breaking newsΔιεθνή

Πόσο αγαπά τους Ελληνοκύπριους η ελλαδική ελίτ; Μια επώδυνη τελευταία εμπειρία στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας

Του Νίκου Κονομή

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση στηρίζει, όπως φαίνεται, αποφασιστικά τον αγώνα της Κύπρου για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Συμβαίνει άραγε το ίδιο και με την ελλαδική ελίτ;

Μια επώδυνη τελευταία εμπειρία στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών, απέδειξε, πιστεύω, το αντίθετο, ότι δηλαδή η πνευματική ελίτ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τον αγώνα φυσικής επιβίωσης του ελληνισμού στην Κύπρο, αλλά συντάσσεται απροκάλυπτα ακόμα και με τους εχθρούς της Κύπρου.

Πριν από μερικούς μήνες η Ακαδημία Αθηνών με εισήγηση τριών νομομαθών της απεφάσισε τη βράβευση του ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ. Δυστυχώς ένεκα της σωματικής δυσκολίας που αντιμετωπίζω στις μετακινήσεις μου ύστερα από σοβαρό ατύχημα απουσίαζα από την Ολομέλεια στην οποία ελήφθη η απόφαση.

Στην επόμενη Ολομέλεια ζήτησα να μην εγκριθούν τα πρακτικά ως προς την απόφαση αυτή, αλλά να αναγραφεί ως θέμα στην επόμενη Ολομέλεια γιατί είχα να καταθέσω πολλά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ανωτέρω οργάνωση ενεργούσε συχνά εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, υπακούοντας σε ξένα κέντρα από τα οποία και χρηματοδοτείται.

Δυστυχώς, η Ολομέλεια δεν απεδέχθη την πρότασή μου με το δικαιολογητικό ότι στη λήψη της απόφασης ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία και ότι έγινε κάποια συζήτηση. Μου επετράπη ωστόσο να διατυπώσω εν συντομία την άποψή μου.

Απεκάλυψα τότε βάσει εγγράφου της οργάνωσης αυτής του 2009 ότι η οργάνωση ενδιαφερόταν μόνο για το ΝΑΤΟ και για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αδημονούσε διότι η Κύπρος δεν θα συμφωνούσε στο άνοιγμα κεφαλαίων προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη της Τουρκίας· έτσι, η Κύπρος ήταν «εμπόδιο» του μείζονος σκοπού της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Διατύπωνε, τέλος, την εισήγηση ότι η Σουηδική Προεδρία θα έπρεπε να αναλάβει να αποσοβήσει τυχόν ενστάσεις της Κύπρου για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας.

Το πελώριο θέμα της βάναυσης καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο επί 35 ολόκληρα χρόνια από μέρους της Τουρκίας ουδόλως ενδιέφερε την οργάνωση, η οποία διακηρύττει ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών κρατών.

Και για να κάνω εντελώς κατανοητή τη δράση της οργάνωσης στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκα στην αντεθνική δράση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τρία παραδείγματα στα οποία το ΕΛΙΑΜΕΠ αντετάχθη στην πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρώτον, ανέφερα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο τα μέλη της οργάνωσης καταπολέμησαν με κάθε τρόπο.

 Δεύτερον, αναφέρθηκα στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, την οποία χαρακτήριζαν ως αντιευρωπαϊκή, ενώ παράλληλα ανωνύμως επετίθεντο επανειλημμένα κατά του Γ. Κρανιδιώτη.

Εξέδωκαν βιβλιάριο στο οποίο εξέφραζαν την αντίθεσή τους και με τις αναλύσεις τους υποστήριζαν ότι αν η Κύπρος γίνει δεκτή στην ΕΕ, τότε όλα τα μουσουλμανικά κράτη θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος!

 Τρίτον, αναφέρθηκα στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο υποστήριζαν ψυχή τε και σώματι, καθοδηγώντας τον λόρδο Χάνεϊ και διοργανώνοντας συνάντηση στην Ύδρα με την παρουσία και του τέως υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασκώντας αφόρητη πίεση έγκρισης του Σχεδίου.

Εξήγησα ότι, ύστερα από την ισχυρή απόρριψη του Σχεδίου από τους Ε/Κυπρίους, στο βιβλίο του ο λόρδος Χάνεϊ κυνικότατα ομολογεί τη συνωμοσία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ, από τους οποίους είχε λάβει περίπου την εντολή: όλα για τους Τ/Κυπρίους, τίποτα για τους Ε/Κυπρίους.

Με σαδιστική μάλιστα διάθεση ο λόρδος Χάνεϊ αναφέρεται στο βιβλίο του πώς εξανάγκαζε τον Γλαύκο Κληρίδη να υποχωρεί και να δέχεται τις προτάσεις του.

Τέλος, ανέφερα τη δημόσια δήλωση του ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου του State Department, Daniel Fried, ο οποίος δήλωσε ότι όταν η Τουρκία μάς αρνήθηκε τη χρήση της βάσης Ιντσιρλίκ στον πόλεμο με το Ιράκ, εμείς προσφέραμε στην Τουρκία δάνεια δισεκατομμυρίων (τώρα τα δάνεια αυτά έγινε γνωστό ότι ανέρχονται στο ποσό των έξι δισεκατομμυρίων) και ότι διά του Σχεδίου Ανάν η υπερδύναμη προσέφερε στην Τουρκία την Κύπρο.

Όταν ομιλούσα στην Ολομέλεια, ένας συνάδελφος, ο κ. Σταθόπουλος, διέπραξε την απρέπεια να με διακόψει μιλώντας και χειρονομώντας, προφανώς υποστηρίζοντας ακόμη το Σχέδιο Ανάν καθώς ήταν ένας από τους τρεις εισηγητές της βράβευσης και πιθανώς συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όταν τελείωσε η Ολομέλεια, έτυχε να τον συναντήσω έξω από την αίθουσα και μου είπε με απέραντη μνησικακία: «Απορρίψατε το Σχέδιο Ανάν; Θα δείτε!». 

Τη στιγμή εκείνη δεν του απάντησα, όμως στην επόμενη Ολομέλεια πήρα τον λόγο, ανέφερα το περιστατικό και απευθυνόμενος στον κ. Σταθόπουλο του είπα: 

«Δεν σου απάντησα τότε στην απειλή που ξεστόμισες εναντίον μου, σου απαντώ τώρα για να ακούσουν και όλοι εδώ μέσα, όσοι μισούν τους Κυπρίους. Κύριε συνάδελφε, οι λαοί που φυλάνε Θερμοπύλες δεν πτοούνται ούτε από απειλές ούτε ακόμα από εκτελέσεις. 3300 χρόνια είμαστε εκεί και όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε το χρέος μας, έστω και αν γνωρίζουμε ότι ο Ξέρξης θα περάσει».

Αυτά διημείφθησαν στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών και είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά. Ούτε ο Πρόεδρος ούτε κανείς άλλος από τους Ακαδημαϊκούς διαμαρτυρήθηκε για την απειλή του κ. Σταθόπουλου.

Το περιστατικό αυτό αναφέρω απλώς ως ένα από τα πολλά που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η ελλαδική πνευματική ελίτ ενδιαφέρεται μόνο για το βόλεμά της, γι’ αυτό συγκατανεύει σε τέτοιες επιζήμιες επιλογές. Αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε όλοι.

*Ακαδημία Αθηνών
Πηγή: Απόψεις
Back to top button