breaking newsΕλλάδα

Τουρκία: Νέα επιθετικά όπλα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου

Να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια που κατασκευάζει σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου» σχεδιάζει η Τουρκία. Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα, η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε η κυρία Νταγκντελέν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Επισήμανε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πώς ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά κανονικά», αναφερόμενη στο συμβόλαιο αναβάθμισης αρμάτων μάχης Leopard το οποίο «πάγωσε» όταν ήρθαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφάνιζαν τα γερμανικής κατασκευής άρματα να χρησιμοποιούνται κατά την τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία.

«Μετά την επέλαση των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε κατ’ αρχάς την εκτέλεση των συμβάσεων για την ενίσχυση των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων», αναφέρει το ρεπορτάζ του ARD και σημειώνει την διαφορετική προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ του καναλιού κάνει ακόμη λόγο για τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό τον περασμένο Φεβρουάριο και αναφερόμενο στο υπόβαθρο της έντασης επισημαίνει: «Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει διαμάχη στο Αιγαίο γύρω από τις ακατοίκητες βραχονησίδες Ίμια.

Η γραμμή των συνόρων είναι σημαντική για τον προσδιορισμό των χωρικών υδάτων στην περιοχή και για το ποιος και που έχει δικαιώματα εξόρυξης των κοιτασμάτων. Αναμετρήσεις γίνονται κατ’ επανάληψη και στον αέρα, καθώς συχνά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εισέρχονται σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα».

Σάλος στην Γερμανία για τα υποβρύχια
«Η γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) χορηγεί υποβρύχια στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Πρόκειται για έξι σκάφη που έχουν κατασκευαστεί από κοινού με μία τουρκική εταιρία του κλάδου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ARD/ tageschau.de σε ρεπορτάζ με τίτλο «Υποβρύχια για την Άγκυρα».

Όπως δηλώνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Ντάγκντελεν «ο εξαγόμενος από τη Γερμανία πολεμικός εξοπλισμός που έχει κατασκευαστεί από κοινού στην Τουρκία, με δεδομένο ότι πρόκειται για καταδιωκτικά υποβρύχια, είναι επιθετικό όπλο για την εξυπηρέτηση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής στη Μεσόγειο».

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο. Παρά ταύτα, επιτρέπεται στην Thyssen Krupp η παροχή υποβρυχίων προς την Άγκυρα».

Tο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα στα γεγονότα του Φεβρουαρίου στη Μεσόγειο με το σκηνικό έντασης μετά τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής. Η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας στο δημοσίευμα αναφέρει ότι σε διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι ισχύει για το θέμα του εξοπλισμού των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων γερμανικής κατασκευής, η δοσοληψία που αφορά τα υποβρύχια προχωρά περαιτέρω.

Το χρονικό της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

Το ARD αναφέρει ότι το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στην Τουρκία μία λεγόμενη άδεια κατασκευής για έξι υποβρύχια κλάσης 214.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, το 2011, η Γερμανία ανέλαβε εγγυήσεις για εξαγωγές σε ύψος σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, όπως γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η εταιρία TKMS, για κάθε ένα από τα έτη 2015, 2016 και 2017 ξεκινούσε και η κατασκευή ενός υποβρυχίου.

Το 2017, συνεχίζει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε άδεια για την εξαγωγή μανομέτρων (μετρητών πίεσης), καλωδίων για συστήματα διάσωσης για υποβρύχια, καθώς και τμήματα για τη συναρμολόγηση ηχητικών βαθομετρητών και συσκευών υποθαλάσσιου εντοπισμού.

Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ακολουθήθηκε μία «συσταλτική και εις βάθος εξέταση των επιμέρους περιπτώσεων», λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη «τις συνθήκες καταστολής στο εσωτερικό ή τη διαμάχη για το Κουρδικό».

Η βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς εκτιμά ότι ο όμιλος TKMS προτίθεται να κατασκευάζει υποβρύχια στην Τουρκία, προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές διεθνώς, χωρίς περιορισμούς. «Το μοντέλο της TKMS είναι το ίδιο με αυτό της συγκρότησης μίας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής τεθωρακισμένων στην Τουρκία μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας στρατιωτικού εξοπλισμού Rheinmetall.

Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μάλιστα η ίδια η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει μαζί με αυτήν τη διαδικασία να συνδεθεί και η μεταφορά σημαντικής τεχνολογίας προς την Τουρκία», προσθέτει η Σέβιμ Ντάγκντελεν.

Με βάση πληροφορίες που διακινούνται στα ΜΜΕ -αναφέρει το ARD, η εταιρία TKMS σχεδιάζει την από κοινού κατασκευή υποβρυχίων με τουρκική επιχείρηση για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας. Από πλευράς της, η εταιρία TKMS δεν το επιβεβαιώνει, καθώς εκπρόσωπός της είπε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα ούτε από την Τουρκία ούτε από την Ινδονησία.

Σε ό, τι αφορά την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμα να αποκτήσει «εξοπλιστική αυτονομία». Εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει η γερμανική κυβέρνηση, στοιχείο της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής σε σχέση με τις διεθνείς συνεργασίες είναι επίτευξη της ευρύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας στη χώρα.

Για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και με βάση τα όσα δήλωσε ένας εκ των εκπροσώπων του, δεν υφίσταται κατ’ αρχάς κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νατοϊκοί εταίροι Ελλάδα και Τουρκία θα φροντίσουν για μία εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ARD.

crashonline.gr/

Back to top button