Διεθνή

Το CDC αλλάζει τις οδηγίες καταγραφής κρουσμάτων μετά από εμβολιασμό και τον τρόπο εξέτασης των εμβολιασμένων ατόμων

 

Καθώς όλο και περισσότερες αναφορές έρχονται στην επιφάνεια για κρούσματα μετά από εμβολιασμό COVID, εντός και εκτός των ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αλλάξουν τον τρόπο αναφοράς των κρουσμάτων εμβολιασμένων ατόμων, με ισχύ από τις 14 Μαΐου.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο του CDC, ο οργανισμός δήλωσε ότι για να βοηθήσει στη “μεγιστοποίηση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγονται σε περιπτώσεις με τη μεγαλύτερη κλινική σημασία και σημασία για τη δημόσια υγεία”, θα σταματήσει να αναφέρει εβδομαδιαίες μολύνσεις COVID μετά από εμβολιασμό, εκτός εάν έχουν ως αποτέλεσμα νοσηλεία ή θάνατο.

Η είδηση έρχεται μετά από μια άλλη αλλαγή, που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χορηγούνται οι εξετάσεις PCR στους πλήρως εμβολιασμένους.

Και οι δύο αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού αριθμού των αναφορών των κρουσμάτων μετά από εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

Ένα κρούσμα εμβολιασμένου καταγράφεται εάν ένα άτομο βρεθεί θετικό για SARS-Cov-2 δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της μίας δόσης του εμβολίου Johnson & Johnson (J&J) ή την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις Moderna ή Pfizer.

Γιατί οι είναι σημαντικές οι αλλαγές

Τον Απρίλιο, το CDC εξέδωσε νέες οδηγίες προς τα εργαστήρια συνιστώντας τη μείωση της τιμής RT-PCR CT σε 28 κύκλους – αλλά μόνο για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που εξετάζονται για COVID.

Σε ένα μοριακό τεστ RT-PCR – το χρυσό πρότυπο για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 – το RNA εξάγεται από το επίχρισμα που συλλέγεται από τον ασθενή. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε DNA, το οποίο ακολούθως πολλαπλασιάζεται.

Το CT, ή κατώφλι κύκλων, είναι μια τιμή που προκύπτει κατά τη διάρκεια των τεστ RT-PCR. Η τιμή CT αναφέρεται στον αριθμό των κύκλων που απαιτούνται για τον πολλαπλασιασμο του ιικού RNA ώστε να φτάσει σε ανιχνεύσιμο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, ένας ασθενής θεωρείται θετικός στην COVID-19 εάν η τιμή CT είναι κάτω από 35. Με άλλα λόγια, εάν ο ιός είναι ανιχνεύσιμος μετά από 35 κύκλους ή νωρίτερα, τότε ο ασθενής θεωρείται θετικός.

Ο Dr. Anthony Fauci συνιστά τιμή CT 35. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το αποδεκτό όριο για την τιμή CT για την COVID κυμαίνεται μεταξύ 35 και 40, ανάλογα με τις οδηγίες των κατασκευαστών του εξοπλισμού των τεστ.

“Εάν το σημείο αναφοράς μειωθεί στο 24, αυτό θα σήμαινε ότι οι τιμές  CT μεταξύ 25-34 δεν θα θεωρούνταν θετικές”, σύμφωνα με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Indian Express. “Ένα σημείο αναφοράς 35, επομένως, σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς θα θεωρούνταν θετικοί από ό,τι θα είχαμε αν το σημείο αναφοράς ήταν 24”.

Με άλλα λόγια, η μείωση της παραμέτρου κατωφλίου CT μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μολυσματικών ατόμων.

Το CDC δεν θα αναφέρει νέους αριθμούς κρουσμάτων εμβολιασμένων αυτήν την εβδομάδα

Επειδή η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το CDC θα αναφέρει τα κρούσματα μετά από εμβολιασμό, βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής και δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις 14 Μαΐου, το CDC δεν ανέφερε νέους αριθμούς αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις 26 Απριλίου, το CDC ανέφερε ότι 9.245 άτομα είχαν βρεθεί θετικά στο COVID τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους κατά του COVID. Περίπου το 9%, δηλαδή 835 άτομα, χρειάστηκαν νοσηλεία και 132 πέθαναν.

Από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, 241 δήλωσαν ότι ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν ασθένεια που δεν σχετιζόταν με την COVID, και 20 θάνατοι αναφέρθηκαν ως ασυμπτωματικοί ή δεν σχετίζονταν με την ασθένεια.

Οι τελευταίοι αριθμοί προέρχονται από 46 πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές ποιες τέσσερις πολιτείες δεν υπέβαλαν στοιχεία κρουσμάτων στο CDC.

