breaking newsΔιεθνή

Κορυφαίος σύμβουλος του Φάουτσι ήθελε να αποκρύψει τα ηλεκτρονικά μηνύματα από το κοινό

 

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του Δρ Άντονι Φάουτσι επεδίωκε να προστατεύσει τα ηλεκτρονικά του μηνύματα από το κοινό, όπως προκύπτει από ένα πρόσφατα αποκαλυφθέν έγγραφο.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μόρενς (Dr. David Morens), επί μακρόν υπάλληλος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (National Institute of Allergy and Infectious Diseases-NIAID) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health-NIH), δήλωσε σε μια ομάδα επιστημόνων ότι χρησιμοποιούσε το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επειδή δεν ήθελε τα μηνύματά του να δημοσιοποιηθούν βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (Freedom of Information Act-FOIA).

«Όπως γνωρίζετε, προσπαθώ να επικοινωνώ πάντα στο Gmail, επειδή το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο του NIH είναι διαρκώς FOIA», έγραψε ο Μόρενς στον Δρ Πίτερ Ντάσζακ (Dr. Peter Daszak) και σε άλλους στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. Έγραψε επίσης: «Τα πράγματα που στέλνονται στο Gmail μου φτάνουν στο τηλέφωνό μου, αλλά όχι στον υπολογιστή μου στο NIH».

Ο Μόρενς δήλωσε ότι θα διέγραφε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ήθελε να δει να δημοσιεύονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκτήθηκαν για πρώτη φορά από την Επιλεγμένη Υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την πανδημία του κορωνοϊού και αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το The Intercept.

«Αν δεν υπάρχουν πολύ περισσότερα στην ιστορία από όσα αντικατοπτρίζονται εδώ, αυτό μοιάζει με μια αρκετά θρασύτατη προσπάθεια να αποφευχθούν οι απαιτήσεις δημοσίων αρχείων», δήλωσε ο Μάικλ Τσάμπερλεϊν (Michael Chamberlain), διευθυντής της Protect the Public’s Trust.

«Η διαφάνεια είναι μία από τις πρωταρχικές προσδοκίες που έχουν οι Αμερικανοί από τους δημόσιους υπαλλήλους τους. Η εμπιστοσύνη του αμερικανικού κοινού στην κυβέρνησή του βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και αν οι αξιωματούχοι προσπαθούν σκόπιμα και με θράσος να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους και να κρύψουν τις δραστηριότητές τους, είναι βέβαιο ότι θα γίνει ακόμη χειρότερη», πρόσθεσε ο Τσάμπερλεϊν. Ο Μόρενς, το NIH και το NIAID δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Μόρενς έγραψε επίσης ότι ο λογαριασμός του στο Gmail είχε παραβιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την διεύθυνση ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εργασίας του προς το παρόν.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μόρενς σε εικόνα αρχείου

Εργαζόταν για τον Φαούτσι

Ο Μόρενς εργαζόταν από το 1988 ως ανώτερος σύμβουλος του διευθυντή του NIAID, ο οποίος μέχρι τα τέλη του 2022 ήταν ο Φάουτσι.

Ο Μόρενς έγραφε σε μια ομάδα που περιλάμβανε τον Κρίστιαν Άντερσον (Kristian Anderson) του Scripps Research, τον Δρ. Ρόμπερτ Γκάρι (Dr. Robert Garry) του Πανεπιστημίου Tulane και τον Έντουαρντ Χολμς (Edward Holmes), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Το NIAID χρηματοδότησε επικίνδυνα πειράματα σε εργαστήριο στη Γούχαν της Κίνας, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 το 2019. Η EcoHealth Alliance του Ντάσζακ διοχέτευσε τα χρήματα στο εργαστήριο.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του FOIA δείχνουν ότι ο Φάουτσι και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έσπευσαν λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας να αντιμετωπίσουν την ιδέα ότι ο COVID-19 προήλθε από το ίδιο εργαστήριο που χρηματοδότησαν, αναφερόμενοι σε μια εργασία Κινέζων επιστημόνων που διαπίστωσε ότι ένας ιός με τον οποίο πειραματίζονταν ήταν κατά 96% παρόμοιος με τον COVID-19. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έδειξαν ότι ο Φάουτσι συμμετείχε σε ένα τηλεφώνημα στο οποίο συμμετείχαν οι Άντερσεν, Γκάρι και Χολμς.

Αυτή η τριάδα δημοσίευσε σύντομα μια εργασία που ισχυριζόταν ότι έδειχνε ότι ο COVID-19 «δεν είναι ένα εργαστηριακό κατασκεύασμα ούτε ένας σκόπιμα κατασκευασμένος ιός». Ο Φάουτσι προκάλεσε τη σύνταξη του εγγράφου, σύμφωνα με άλλα αποκαλυπτόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Φάουτσι δεν αρνήθηκε ότι συμμετείχε.

