breaking newsΔιεθνή

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του Μάουι

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του Μάουι (MEMA) υπέβαλε την παραίτησή του χθες Πέμπτη, επικαλούμενος λόγους υγείας, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού του αμερικανικού αρχιπελάγους της Χαβάης μέσω Facebook.

Ο Χέρμαν Αντάγια, ο διευθυντής της MEMA, επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές στο Μάουι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 111 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

«Με δεδομένη τη βαρύτητα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, η ομάδα μου και εγώ θα τοποθετήσουμε το συντομότερο δυνατόν κάποιον σε αυτή τη θέση-κλειδί», τόνισε ο επικεφαλής των αρχών της κομητείας Μάουι, ο Ρίτσαρντ Μπίσεν.

Έλιωσαν τα μέταλλα – Δύσκολο να ταυτοποιηθούν οι νεκροί

Η αληθινή έκταση της τραγωδίας δεν θα αποκαλυφθεί παρά σε εβδομάδες.

Η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα. Πολλές κατοικίες μετατράπηκαν σε σωρούς από γκρίζα στάχτη και συχνά τα θύματα που εντοπίζονται είναι πέραν πάσης αναγνωρίσεως.

Ελάχιστα πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Οι αρχές έχουν απευθύνει εκκλήσεις στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της αναγνώρισης.

Με δεδομένο ότι στην πόλη βρίσκονταν πολλοί τουρίστες όταν έγινε η καταστροφή, η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Οι αρχές πρέπει να δημιουργήσουν «σύστημα κάποιου είδους» που θα επιτρέπει συγγενείς των παραθεριστών που αγνοούνται να πηγαίνουν στο «τοπικό αστυνομικό τμήμα» παντού στις ΗΠΑ για να δώσουν γενετικό υλικό, εκτίμησε ο Άνταμ Γουάιντραουμπ, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων της Χαβάης.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο αριθμός μειώνεται, στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους. Όμως άλλοι θα προστεθούν στα θύματα της τραγωδίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται τη Δευτέρα στο αρχιπέλαγος μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ. Το ζεύγος θα συναντηθεί «με μέλη σωστικών συνεργείων, επιζήσαντες και αξιωματούχους» την 21η Αυγούστου, είπε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή in.gr

 

Back to top button