breaking newsΚύπρος

Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο κυπριακά κράτη κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Σενέρ Λεβέντ

 

Είναι τόσο φανερό που δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό πλέον το γεγονός ότι διεξάγονται παζαρέματα για δύο κράτη στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά είναι δεκτή προ πολλού γι’ αυτό. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι το αν δέχεται και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με αυτά που λέγονται, ο Αναστασιάδης είναι δεκτός.

Ακόμα και η Εκκλησία. Τότε; Μήπως τώρα διεξάγονται παζαρέματα γι’ αυτό; Συζητείται τι θα μπορούσε να δώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η τουρκική πλευρά σε αντάλλαγμα γι’ αυτό το «αγαθό»; Σίγουρα θα είναι γερό αντάλλαγμα! Έδαφος για παράδειγμα. Πόσο έδαφος θα επιστραφεί; Ο στρατός; Θα αποσυρθεί από το νησί;

Οι εγγυήσεις; Θα παραμείνουν; Υπάρχει και το περιουσιακό φυσικά. Θα πληρωθούν αποζημιώσεις; 

Εκτός αυτών, μπορεί να υπάρξουν και άλλα παζαρέματα, αλλά νομίζω το σημαντικότερο είναι η ένταξη στην ΕΕ. Η τουρκική πλευρά απαιτεί χωριστή ένταξη σε περίπτωση λύσης δύο κρατών. Δηλαδή, δύο κράτη κάτω από τη στέγη της ΕΕ. Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως το άρθρο που έγραψα τις προάλλες με τίτλο «Οι ερωτευμένοι με τα δύο κράτη».

Κάποιοι με ρώτησαν γιατί αντιτίθεμαι σε αυτό. Και τους εξήγησα. Κατά τη γνώμη μου, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να απαλλαχτούν από την κυριαρχία της Τουρκίας με το να έχουν ένα χωριστό κράτος.

Πάλι δεν θα έχουν πολιτική βούληση, όπως συμβαίνει τώρα. Θα συνθλίβονται κάτω από τον πληθυσμό και το κεφάλαιο από την Τουρκία. Θα αφανιστούν. Διαφώνησαν με αυτό. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αφότου το τουρκοκυπριακό κράτος καταστεί μέλος της ΕΕ, είπαν. «Τι δηλαδή, η Κύπρος είναι και τώρα μέλος της ΕΕ και συμβαίνουν μια χαρά τέτοια πράγματα. Ύστερα γιατί να μην μπορούν να συμβαίνουν;» είπα.

Ο νότος είναι ευρωπαϊκό έδαφος και ο βορράς δεν είναι; Μήπως η Ευρώπη δεν ενέταξε ολόκληρη την Κύπρο; Βεβαίως και την ενέταξε ολόκληρη και εδώ και 14 χρόνια ακόμα δεν το θυμάται αυτό στον βορρά. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι βρισκόμαστε κάτω από τη διοίκηση της Τουρκίας.

Η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει εδώ, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν ισχύει το δίκαιο της Ευρώπης εδώ. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να πάνε στο Βαρώσι μόνο μέχρι εκεί που τους επιτρέπει ο τουρκικός στρατός. Πιο πέρα δεν μπορούν να πάνε. Όποιος πάει συλλαμβάνεται! Μπορούν να κοιτάνε το Βαρώσι πίσω από τα συρματοπλέγματα. Δεν μπορούν καν να βγάλουν φωτογραφίες.

Ως Ευρωπαίος πολίτης νιώθω το βάρος της Τουρκίας πάνω μου, όχι την ελαφρότητα της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν καταβάλλει καμία σοβαρή προσπάθεια για να σώσει από την κατοχή μια χώρα μέλος της. Μήπως δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει γι’ αυτό; Γίνεται να μην υπάρχει; Τουλάχιστον μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία.

Μπορεί να επιβάλει κυρώσεις. Υπάρχει η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Μπορεί να την πιέσει πάνω σε αυτό το θέμα. Αλλά δεν το κάνει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μου εμπνέει καθόλου εμπιστοσύνη. Τι σημασία έχει είτε γίνει είτε δεν γίνει μέλος της ΕΕ το τουρκοκυπριακό κράτος. Η Τουρκία πάλι θα κάνει ό,τι επιθυμεί εδώ, όπως τώρα. Μήπως θα την εμποδίσει η Ευρώπη; Δεν το νομίζω.

Η λύση δύο κρατών μπορεί να είναι το όνειρο μόνο όσων επιθυμούν να διαρκέσει εσαεί η κυριαρχία της Τουρκίας εδώ. Η Τουρκία δεν θα φύγει απ’ εδώ ενόσω δεν την πιέζουν η Αμερική και η Αγγλία. Επιπλέον, ούτε το ΝΑΤΟ θέλει να φύγει η Τουρκία από το νησί. Άλλωστε, ο στρατός εδώ είναι πρώτα απ’ όλα χωροφύλακας του ΝΑΤΟ.

Και ο αγγλικός και ο ελληνικός στρατός. Και η Αμερική με την Αγγλία, οι οποίες κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της Κύπρου, είναι πολύ ευχαριστημένες με το στάτους κβο στο νησί εδώ και 44 χρόνια. Αν δεν ήταν ευχαριστημένες, θα προέβαιναν προ πολλού σε μια νέα ρύθμιση άλλωστε. Μήπως αυτές δέχονται μια λύση δύο κρατών; Νομίζω δέχονται, αλλά δεν έχουν παράπονο και από τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης.

Δεν μπορούν να υπάρξουν δύο κυπριακά κράτη κάτω από τη στέγη της ΕΕ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, στο ένα κράτος θα είναι οι Ελληνοκύπριοι και στο άλλο η Τουρκία. Δεν θα είναι οι Τουρκοκύπριοι. Η Ευρώπη, η οποία δεν είπε τίποτα μέχρι σήμερα γι’ αυτά που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο, δεν πρόκειται να πει λέξη και στο εξής. Για την Ευρώπη προέχουν τα δικά της συμφέροντα δυστυχώς και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα θυσιάσει την Τουρκία για χάρη της Κύπρου. Το αφεντικό της Ευρώπης Γερμανία πήρε με μεγάλη δυσκολία ακόμα και έναν πολίτη της δημοσιογράφο από τα μπουντρούμια του Ερντογάν. Και θα σώσει τους Κύπριους;

Το καθήκον όλων των Κυπρίων σε αυτό το νησί είναι να υποστηρίζουν μιαν ενιαία και ακέραιη Κύπρο. Αργά ή γρήγορα θα υπερπηδηθούν τα τείχη του εθνικισμού. Αν δεν συμβεί αυτό τώρα, θα συμβεί μετά, αν δεν συμβεί μετά τα συμβεί αργότερα. Αλλά μια μέρα θα συμβεί οπωσδήποτε…

Πηγή: Αφρίκα, Αναδημοσίευση Πολίτης

https://www.apopseis.com/den-bori-na-yparxoun-dyo-kypriaka-krati-kato-apo-ti-stegi-tis-evropaikis-enosis/

Back to top button