breaking newsΔιεθνή

ΕΕ & Ιταλία υιοθετούν τους τουρκικούς ισχυρισμούς για μαζικούς τάφους στη Λιβύη – Ζητούν έρευνα εναντίον του Χ.Χαφτάρ!

 

Η ΕΕ υιοθετεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί μαζικών τάφων στη Λιβύη και σπεύδει να ζητήσει έρευνες η οποίες στρέφοντα εναντίον του Χ.Χαφτάρ, ενώ σιωπά όταν οι τουρκικές πολιτοφυλακές και μισθοφόροι που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης αποδεδειγμένα βασανίζουν κι εκτελούν αμάχους.

 

Τις τελευταίες ημέρες το σύνολο του διεθνούς Τύπου αλλά και ακόμα και κάποια ελληνικά Μέσα σπεύδουν να «δείξουν» ως υπεύθυνο τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης για εγκλήματα πολέμου, με την υπόθεση να θυμίζει τις υποτιθέμενες «επιθέσεις με χημικά όπλα» του Άσαντ, οι οποίες γινόντουσαν πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Οι ισχυρισμοί αυτοί διαδόθηκαν ευρέως από τα τουρκικά ΜΜΕ και Μέσα τα οποία χρηματοδοτεί το Κατάρ, με την ΕΕ να «σπεύδει» να τους υιοθετήσει, βγάζοντας μάλιστα ανακοίνωση που ζητά «ανεξάρτητη έρευνα», ενώ το ίδιο έκανε και η Ιταλία.

Τώρα πως θα γίνει ανεξάρτητη έρευνα από το καθεστώς ή κάτω από την επίβλεψη του καθεστώτος της Τρίπολης αυτό είναι ένα ερώτημα.

Συγκεκριμένα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ αναφέρει:

«Η φερόμενη αποκάλυψη οκτώ μαζικών τάφων γύρω από την Ταρχούνα στη βορειοδυτική Λιβύη είναι πολύ ανησυχητική.Θα πρέπει να διεξαχθεί άμεση ανεξάρτητη έρευνα για την επαλήθευση αυτών των ευρημάτων και την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η ΕΕ υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύουν τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές.

Η ΕΕ καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να συμφωνήσουν σχετικά με τους τρόπους πλήρους κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής, με στόχο την επείγουσα επιστροφή στην πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ».

Επιπλέον η Ιταλία έσπευσε να υιοθετήσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς

«Η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την έκπληξή της για την πρόσφατη ανακάλυψη», δήλωσε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το αίτημά του για ανεξάρτητη έρευνα αντηχεί παρόμοια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ.

Η Ιταλία ζήτησε επίσης από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη να σεβαστούν πλήρως τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και «τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους».

Εκτός του ότι σε ένα πόλεμο ο οποίος μαίνεται από το 2011 και τα μέρη που απαρτίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές αλλάζουν συνεχώς, οι τάφοι -αν πράγματι υπάρχουν- θα μπορούσαν να οφείλονται σε οποιονδήποτε.

Την ίδια ώρα η ΕΕ έχει μείνει «ασυγκίνητη» και δεν ζητά «ανεξάρτητες έρευνες» παρά τα αμέτρητα βίντεο και μαρτυρίες που δείχνουν τις βιαιοπραγίες και τις εκτελέσεις των πολιτοφυλακών της Τρίπολης (πολλά μέλη των οποίων προέρχονται από τον ISIS και την Αλ-Κάιντα) , εναντίον αθώων πολιτών, με τελευταίο περιστατικό τον βασανισμό και την εκτέλεση αθώων Αιγύπτιων εργατών, για τις οποίες τοποθετήθηκε το Κάιρο και ο ΟