breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Guardian: Οι θύελλες σκόνης εξαπλώνουν θανατηφόρες αρρώστιες σε παγκόσμιο επίπεδο

Επειδή το τελευταίο διάστημα με τη βίαιη εισβολή της Αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας πολλά ειπώθηκαν και πολλά ακούστηκαν από “ειδικούς” που προσπαθούν να βαπτίσουν το κρέας ψάρι, καλό είναι να δούμε και μια άλλη πτυχή της “αφρικάνικης ιστορίας” για την οποία ουδείς λόγος έγινε

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μας πληροφόρησε ότι μας κάνει καλό η αφρικανική σκόνη, γιατί παίζει ρόλο “Γεωμηχανικής”: Διαχειρίζεται την ηλιακή ακτινοβολία (την μειώνει) ενώ ο σίδηρός της δημιουργεί άλγη που θρέφει τα ψάρια. Picture

Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός από την άλλη, δεν έχει ΑΚΟΜΑ πεισθεί για την αυξημένη συχνότητα  της επισκεψιμότητας της σκόνης στη χώρα μας, πλην όμως είναι βέβαιος ότι αυτή θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω… “κλιματικής αλλαγής”. 

Μάλιστα είναι καθησυχαστικός όσων αφορά στο τι μεταφέρει η σκόνη, λέγοντας:

«Το τι μεταφέρει αυτή η σκόνη εξαρτάται από πού προέρχεται. Τις περισσότερες φορές έρχεται από τη Σαχάρα και είναι ουσιαστικά ακίνδυνη γιατί είναι απλή άμμος, αλλά αν έρχεται από περιοχή με μόλυνση ή αν περάσει το σύννεφο πάνω από περιοχή που είναι βιομηχανική και πολύ βεβαρημένη μπορεί να μεταφερθεί κι ένα μέρος από την ρύπανση του αέρα, από τα αιωρούμενα σωματίδια δηλαδή που είναι μολυσμένα».

Κι ενώ όλοι μιλούν μόνο για τα αιωρούμενα σωματίδια και τα βαρέα μέταλλα, ένα παλιό άρθρο της Guardian μας διαφωτίζει ότι εκτός από τα μικροσωματίδια, η Αφρικανική σκόνη μεταφέρει θανατηφόρους ιούς και βακτήρια!

“Οι θύελλες σκόνης εξαπλώνουν θανατηφόρες αρρώστιες σε παγκόσμιο επίπεδο”

Picture

Το άρθρο είναι του Σεπτεμβρίου του 2009, όπου είχε σημειωθεί ένα μεγάλο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στην Αυστραλία, προφανώς ανάλογο με το πρόσφατο δικό μας.

Φυσικά, ούτε και σε αυτό το άρθρο δεν λείπει το ζαχάρωμα του χαπιού που λέγεται “κάνει καλό στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, κάτι που μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις: Η μεταφορά της σκόνης τυχαίνει, ή… πετυχαίνει;

Σε ένα σημείο αναφέρει ο αρθρογράφος:

 

 “Οι αριθμοί των μεγάλων καταιγίδων σκόνης ανεβαίνουν και κατεβαίνουν με τα χρόνια”, δήλωσε ο Andrew Goudie, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. “Στην Αυστραλία και την Κίνα, περιορίστηκαν την δεκαετία του ’70 , μετά έφτασαν σε κορύφωση στη δεκαετία του 1990 και στην αρχή αυτής της δεκαετίας, και αυτή τη στιγμή είναι σαφώς σε ανοδική τροχιά”.

​Να σημειωθεί ότι στην αρχή της δεκαετίας του ’90, μπήκε σε λειτουργία η “ερευνητική” εγκατάσταση που λέγεται haarp, που υποτίθεται μελετάει την ιονόσφαιρα και έχει κατηγορηθεί πολλάκις για χειραγώγηση του καιρού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και το άρθρο συνεχίζει:

 

​​Ο Laurence Barrie είναι επικεφαλής ερευνητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) στη Γενεύη, που συνεργάζεται με 40 χώρες για την ανάπτυξη συστήματος προειδοποίησης για την καταιγίδα σκόνης. Αναφέρει:

«Νομίζω ότι οι ξηρασίες και οι καταιγίδες της Αυστραλίας είναι ένας προφήτης. Οι θύελλες σκόνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και είναι πλέον εξίσου σοβαρές με τη ρύπανση της κυκλοφορίας και της βιομηχανικής ατμόσφαιρας. Τα λεπτά σωματίδια ενεργούν σαν αστικό νέφος ή όξινη βροχή. Μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο ανθρώπινο σώμα”.

