breaking newsΆποψηΕλλάδα

Ανεύθυνοι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στην ευθανασία με την εγκατάλειψη της Άμυνας της χώρας

Ένα κράτος για να εξασφαλίσει την ακεραιότητά, την ευημερία των πολιτών του και την ειρήνη, πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμο με τα γειτονικά.

Θουκυδίδης

Στα δύο προηγούμενα σημειώματά μου ανέλυσα διεξοδικά με ντοκουμέντα, τα της κατάρρευσης της αποτροπής και της εγκατάλειψης της άμυνας της χώρας, πράγμα που εγγίζει τα όρια δωσιλογισμού και προδοσίας, από σειρά Κυβερνήσεων. Δεν μεγαλοστομώ και το απέδειξα…

Τα αποτέλεσμα της αδιαφορίας εισπράττονται σήμερα όταν η Τουρκική προκλητικότητα, αρπακτικότητα και αυθάδεια έχει ξεπεράσει κάθε όριο και μία νέα Ίμια, χειρότερη από την πρώτη, είναι ορατή και επερχόμενη.

Τι αντιτάσσομε σε αυτή;

Κυβερνητική αδράνεια, κληρονομημένη από το πρόσφατο παρελθόν, εσωτερική αναταραχή και πομφολυγώδεις λόγους του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος επαναλαμβάνει λεονταρισμούς τύπου «Μολών λαβέ» ή το «τροπάριο» περί συνόρων της Ελλάδος που συμπίπτουν μ’ αυτά της ΕΕ ( Η οποία δεν δίνει, ένα παρά γι’ αυτά τα σύνορα…)..

Επίσης ένα Υπουργό Άμυνας που ανταγωνίζεται τον Πρόεδρο σε «ΕΠΕΑ Πτερόεντα» ενώ αμφότεροι υποδέχονται, από καιρού εις καιρόν, αμφιβόλου γνησιότητας οστά αγίων, με τιμές Αρχηγού Κράτους, προς λιτάνευση και επικλήσεις προς την τιμωμένη Αγία για την σωτηρία της χώρας.

Λησμονούν το αρχέτυπο «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

Τα πρόσφατα, νωπά, γεγονότα

Η, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και η διαπόμπευσή τους.
Εμβολισμός ελληνικής ακταιωρού από Τουρκική κανονιοφόρο στα Ίμια.
Εκδίωξη ελληνικού Ε/Π CHINOUK από Ελληνική νησίδα, την Καθαρά Δευτέρα, γιατί σύμφωνα με Τουρκική ανακοίνωση, κραυγαλέα αστήρικτη, παραβίασε τα Τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα!
Μέγας αριθμός UAN’S , 100% Τουρκικής Κατασκευής, επιτηρούν το Αιγαίο.

Έκτακτη, όψιμη, σύγκληση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, με την οποία αποφασίστηκε η διάθεση 1 δις ευρώ για η αξιοποίηση δευτερευόντων, παλαιών, οπλικών συστημάτων, «Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν», τη στιγμή που η γείτων αντιπαραθέτει σειρά συγχρόνων οπλικών συστημάτων made in Turkey (βλ. Defense week/02.02.2018), όπως εκπαιδευτικό με κινητήρες Turboprop, νέο μαχητικό ΧF – T, επιθετικά Ε/Π, νέες φρεγάτες και κορβέτες κ.α.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν υπάρχει. Όλα γίνονται και αποφασίζονται «βουστροφυδόν» και εκ του προχείρου.
Τα περίφημα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) οδεύουν προς εκπλειστηριασμό.

