breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Στα κατεχόμενα 50 Ε/κ φοιτητές λόγω ενοικίου

Στα κατεχόμενα 50 Ε/κ φοιτητές λόγω ενοικίου
  Ευαγγελία Σιζοπούλου
  

Τη διαμονή τους σε κατεχόμενες περιοχές επιλέγουν ορισμένοι Ελληνοκύπριοι φοιτητές, καθώς όπως αναφέρουν τόσο οι τιμές των ενοικίων που καταβάλλουν, όσο και το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές. 

Για το θέμα αυτό έκανε αναφορά ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος όπως δήλωσε χθες ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής που συζήτησε το θέμα των τσουχτερών ενοικίων, επισκέφθηκε τους Ελληνοκύπριους φοιτητές στα κατεχόμενα και συνομίλησε μαζί τους. 

Όπως ενημέρωσαν τον βουλευτή, οι ίδιοι οι φοιτητές καταβάλλουν ενοίκιο ύψους €170 για ένα μονάρι διαμέρισμα, ενώ για τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων χρειάζονται από €200 έως €220. Ενοίκια κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που ζητούν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στις ελεύθερες περιοχές.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Τρυφωνίδη, σε ποια περιοχή βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι φοιτητές με τους οποίους συνομίλησε, λέγοντας ότι υπάρχουν πολυκατοικίες στην κατεχόμενη Λευκωσία, σε κοντινή απόσταση από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Αν και ο ίδιος συναντήθηκε με 5-6 φοιτητές, όπως μας είπε, πληροφορήθηκε ότι στην περιοχή εκεί διαμένουν περίπου 50. Πρόκειται για φοιτητές, κυρίως από ορεινές κοινότητες και από άλλες πόλεις πλην της Λευκωσίας. 

Εξετάζοντας ευρύτερα το θέμα των υψηλών ενοικίων, εστιάζοντας κυρίως στην περίπτωση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ καθώς ως γνωστό τα ενοίκια στη Λεμεσό καίνε, αρκετοί βουλευτές αναφέρθηκαν στο θέμα, συμφωνώντας στο ότι «είναι κατάντια» να μην μπορούν σήμερα νέοι να σπουδάσουν γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε προσιτές τιμές.

Όπως αναφέρθηκε, αρκετά παιδιά απορρίπτουν τις θέσεις τους σε πανεπιστήμια που δεν είναι στην πόλη τους, γιατί είναι αδύνατον να ενοικιάζουν διαμερίσματα ή να πηγαινοέρχονται λόγω και των υψηλών τιμών στα καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο εδώ ότι η επιτροπή Παιδείας εξέτασε και το σκέλος των δημοσίων μεταφορών και κατά πόσον είναι εφικτό να υπάρξουν δρομολόγια λεωφορείων (και με ποιον τρόπο) ούτως ώστε να εξυπηρετούν τους φοιτητές.

Στον απόηχο της συμφωνίας που έγινε μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και ξενοδοχείων για παραχώρηση κλινών σε φοιτητές στη Λεμεσό, ως ένα μέτρο άμβλυνσης του στεγαστικού προβλήματος στην πόλη, στη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας κλήθηκε και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, «δεν είναι δουλειά των ξενοδοχείων ούτε οι φοιτητικές εστίες, ούτε έχουν σκοπό να το δουν κερδοσκοπικά». Αναφορικά με τη συμφωνία που έγινε σημείωσε ότι είναι προσωρινή λύση για να βοηθηθούν οι φοιτητές, γι’ αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Η συμφωνία προνοεί καταβολή €700 μηνιαίως, περιλαμβανομένων όλων των εξόδων που θα είχαν οι φοιτητές σε ένα διαμέρισμα, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για παροχή διατροφής στους φοιτητές. 

Ο διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, Κώστας Χόππας, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση σε σημαντικό θέμα, καθώς στη Λεμεσό υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ψηλές τιμές των ενοικίων, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα. Υπογράμμισε πως το ΤΕΠΑΚ δίνει επιχορήγηση στους φοιτητές εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτή τη χρονιά είναι αυξημένη, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στα ενοίκια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις για ένα μονάρι διαμέρισμα ζητείται ενοίκιο ύψους €800 και για ένα δυάρι ακόμη και €1.200. 

Παράλληλα, ο κ. Χόππας αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ για το θέμα, για να μην υπάρχει όπως είπε, παραπληροφόρηση και ψευδείς πληροφορίες, αναφέροντας πως ανταποκρίθηκαν τέσσερα ξενοδοχεία. «Αυτό γίνεται για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, με κάποιους όρους. Θα καταβάλλουν ενοίκιο που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ, οι συμβάσεις που τυχόν προκύψουν, θα προνοούν κόστος μέχρι 700 ευρώ και περιλαμβάνεται ο ηλεκτρισμός, το νερό, διαδίκτυο και άλλες υπηρεσίες», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι μέσω των ξενοδοχείων παραχωρήθηκαν γύρω στα 160 δωμάτια, ενώ οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ που είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν εξεύρει στέγη ανέρχονταν στους 134.

Αναφορικά με τις εστίες του ΤΕΠΑΚ στην περιοχή Βερεγγάρια, ο κ. Χόππας εξήγησε ότι με επιστολή του το υπουργείο Οικονομικών, κάλεσε το πανεπιστήμιο να μην τις συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του για τεχνικούς λόγους.

Όπως σημείωσε, η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και το ΤΕΠΑΚ ακόμη δεν έχει κάνει αίτηση, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει με το νέο έτος. Τότε, το ακαδημαϊκό ίδρυμα θα βγει σε προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα στο Βερεγγάρια.

philenews

Back to top button