 

Οι καταιγίδες της Σαχάρας πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τη διάδοση θανατηφόρων σπορίων μηνιγγίτιδας σε όλη την κεντρική Αφρική, όπου μέχρι 250,000 άτομα, ιδιαίτερα παιδιά, νοσούν κάθε χρόνο και 25.000 πεθαίνουν. “Υπάρχουν στοιχεία ότι η σκόνη μπορεί να κινητοποιήσει την μηνιγγίτιδα στην κυκλοφορία του αίματος”, δήλωσε ο Barrie.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι έντονες καταιγίδες συνδέονται επίσης με την “πυρετό της κοιλάδας”, μια ασθένεια που προκαλείται από έναν μύκητα στο έδαφος της κεντρικής κοιλάδας της Καλιφόρνιας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Μικροβιολογίας εκτιμά ότι περίπου 200.000 Αμερικανοί νοσούν κάθε χρόνο από αυτόν τον πυρετό , 200 από τους οποίους πεθαίνουν. Ο αριθμός των περιπτώσεων στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια σχεδόν τετραπλασιάστηκε τη δεκαετία έως το 2006.

Οι επιστήμονες που θεωρούσαν ότι οι ασθένειες μεταδίδονταν ως επί το πλείστον από ανθρώπους ή ζώα βλέπουν τώρα τα σύννεφα σκόνης ως πιθανούς πομπούς της γρίπης, του Sars και του αφθώδους πυρετού και όλο και υπεύθυνα για τις αναπνευστικές ασθένειες.

Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων άσθματος σε παιδιά στα νησιά της Καραϊβικής συνδέεται με την αύξηση της σκόνης που διοχετεύεται στον Ατλαντικό από την Αφρική. Το ποσοστό άσθματος στα Μπαρμπάντος είναι 17 φορές μεγαλύτερο από ό, τι ήταν το 1973, όταν άρχισε μια μεγάλη αφρικανική ξηρασία, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη.

            “Υπάρχουν στοιχεία ότι η σκόνη μπορεί να κινητοποιήσει την μηνιγγίτιδα στην κυκλοφορία του αίματος”,

 

        Οι επιστήμονες που θεωρούσαν ότι οι ασθένειες μεταδίδονταν ως επί το πλείστον από ανθρώπους ή ζώα βλέπουν τώρα τα σύννεφα σκόνης ως πιθανούς πομπούς της γρίπης,

 

Οι ερευνητές έχουν επίσης τεκμηριώσει περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο όταν οι καταιγίδες της σκόνης είναι στη χειρότερη τους κατάσταση. […]

Μερικοί επιστήμονες επεδίωξαν να αποδώσουν το ξέσπασμα του αφθώδους πυρετού το 2001 σε μια γιγαντιαία καταιγίδα στη βόρεια Αφρική που μετέφερε σκόνη και πιθανώς σπόρια της ζωικής ασθένειας μέχρι τη βόρεια Βρετανία μόλις μία εβδομάδα πριν από τις πρώτες αναφερθείσες περιπτώσεις.

Μια ακόμα επιστημονική μελέτη (και όχι η μόνη) τεκμηριώνει τα περί μεταφοράς ιών και βακτηριδίων μαζί με την Αφρικανική σκόνη: ​Bacterial Composition and Survival on Sahara Dust Particles Transported to the European Alps

Και μια πιο πρόσφατη: Weizmann (Israel): Wind from the desert brings more than dust, η οποία αναφέρεται σε βακτήρια ανθεκτικά στην αντιβίωση τα οποία μεταφέρονται με την σκόνη.


Είναι τυχαία, λοιπόν, η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των τελευταίων ημερών; Γιατί κανένας επιστήμονας στη χώρα μας δεν κάνει λόγο και για αυτόν τον κίνδυνο της Αφρικανικής σκόνης, εκτός των αναπνευστικών προβλημάτων;

Παρεμπιπτόντως, τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια Σκλαβενίτη για τον χαμό του αδελφού τους, που έφυγε από γρίπη τύπου Β και η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση!

.igata.gr/

Back to top button