και δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Συνολικά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποσταλεί 2 υποβρύχια Akula ΙΙ και 2 Improvided Kilo.

Πριν λίγο εντοπίστηκαν στα Στενά τα αντιτορπιλικά Project 1135M BSF Krivak II, Pytlivy 868, και το αντιτορπιλικό ВМФ Project61BSF Kashin, Smetlivy 870.

Δείτε εικόνες

    

Οπως αναφέραμε νωρίτερα, από τη Μεσόγειο έρχονται η φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων «Γιαροσλαβ ο Σοφός» μαζί με υποβρύχια και το δεξαμενόπλοιο Λένα.

Τονίζεται ότι το πλοίο αυτό είναι στην πρώτη γραμμή των πλοίων της συνεχούς ετοιμότητας μάχης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ανά τον κόσμο

Το πλοίο διαθέτει πυραύλους Cruise και έχει σχεδιαστεί για αποστολές αναζήτησης, εντοπισμό και παρακολούθηση υποβρυχίων του εχθρού. Διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες στη θάλασσα, αντι-πλοϊκούς πυραύλους καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου .

Ανοιχτά της Συρίας ήδη βρίσκονται εδώ και καιρό οι φρεγάτες «Ναύαρχος Έσσεν» και «Admiral Grigorovich» μαζί με ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο .

Ο λόγος είναι φυσικά η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου μαζί με την ομάδα μάχης του USS Harry S. Truman, η οποία περιλαμβάνει το:

καταδρομικό USS Normandy (CG-60), και τα κλάσεως USS Arleigh Burke (DDG -51), USS Bulkeley (DDG-84), USS Farragut (DDG-99), USS Forrest Sherman (DDG-98), USS Το Sullivans (DDG-68) και USS Winston S. Churchill (DDG-81).

Συνεπώς η Ρωσία προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, είτε νέα προβοκάτσια με χημικά και νέα ΝΑΤΟϊκή επέμβαση είτε επιχείρηση καταστροφής των συριακών S-300 με ρωσικές παράπλευρες απώλειες οπότε και εκεί θα έχουμε εμπλοκή.

Το Smetlivy είναι μεσαίου μεγέθους αντιτορπιλικό κλάσης Kashin Project 61M τελευταίο στις τάξεις του ρωσικού ναυτικού και ανήκει στη δύναμη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από 266 άτομα και ο οπλισμός του μετά τον εκσυγχρονισμό που ουσιαστικά κινήθηκε στην ενσωμάτωση δυνατοτήτων βολής πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και την ενίσχυση του τομέα ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από ένα διπλό πυροβόλο διπλής χρήσης των 76mm τύπου ΑΚ-726, δύο διπλούς εκτοξευτές Sa-N-1 Goa που αποτελούν τη ναυτική έκδοση των S-125 με 32 πυραύλους, έναν πενταπλό εκτοξευτή τορπιλών των 533mm, δύο ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές RBU-6.000 2 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Kh-35 και φέρει και ASW ελικόπτερο τύπου Ka-27.

Η φρεγάτα «Admiral Grigorovich» παραδόθηκε σε υπηρεσία στις 10 Μαρτίου του 2016 από τα ναυπηγεία Yantar στο Καλίνιγκραντ και αποτελεί την πρώτη από συνολικά 6 φρεγάτες του τύπου Project 11356, 3 από τις οποίες θα παραδοθούν μέχρι το 2017.

Η φρεγάτα είναι εκτοπίσματος 3.850 τόνων και πληρώματος 200 ατόμων ενώ φέρει νέας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης, επιτήρησης και άμυνας όπως και οπλικά συστήματα.

Πιο συγκεκριμένα οι φρεγάτες του τύπου που χρησιμοποιούν σύστημα πρόωσης κατηγορίας COGAG συνολικής δυναμικότητας ισχύος 69.000hp έχουν συνολικό μήκος 124,8μ. πλάτος 15,2 και βύθισμα 4,2μ. μπορούν να επιτύχουν μέγιστη αυτονομία 30 ημερών ή 4.850 ν.μ. με οικονομική ταχύτητα 14 κόμβων με την μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τους 30 κόμβους.

Επίσης στην σχεδίαση έχουν ενσωματωθεί χαρακτηριστικά μείωσης του θερμικού, ακουστικού και σε ραντάρ ίχνους.

Ο οπλισμός του είναι ικανός να αντιμετωπίσει κάθε απειλή και αποτελείται από πυροβόλο των 100mm A-190 έναν 8πλό εκτοξευτή UKSK VLS για πυραύλους κρουζ Kalibr και 3M55 Oniks, δύο 12λούς εκτοξευτές πυραύλων 3S90M Shtil-1 VLS , δύο συστήματα Kashtan CIWS, 8 πυραύλους Igla-1E (SA-16), δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 ενώ έχει υπόστεγο και ελικοδρόμιο για ελικόπτερο τύπου Ka-27PL ή Ka-31.

Τα πιο φονικά ρωσικά συστήματα στην περιοχή είναι τα υποβρύχια κλάσης Akula ΙΙ που έχουν πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση 13,400 με 13,800 τόνους έχουν μήκος 110 μ. και στον οπλισμό τους εκτός από τα βλήματα cruise Kalibr διαθέτουν 4 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 χλστ. και 4 των 650 χλδτ. Με περίπου 40 τορπίλες απόθεμα.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια τα οποία θεωρούνται από τα πλέον αθόρυβα υποβρύχια παγκοσμίως και ανήκουν στον βελτιωμένο τύπο Akula II είναι διπλού κήτους κατασκευής, εκτοπίσματος 13.400 τόνων μήκους 110μ. με πλήρωμα 62 ατόμων έχουν πυρηνικό αντιδραστήρα ΟΚ-659Μ που μέσω των γεννητριών παραγωγής ατμού κινούν το υποβρύχιο μέσω 7φιλης προπέλας επιτυγχάνοντας ταχύτητες της τάξης των 35 κόμβων ενώ μπορούν να καταδυθούν σε βάθη μέχρι και τα 520μ.

Ο οπλισμός τους αποτελείται 4 τορπιλοσωλήνες των 533 mm για 28 τορπίλες και πυραύλους Kalibr και 4 τορπιλοσωλήνες των 650 mm για 12 τορπίλες βαρέως τύπου ή επιπλέον πυραύλους κρουζ ενώ φέρουν και 3 εκτοξευτές MANPADS IGLA για 18 πυραύλους.

Επίσης και πέραν της πολύ χαμηλής ακουστικής απόδοσης ο εξοπλισμός τους αποτελείται ενεργό και παθητικό σόναρ με πλευρικές διατάξεις διάταξης φάσης καθώς και σόναρ εντοπισμού ναρκών ενώ υπάρχει και πλήρης σουίτα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και ραντάρ στην μορφή περισκοπίων.

Τα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo όπως αυτά που έχει παραλάβει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανήκουν στο project 636 και έχουν εκτόπισμα 3950 τόνους μήκος 74μ. πλήρωμα 52 ατόμων ενώ στους 6 τορπιλοσωλήνες των 533mm μπορούν να εκτοξευτούν 18 όλα είτε τορπίλες είτε οι νέοι πύραυλοι τύπου Kalibr.

Τέλος κάθε υποβρύχιο φέρει εκτοξευτή MANPADS τύπου SA-N-10 με 8 πυραύλους.

πηγή: pentapostagma

 

Back to top button