breaking newsΔιεθνή

Bάσεις ενός νέου πολέμου:Ισραήλ και Ιράν σε θέσεις μάχης

της Μαρίνας Χατζηκώστα

Την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στα χειρουργικά χτυπήματα του δυτικού άξονα στη Συρία και την διεθνή διπλωματία που επιχειρεί να πάρει τη σκυτάλη, με γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία.

Ωστόσο πίσω από τις μεγάλες ειδήσεις και την επίσημη διπλωματία στήνεται η «πίστα» ενός νέου πολέμου, στο έδαφος της Συρίας, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Δημοσίευμα των New York Times επικαλείται μάλιστα (ανώνυμη) ισραηλινή στρατιωτική πηγή, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει πως πίσω από την πυραυλική επίθεση της 9ης Απριλίου στην αεροπορική βάση Τ4 στη Συρία, στην περιφέρεια της Χομς, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Ιρανοί στρατιωτικοί, κρύβεται όντως το Ισραήλ.

Το Ισραήλ φαίνεται όμως να κρύβεται και πίσω από τη νέα πυραυλική επίθεση, η οποία ωστόσο σύμφωνα με τη Δαμασκό αναχαιτίστηκε πλήρως, εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, επίσης στην συριακή πόλη Χομς, τα ξημερώματα σήμερα (17 Απριλίου 2018).
Ισραηλινός στόχος το ιρανικό προγεφύρωμα

Αυτό που φαίνεται, αν και διστακτικά, να αποδέχονται πλέον όλοι οι διπλωματικοί αναλυτές είναι πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και σε αντίθεση με τους συμμάχους του, δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα προκειμένου να συνθλίψει εν τη γενέσει το προγεφύρωμα του Ιράν στη Συρία.

Ακόμη κι αν το ρίσκο που λαμβάνει είναι η γενικευμένη σύρραξη με την Τεχεράνη που καθόλου πρόθυμη είναι να εγκαταλείψει τα σχέδια ελέγχου της Μέσης Ανατολής, ώστε ειρήσθω εν παρόδω να σταθεί απέναντι στον μεγάλο εχθρό που ονομάζεται Σαουδική Αραβία.

Στο άρθρο του γνωστού Αμερικανού αναλυτή Τόμας Φρίντμαν, ο «ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος» επιβεβαιώνει ότι το χτύπημα στην αεροπορική βάση αποτελεί την πρώτη επίθεση του Τελ Αβίβ σε “ζωντανούς” ιρανικούς στόχους.

Οι επτά νεκροί δεν λογιάζονται ως «παράπλευρες απώλειες» καθώς ήταν μέλη της «Δύναμης Κουντς, δηλαδή μιας από τις πτέρυγες των «Φρουρών της Επανάστασης».

Η μονομαχία της σιωπής

Η μονομαχία των αιώνιων εχθρών έχει μόλις αρχίσει και είναι εκ των πραγμάτων εκρηκτική.

Επί του παρόντος γίνεται σιωπηλά. Μπορεί η Δαμασκός να δείχνει ανοιχτά το Ισραήλ πίσω από τις επιθέσεις, ωστόσο ούτε το Ισραήλ σχολιάζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν, ούτε και το επίσημο κράτος της Τεχεράνης έχει σχολιάσει τα τεκταινόμενα.

Μόνο η ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ απειλεί ανοιχτά με αντίποινα το Τελ Αβίβ και ζητεί από τον Χασάν Ρουχανί να πάρει ανοιχτά θέση. Την αποκλιμάκωση αυτής της σύρραξης έχουν αναλάβει, στα μετόπισθεν, η Ρωσία για λογαριασμό του Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του Ισραήλ. Κι αυτό γιατί αν οι δύο βασικοί εχθροί αναλάβουν δράση, τότε η εξέλιξη της ιστορίας θα είναι πραγματικά επικίνδυνη για την παγκόσμια ασφάλεια.

Κομμάτι του παζλ η συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Η απειλή που ετοιμάζεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ, περί ακύρωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις επί συριακού εδάφους και του σκιώδους παρασκηνίου.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι η συμφωνία βοηθά το Ιράν να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και εν τέλει να καταφέρει τον στόχο της πυρηνικής κεφαλής, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ως εκ τούτου η «διάλυση» της συμφωνίας θα διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα το εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν, το οποίο περιτέχνως μετά τη συμφωνία εξοπλίζεται από τη Ρωσία, στη βάση της σταδιακής άρσης των κυρώσεων.

Άρα το Ιράν, εκτός πυρηνικής συμφωνίας, θα είναι πιο ευάλωτο και λιγότερο ισχυρό από ότι εντός.

Δίνοντας, παράλληλα μεγαλύτερη ισχύ στο Ισράηλ. Βέβαια σε αυτό το παζλ σημαντικό κομμάτι είναι και η ουαχαμπιστική Σαουδική Αραβία, παραδοσιακός και σκληρός εχθρός του σιιτικού Ιραν, η οποία κάνει πλέον άνοιγμα προς τη Δύση – άλλωστε είναι γνωστές οι στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες διαχρονικά – και συντάσσεται με το Ισραήλ, εναντίον του κοινού εχθρού.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/502290/vaseis-enos-neou-polemouisrail-kai-iran-se-theseis-maxis

Back to top button