Η ΕΛΒΟ, εκποιείται κι αυτή χωρίς να βρίσκεται αγοραστής κ.α. κ.α.
Συνεχίζουμε, βυζαντινολογούντες, να συζητάμε, τον εκσυγχρονισμό, με συνεχή ψαλιδίσματα των μαχητικών F – 16 και των φρεγατών. Φαίνεται ότι οι διορατικοί πολιτικοί μας βλέπουν την μετερντογανική εποχή. Τώρα, που η απειλή είναι εν όψει τι κάνουμε;

Μια αναγκαία αναδρομή (Η ανεύθυνη αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων)

Όταν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, επιμένουν ότι η Άμυνα έχει, συνειδητά, εγκαταλειφθεί από πολλά χρόνια, και ότι εμείς οι ίδιοι παραδώσαμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο δεν έχουν, καθόλου άδικο.

Εξάλλου, είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις, παρέδωσαν, γενικώς, την εθνική κυριαρχία στους δανειστές από τους οποίους δανείζονταν, ασυδότως και ανεξελέγκτως, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με ένα, συγκλονιστικό, κείμενο της έγκυρης δημοσιογράφου κ. Κύρας Αδάμ (Παραπολιτικά, 10.03.2018) υπό τον τίτλο ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ:

Η Τουρκία έχει προετοιμάσει, σχεδιάσει και εν μέρει κατοχυρώσει διεθνώς τα σχέδια κατάληψης μέρους της ελληνικής κυριαρχίας στο Αν. Αιγαίο, τα οποία τώρα πλέον έχει αρχίσει να υλοποιεί σταδιακά, με στρατιωτικά μέσα. Αντιθέτως, το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Αθήνα «ψάχνεται» γενικώς, αφού οι κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών έχουν ήδη λησμονήσει όσα δεν έχουν κάνει για να διασφαλίσουν την ελληνική κυριαρχία και συμφέροντα στην περιοχή του Αιγαίου, με την παρούσα κυβέρνηση να βολιδοσκοπεί εταίρους και συμμάχους για ισχυρή στήριξη, την οποία όμως δεν λαμβάνει.

Τον Ιανουάριο του 1995, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ισπανός Χαβιέ Σολάνα (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και, κατά τα άλλα, ιδιαιτέρως αρεστός στις τότε ελληνικές κυβερνήσεις), εκδίδει διαταγή με τίτλο Τουρκικές θέσεις που έγιναν αποδεκτές από το ΝΑΤΟ – Εμπιστευτικό.

Στο έγγραφο αυτό, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ (γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το ανέτρεψε), αναφέρεται ο κατάλογος των ελληνικών νησιών του Αιγαίου «που οφείλουν να μη στρατιωτικοποιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», πράγμα που ισοδυναμεί, δηλαδή, με απώλεια εθνικής κυριαρχίας, κάτι που επιδιώκει τώρα η Άγκυρα. Ήτοι τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Στροπάλια (Αστυπάλαια), Ρόδος, Χάλκη, Σκαρπάντο (Κάρπαθος), Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελόριζο.

Παρ’ ότι ο «φίλος» κ. Σολάνα με τη φιλοτουρκική αυτή διαταγή του παραβίασε δομικά το Καταστατικό του ΝΑΤΟ, που απαγορεύει κάθε εμπλοκή της Συμμαχίας σε Συνθήκες – πόσο μάλλον ερμηνεία τους -, η Αθήνα δεν αντέδρασε ποτέ σε επίπεδο κορυφής, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η θέση της Τουρκίας (η οποία κατέθεσε το έγγραφο αυτό σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για εφαρμογή) και να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες παρόμοιες και σε ισχύ Διαταγές του ΝΑΤΟ (π.χ. Αύγουστος 2006).

Είναι απολύτως ενδεικτικό της ελληνικής «διστακτικότητας» ( ; ) το γεγονός ότι από το 1995* μέχρι σήμερα έχουν γίνει 53 συνεδριάσεις DPC (Σύνοδος Υπουργών Άμυνας) και 38 συνεδριάσεις NAC (Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ), στις οποίες ουδέποτε η Αθήνα ύψωσε φωνή ή έδειξε διάθεση π.χ. να μπλοκάρει την έγκριση του ΝΑΤΟϊκού Αμυντικού Δόγματος, αν δεν αποσυρόταν η Διαταγή Σολάνα (σ.σ. όπως έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντ. Γκιουλ, το 2010, προκειμένου να μη συμπεριληφθεί το Ιράν στις τρομοκρατικές χώρες).

