breaking newsΕλλάδα

Πάση θυσία θερμό επεισόδιο επιδιώκουν οι Τούρκοι (vid)

Μάλιστα στήνουν, όπως όλα δείχνουν, το επεισόδια στα Ίμια, ξυπνώντας τις μνήμες του 1996, επί Τανσού Τσιλέρ.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως η Τουρκία σταθερά εκτονώνει τα εσωτερικά της προβλήματα στο Αιγαίο, εκτονώσεις που κορυφώνονται παραδοσιακά προεκλογικά, πόσο μάλλον τώρα που οι δημοσκοπήσεις ρίχνουν τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν σε επικίνδυνα επίπεδα.  Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, κάλεσε χθες, αν είναι δυνατόν, την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι βραχονησίδες Ίμια, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές είναι υπό την αποκλειστική κυριαρχία της Τουρκίας.

Έκφραση που σπάνια χρησιμοποιεί στην διπλωματία της η Ελλάδα.

Παράλληλα ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είπε ότι η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει τέτοιες εξελίξεις.

Το πρόβλημα δεν είναι ένα θερμό επεισόδιο, πρόσθεσε, αλλά να μη αφήσουμε να γίνουν ατυχήματα στην περιοχή κάτω από τις συνεχείς εντάσεις που υπάρχουν με την Τουρκία. Η Τουρκία είπε θέλει πάση θυσία να μπει στον ενεργειακό χάρτη, ωστόσο θα πρέπει να θυμάται ότι με τρία διεθνή κείμενα η κυριαρχία των Ιμίων είναι σαφής.

Ξεκάθαρο και με σαφείς αιχμές και την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας βέβαια.

Για την ακρίβεια, αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πως οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να τα διαφυλάξουμε και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα, αλλά ιδίως από τα κράτη τα οποία θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Μετά από όλα αυτά ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της Αθήνας.

 sigmalive.com
Back to top button