Ο Μόρενς, εν τω μεταξύ, συνέγραψε τον Μάιο του 2020 μια εργασία με τον Ντάσζακ που ανέφερε ότι «από το 1999, οι πολυάριθμες αγορές ζώντων ζώων της Κίνας έχουν αναμφισβήτητα οδηγήσει σε τρεις σημαντικές επιδημίες και τώρα, σε μια πανδημία, αν και η τελική προέλευση των πανδημιών σπάνια μπορεί να γίνει γνωστή με βεβαιότητα». Ο Μόρενς αποκάλεσε επίσης τον Ντάσζακ «τον πιο έξυπνο άνθρωπο όσον αφορά αυτούς τους κορωνοϊούς».

Οδηγίες από τον Φαούτσι

Σε άλλο μήνυμα, ο Μόρενς αποκάλυψε ότι ο Φάουτσι του έδωσε εντολή να μιλήσει στον Τύπο για την προέλευση του COVID-19.

«Για πολλούς μήνες, δεν μου έχει δοθεί έγκριση να μιλήσω για την προέλευση επίσημα. Αλλά σήμερα, προς πλήρη έκπληξή μου, το αφεντικό μου, ο Τόνι, στην πραγματικότητα μου ΖΗΤΗΣΕ να μιλήσω στο National Geographic επίσημα για την προέλευση», έγραψε ο Μόρενς στις 29 Ιουλίου 2021.

«Αυτό το ερμηνεύω ότι η κυβέρνησή μας ελαφρύνει, αλλά ο Τόνι δεν θέλει το «αποτύπωμα» του στις ιστορίες προέλευσης», πρόσθεσε ο Μόρενς.

Ο Μόρενς δήλωσε στο National Geographic σχετικά με την αναζήτηση της προέλευσης της πανδημίας ότι, «σε κάποιο σημείο, το να καταβάλεις τη δέουσα επιμέλεια μετατρέπεται σε σπατάλη χρόνου και τρέλα».

Ο Φάουτσι δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστεί. Ο Φάουτσι έχει υποστηρίξει σταθερά τη θεωρία ότι το COVID-19 προέκυψε από τη φύση, παρόλο που δεν έχει βρεθεί στη φύση χρόνια αργότερα.

Ο Μόρενς έγραφε στον δημοσιογράφο του Bloomberg Τζέισον Γκέιλ (Jason Gale) και σε άλλους, προτάσσοντας την αποκάλυψη ότι του δόθηκε εντολή να μιλήσει, λέγοντας ότι μπορεί να μιλήσει σε δημοσιογράφους, αλλά συνήθως στο παρασκήνιο ή ανεπίσημα.

«Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όλοι πρέπει να πάρουμε έγκριση από το HHS ή το Whitehouse για να μιλήσουμε στον Τύπο», έγραψε ο Μόρενς, αναφερόμενος στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, τη μητρική υπηρεσία του NIH. «Μερικές φορές είναι ευαίσθητοι για ορισμένα θέματα και λένε όχι. Εδώ και πολλούς μήνες, δεν μου έχουν εγκρίνει να μιλήσω για την προέλευση επίσημα».

Ο βουλευτής Μπραντ Γουένστραπ

Ανησυχίες

Ο βουλευτής Μπραντ Γουένστραπ (Brad Wenstrup, R-Ohio), πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, ανέφερε σε επιστολή του προς τον Μόρενς στις 29 Ιουνίου ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσατε το προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να αποφύγετε τη διαφάνεια και τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA), ενδεχομένως να διαγράψατε σκόπιμα ομοσπονδιακά αρχεία και να ενεργήσατε υπό την επίσημη ιδιότητά σας για να υποτιμήσετε τους συναδέλφους σας επιστήμονες, μεταξύ άλλων ενθαρρύνοντας δικαστικές διενέξεις εναντίον τους».

«Τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας εγείρουν επίσης ανησυχίες ότι μπορεί να έχετε γνώση ή πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο Δρ Άντονι Φάουτσι, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), επιθυμούσε να επηρεάσει το αφήγημα για την προέλευση του COVID-19 χωρίς το «αποτύπωμα» του», έγραψε ο Γουένστραπ.

Ο Γουένστραπ δήλωσε ότι προβληματίστηκε από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ζήτησε επικοινωνίες από τον λογαριασμό Gmail του Μόρενς. Ο βουλευτής θέλει επίσης ο Μόρενς να καθίσει ενώπιον της επιτροπής και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Prime News.

Back to top button