Έναν μόλις χρόνο μετά τη Διαταγή Σολάνα, η Άγκυρα προχώρησε το 1996, με το αζημίωτο, στο επεισόδιο στα Ίμια και την κατοχύρωση στην πράξη της «γκρίζας» ζώνης, την οποία τώρα, το 2018, διακηρύσσει ως «τουρκική επικράτεια», εμβολίζοντας γι’ αυτό τον λόγο ως «εχθρικό» το πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση.

Θα ήταν ίσως περιττό να τολμήσει κανείς να σκεφτεί ότι η, περιορισμένων γνώσεων και ανακλαστικών, παρούσα κυβέρνηση θα μπορούσε να απαιτήσει και να κερδίσει αλλαγές εμφανώς φιλοτουρκικών και παράνομων θέσεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου η Αθήνα να επιτρέψει την είσοδό της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία».

Να σημειώσω ότι το 1995 η χώρα εκυβερνάτο από μια κλίκα ανεύθυνων με επικεφαλής την κ. Δήμητρα Λιάνη (ασθενούντος του ΑΠ), με ΥΠΕΞ τον κ. Κάρολο Παπούλια, (ένα των δανειστών, του ΑΠ για την αγορά της βίλας και μετέπειτα ΠτΔ) και ΥΕΘΑ τον μακαρίτη Αρσένη. Αμφότεροι γνωστοί για τις ανησυχίες τους…

Το φιάσκο της Ίμιας ακολούθησε (1997) η κατάπτυστη συμφωνία Μαδρίτης (Σημίτης, Πάγκαλος, Ντεμιρέλ, Γιλμάζ υπό την πίεση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ κ.. Μ. Ολμπράιτ) με την οποία αναγνωρίζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μετά τη Μαδρίτη έχουμε ένα άλλο βήμα που επισφραγίζει τα προηγούμενα: «Στις 9 Νοεμβρίου 1998, ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Ον. Οϊμέν, καταθέτει έγγραφο με τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει τα 20 ελληνικά νησιά που η Τουρκία θεωρεί μέχρι και σήμερα αποστρατιωτικοποιημένα και όχι ελληνικά και, ως εκ τούτου, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Το έγγραφο του Τούρκου πρέσβη ουδέποτε απαντήθηκε μέχρι τώρα.

Η Τουρκία επιχειρεί να το κάνει πράξη τώρα».

Για να ανακεφαλαιώσουμε… Ιδού τα τέσσερα βήματα παράδοσης, ασυζητητί, της εθνικής κυριαρχίας επί των Ελληνικών Νήσων του Αιγαίου.

Έγγραφο Σολάνα
Φιάσκο Ίμιας
Συμφωνία Μαδρίτης
Έγγραφο Οϊμέν στο ΝΑΤΟ
(τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου)

Προτάσεις

Επειδή τα παραπάνω είναι χρήσιμα μεν για να εκτιμήσουμε, την ανευθυνότητα και το επίπεδο των πολιτικών που διαχειρίζονται τα εθνικά θέματα πρέπει να δούμε, ρεαλιστικά, το πράττειν σήμερα, υπό τις σημερινές συγκυρίες.