“Αυτά τα δεδομένα επιτήρησης είναι μια στιγμιαία εικόνα και βοηθούν στον εντοπισμό μοτίβων και στην αναζήτηση ενδείξεων μεταξύ των περιστατικών που αφορούν στο εμβόλιο”, ανέφερε το CDC σε δήλωση της 27ης Απριλίου. “Καθώς το CDC και τα κρατικά τμήματα υγείας στρέφονται στο να εστιάζουν μόνο στη διερεύνηση κρουσμάτων εμβολιασμού που οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο, τα δεδομένα αυτά θα ενημερώνονται τακτικά και θα αναρτώνται κάθε Παρασκευή.”

Σύμφωνα με το CDC, οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων μετά από εμβολιασμό είναι πιθανότατα υψηλότεροι, καθώς το σύστημα επιτήρησης είναι παθητικό και βασίζεται σε εθελοντικές αναφορές από τα κρατικά τμήματα υγείας και ενδέχεται να μην είναι πλήρες. Επιπλέον, ορισμένα κρούσματα εμβολιασμένων δεν θα εντοπιστούν λόγω μη εξέτασής τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασυμπτωματικής ή ήπιας ασθένειας, πρόσθεσε το CDC.

Το CDC ανέφερε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα μετά από εμβολιασμό αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί.

Η “πιο εμβολιασμένη” χώρα επιστρέφει στα lockdowns, καθώς τα κρούσματα εμβολιασμένων αυξάνονται κατακόρυφα

Το νησί των Σεϋχελλών, το οποίο έχει εμβολιάσει πλήρως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του κατά του COVID από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, εφάρμοσε εκ νέου μέτρα lockdown, παρόμοια με εκείνα που επιβλήθηκαν το 2020, καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 62,2% του ενήλικου πληθυσμού του νησιού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων COVID. Αυτό συγκρίνεται με το 55,9% για το Ισραήλ, το δεύτερο πιο εμβολιασμένο κράτος. Το Sinopharm και το Covishield της AstraZeneca είναι τα δύο εμβόλια που χορηγούνται στις Σεϋχέλλες.

“Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλουμε, η κατάσταση της Covid-19 στη χώρα μας είναι σε κρίσιμη κατάσταση αυτή τη στιγμή, με πολλά καθημερινά κρούσματα να έχουν αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε η Πέγκι Βίντοτ, υπουργός Υγείας της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (4/5/21).

Σε κατά κεφαλήν βάση, το ξέσπασμα στις Σεϋχέλλες είναι χειρότερο από την έξαρση της Ινδίας. Η κορύφωση του μέσου όρου σε λίγο περισσότερα από 100 νέα κρούσματα την ημέρα είναι πολύ σημαντική σε μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από 100.000 άτομα, ανέφερε η Washington Post.

Από αυτά τα κρούσματα, το 84% είναι Σεϋχελλιώτες και το 16% είναι αλλοδαποί, δήλωσε ο Daniel Lucey, κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Geisel του Dartmouth, σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του. Μόλις κάτω από τα δύο τρίτα αυτών είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε έχουν κάνει μόνο μία δόση, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κάνει δύο δόσεις, πρόσθεσε ο Lucey.

Η σύγκριση μεταξύ αυτών που έχουν λάβει τα Sinopharm και Covishield και των μη εμβολιασμένων μολυσμένων ατόμων θα μπορούσε να γίνει με τη χρήση γενετικής αλληλουχίας και δεδομένων σχετικά με τη σοβαρότητα των λοιμώξεών τους, δήλωσε ο Lucey. “Δεδομένης της ευρείας διεθνούς χρήσης αυτών των δύο εμβολίων, υπάρχουν παγκόσμιες επιπτώσεις σε αυτό που συμβαίνει τώρα στις Σεϋχέλλες.”

Οι αξιωματούχοι στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν λίγες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων, λέγοντας μόνο ότι οι άνθρωποι έπαιρναν λιγότερες προφυλάξεις κατά του ιού από ό,τι πριν και ότι η αύξηση μπορεί να οφείλεται στους εορτασμούς μετά το Πάσχα.

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει χιλιάδες μολύνσεις COVID

Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Απριλίου, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της Καλιφόρνιας κατέγραψαν 3.084 κρούσματα εμβολιασμένων COVID, ανέφερε η εφημερίδα Sacramento Bee.

“Καθώς περνάει περισσότερος χρόνος και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται πλήρως, είναι πιθανό να εμφανιστούν πρόσθετα κρούσματα μετά από εμβολιασμό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας.

Τα κρούσματα μετά τον εμβολιασμό καταγράφονται εάν ένα άτομο εξεταστεί θετικά για SARS-Cov-2 δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου J&J ή την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δύο δόσεων Moderna ή Pfizer.

Το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους που αποδίδονται σε κρούσματα μετά από εμβολιασμό.

Ο Defender έχει ήδη αναφερθεί σε κρούσματα μετά από εμβολιασμό στην Ουάσινγκτον, τη Φλόριντα, τη Νότια Καρολίνα, το Τέξας, τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και τη Μινεσότα.

Πηγή: childrenshealthdefense.org

Μετάφραση: Μαντάτα 

Back to top button