breaking newsΔιεθνή

Ιγνατίου – Ανατροπή στις ισορροπίες: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περάσουν χαλινάρι στον σουλτάνο

Πόσο επικίνδυνη είναι για την Ελλάδα η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά Ερντογάν

 

Μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, διπλωματικές πηγές εξηγούν στον Μιχάλη Ιγνατίου, ότι χάθηκε κάθε επαφή με τους Τούρκους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασκούν καμία επιρροή στον Τούρκο πρόεδρο και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι αντιδρούν εξωπραγματικά όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ», εξηγεί ο Μιχ. Ιγνατίου.

«Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν είναι καλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», υπογραμμίζει στην ανάλυση του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχ. Ιγνατίου:

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Ουάσιγκτον για επαφές υψηλού επιπέδου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός.

Στόχος και των δύο στις χωριστές επισκέψεις τους είναι η επαφή με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ως βουλευτής και αργότερα ως αρχηγός της CIA γνωρίζει τα θέματα της περιοχής και τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Χριστοδουλίδης επιθυμούν να επισκεφθούν την αμερικανική πρωτεύουσα σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αμερικής βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Η αμερικανική πλευρά μελετά επισταμένα κάθε πληροφορία που φτάνει στην Ουάσιγκτον από την Τουρκία και φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε «νεκρό σημείο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει την ευθύνη για τυχόν εκτροχιασμό των Σχέσεων με την Αμερική. Διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι χάθηκε κάθε επαφή με τους Τούρκους μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και οι συναντήσεις εμπειρογνωμόνων που είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν αφέθηκαν για το μέλλον.

Το τελευταίο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασκούν καμία επιρροή στον Τούρκο πρόεδρο και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι αντιδρούν εξωπραγματικά όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ.Αντίθετα πάντα βρίσκουν χρόνο για να συνδιαλλαγούν με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς σε μία κρίση με την Τουρκία δεν θα μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά όπως την εποχή των Ιμίων, όπου βεβαίως πάλι έχασε η Αθήνα αφού γκριζαρίστηκε το Αιγαίο.

Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηρίστηκε από έντονες διαφωνίες που έχουν σχέση με την προμήθεια του ρωσικού υπερόπλου S-400 και την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί απορρίπτουν -μέχρι της στιγμής τουλάχιστον- κάθε σκέψη για να αγοράσει η Τουρκία τους S-400 και ταυτόχρονα να συμμετέχει σε κρίσιμες συζητήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ήδη εκφράστηκαν φόβοι ότι ο κ. Ερντογάν ενημερώνει τους Ρώσους για μυστικά της Δυτικής Συμμαχίας και της Αμερικής.

Οι κ. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης έχουν εκπονήσει σχέδια για να εκμεταλλευθούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε να αποφευχθεί νίκη της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού

Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, ενώ ο Έλληνας υπουργός σκέφτεται να επισκεφθεί και την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού για να συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες και να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για την Αμερική καθώς εκπονείται η νέα πολιτική που θα ακολουθηθεί σε όλα τα επίπεδα από τον κ. Πομπέο και τους συνεργάτες του.

 Οι Αμερικανοί, όσο και αν ακούγεται δύσκολο, θα ήθελαν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου στους νέους σχεδιασμούς τους.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν αρμονικά με την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ οι Τούρκοι αρνήθηκαν κάθε βοήθεια ή υποστήριξη.

Πηγή:Μιχ. Ιγνατίου- hellasjournal.com

Back to top button