Πριν προχωρήσω όμως θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από το καταπληκτικό βιβλίο του καθηγητή κ. Γ. Δερτιλή «Επτά πόλεμοι, επτά πτωχεύσεις, τέσσερεις εμφύλιοι 1821 – 2011»: «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η ανανέωση της στελέχωσης όλων των ελληνικών κομμάτων ήταν συνεχής, ευρύτατη και ποιοτικώς θλιβερή. Μισός αιώνας απαιδευσίας στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια έχει διαμορφώσει μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων χωρίς παιδεία και χωρίς κριτική σκέψη. Αυτοί κυρίως στέλνουν στη Βουλή τους ασήμαντους που επιλέγουν οι Αρχηγοί των Κομμάτων…»

Αυτοί, προσθέτω, οι θλιβεροί, χρίζονταν Υπουργοί και διαχειρίζονταν τα εθνικά θέματα. Ένας από τους μεγαλύτερους υπόλογους πολιτικούς, ο κ. Θ. Πάγκαλος, αντί να σιωπεί αιδημόνως πουλάει πατριωτισμό αρθρογράφων κάθε Σάββατο από τα ΝΕΑ. Ο Πάγκαλος. Ένας δεύτερος, ο κ. Ε. Βενιζέλος, που ως ΥΕΘΑ και ως ΥΠΕΞ, φέρει, επίσημα, βαρύτατες ευθύνες, εκστρατεύει σήμερα ανερυθρίαστα, κατά της Αναθεώρησης του Συντάγματος και αγωνίζεται υπέρ της διατήρησης του κατάπτυστου άρθρου 86 που προστατεύει την αδιαφορία, ασυδοσία και τις ληστείες των Υπουργών.

Δεν παριστάνω τον κήνσορα, ούτε τον παντογνώστη. Όταν ο εχθρός είναι προ των πυλών, Hannibal ante portas, πρέπει τάχιστα, τώρα, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του τώρα. Απαιτείται οργάνωση, στοιχειώδης αποτροπή με το υπάρχον υλικό.

Ανεξάρτητα από τον πορεία του εκσυγχρονισμού πρέπει να διατεθούν πιστώσεις ώστε ΟΛΑ τα F – 16 να είναι διαθέσιμα ως εξοπλισμένα πλήρως/. ΟΛΑ (πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν 250 εκ. $ στα ταμεία των FMS από υπόλοιπα προηγούμενων αγορών χωρίς αναβολή.
Άμεση συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τώρα…
Ταχύτατη επίσης έναρξη πλήρους εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO. Για νέες συζητάμε, παράλληλα
Επίτευξη πλήρους διαθεσιμότητα όλου του ιπτάμενου δυναμικού (επιθετικά Ε/Π APACHE, NH – 90 κ.α.) και πλοίων. Με πλήρη εξοπλισμό. Άμεση αύξηση τις θητείας με παράλληλη μετακίνηση των «εις αγρανάπαυση» κληρωτών από μονάδες Λεκανοπεδίου, Πελοποννήσου, Κρήτης στις μεθοριακές μονάδες. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζουμε ανησυχίες όταν αφήνουμε τις μονάδες συνόρων με στελέχωση 40%.
Άμεση αύξηση της θητείας.
* Παρακαλώ, σημειώστε ότι τον Φεβρουάριο 1995, ολίγον πριν ο άθλιος Σολάνα εκδώσει το έγγραφό του, ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος – στοχαστής αείμνηστος Παν. Κονδύλης έγραφε, προφητικά: «Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούν στην ανάγκη να διεξάγουν πόλεμο» (Θεωρία πολέμου).

Πόσο έχει δικαιωθεί μέχρι σήμερα…

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι αισθητή η απουσία σοβαρών και υπευθύνων πολιτικών ηγετών.

Χριστός Ανέστη.

Μακάρι να αναστηθούν γρήγορα το Έθνος και οι ΕΔ.

του Κωνσταντίνου Φράγκου

Ο Κων. Φράγκος είναι

υπ/γος ε.α. – Συγγραφέας

Αναλυτής Στρατ.

Θεμάτων – DEA

Παν. PARIS I στην Πολιτική Άμυνα

πηγή: militaire

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ
ΣΧΟΛΙΑ
Loading…
Back to top button