breaking newsΚύπρος

Η Βρετανοτουρκική Συμπαιγνία

 

 

του Στέλιου Παπαντωνίου

Καθόλου δεν μας χαροποιούν οι επισκέψεις Ερντογάν στην Αγγλία, γιατί τα δύο αυτά κράτη, Βρετανία και Τουρκία, επιβουλεύονται συνεχώς από το 1500 την ίδια την ύπαρξή μας, θεωρώντας τους λαούς αντικείμενα των συμφερόντων τους που υπόκεινται σε αγοραπωλησίες ως άλλα κτήματα ή άλογα όντα.

Δεν θα προβούμε σε εξιστόρηση των αναξίων για ανθρώπους που υπέστημεν από τα δύο αυτά κράτη, γιατί εμείς τα θυμόμαστε και τα έχουμε βαθύτατα στα θεμέλια της ύπαρξής μας, δυστυχώς όμως πολλοί όχι μόνο τα λησμονούν αλλά και παρουσιάζονται ενθουσιώδεις ζητωκράχτες της πολιτικής είτε των Άγγλων είτε των Τούρκων. 

Η Τουρκία έχει ήδη σχεδιάσει από καιρό την κατάληψη της Κύπρου, γιατί κάποτε ήταν υπό την κυριαρχία της και της είναι αδιανόητο να μην είναι τώρα, όταν τα σχέδια του νεοσουλτάνου διαλαλούν πως θα ήθελε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μέγιστες δυνάμεις, της Αμερικής, της Ρωσίας και της Κίνας ερωτοτροπώντας, εμπαίζοντας, κρίνοντας ως λανθασμένες οιεσδήποτε πολιτικές θεωρούνται ασύμφορες για την Τουρκία.

Και ενώ όλα δείχνουν την αρπακτική της τάση, ιδιαίτερα απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, εμείς εδώ στο ήδη κατατεμαχισμένο από την Τουρκία και τα σχέδια της Βρετανίας νησί, διαλαλούμε τη θέλησή μας για συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους –και τι άλλο να κάμουμε, το επιμύθιο– και δίνουμε τη διαβεβαίωση πως θέλουμε την επανένωση της πατρίδας μας.

Αν όλα αυτά δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου, τουλάχιστον απομακρύνουν εμάς τους ίδιους από την αντικειμενική θέα της κατάστασης και του κινδύνου που διαρκώς διατρέχουμε και με τη Βρετανία με τις εδώ βάσεις της και με την Τουρκία με τα σχέδιά της και τις εδώ στρατιωτικές δυνάμεις της και τις επεμβατικές κάθε λίγο και λιγάκι ενέργειές της κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα.

Αν θέλουμε να επιδεικνύουμε πρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να είναι αυτό καθαρό, πρέπει να επιδείξουμε και τα όσα υπέστημεν και υφιστάμεθα, και τα σχέδια των Τούρκων και των Άγγλων και μερικών Τουρκοκυπρίων, που δεν βλέπουν πως έχουν καταπνιγεί από τους εποίκους. Ποιο είναι το πραγματικό μας πρόσωπο και ποιο είναι το πραγματικό τους πρόσωπο.

Σε ποιες υποχωρήσεις έχουμε αναγκαστεί, τι και πόσα προσφέραμε σε ανθρώπους που επαναστάτησαν εναντίον της κρατικής μας οντότητας, οδηγημένοι από τα συμφέροντα άλλων, πόσα ανθρώπινα δικαιώματα ανεχόμαστε να καταπατούνται και με τη λύση που εμείς αποδεχόμαστε, με την οποία κανονικά έπρεπε να εκδιωχθούμε από όλους τους διεθνείς οργανισμούς γιατί ως λύση και τρόπος διακυβέρνησης γέμει παρανομιών του διεθνούς δικαίου και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκείνοι ως μεγάλοι έμποροι των εθνών μπορούν να έχουν την πολυτέλεια και τα διπλωματικά μέσα να εμφανίζονται οι ειρηνοποιοί, οι υπερασπιστές των δικαίων των καταπιεζομένων, να μιλούν –αν είναι δυνατόν– για εθνοκάθαρση από άλλους και να διαγράφουν τα δικά τους εγκλήματα.

Εμείς όμως δεν δικαιούμαστε ούτε να ξεχνούμε ούτε να παρασυρόμαστε από τις θεατρικές τους παραστάσεις. Ούτε των Άγγλων ούτε των Τούρκων. Που μας εμποδίζουν να είμαστε κανονική χώρα ή έστω μια κάποια χώρα μέσα στα παγκόσμιο γίγνεσθαι.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/527298/i-bretanotoyrkiki-sympaigia

Back to top button