breaking newsΔιεθνή

Το ρωσικό μαχητικό Su-34 αποκτά και σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα σύστημα βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη αναφερόμενο ως μηχανική εκμάθηση (AI-ML) που ανιχνεύει ελαττώματα στο τζάμι των πιλοτηρίων και στα εξαρτήματα που το συγκρατούν στη θέση του, που συνήθως επηρεάζονται από μεγάλη φθορά.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η συσκευή λέιζερ, Spekle, έχει δοκιμαστεί στο μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-34, το βασικό στήριγμα του στόλου χερσαίας επίθεσης της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (RuAF). Πρόκειται επίσης για ένα από τα πολλά συστήματα με δυνατότητα AI που έχει εισαγάγει η Ρωσία για τα μαχητικά και τις πλατφόρμες επίγειων όπλων της.

Το Su-34 είναι ένα από τα πιο πολυ- χρησιμοποιούμενα αεροσκάφη από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στην Ουκρανία, έχοντας εκτοξεύσει πυραύλους αντιστάθμισης μεγάλου ύψους και πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς σε χαμηλό ύψος. Το αεροσκάφος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται καθώς η μάχη συνεχίζεται.

Μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι το Spekle θα παραχθεί μαζικά μετά τη φάση δοκιμών του και θα χρησιμοποιηθεί σε άλλα αεροσκάφη της RuAF.

Το RIA Novosti περιέγραψε το σύστημα ως ένα «νέο σύμπλεγμα λέιζερ με νευρωνικό δίκτυο» που προορίζεται να «δοκιμάσει το τζάμι των πιλοτηρίων των ρωσικών βομβαρδιστικών πρώτης γραμμής Su-34». Η εξέλιξη αποκαλύφθηκε στους δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας από τους αξιωματούχους εκεί.

Οι επαναλαμβανόμενες πτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη πίεση στα πλαίσια και τα τζάμια που συγκρατούν το τζάμι, αποδυναμώνοντας το «τζάμι» και θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητά του. Η πτήση με διαφορετικές ταχύτητες και καιρικές συνθήκες προκαλεί δονήσεις στο πλαίσιο του αεροσκάφους που εξασθενούν τα σώματα του αεροσκάφους. Η χρήση νευρωνικών δικτύων καθιστά το σύστημα πιο αυτόνομο.

«Ο έλεγχος ενός αεροσκάφους με το νέο σύστημα διαρκεί μόνο 3-5 λεπτά», αναφέρεται στην έκθεση αξιωματικός. Το σύμπλεγμα λογισμικού και υλικού Spekle ανιχνεύει ελαττώματα στους υαλοπίνακες αναλύοντας τη δέσμη λέιζερ που ανακλάται από το τζάμι ενώ ασκεί πίεση στην καμπίνα.

«Το συγκρότημα θα εξαλείψει την πιθανότητα καταστροφής των υαλοπινάκων του πιλοτηρίου Su-34 κατά την πτήση λόγω φθοράς», ανέφερε περαιτέρω ο ανώνυμος κατασκευαστής του συστήματος.

Το ρωσικό μαχητικό Su-34

Back to top button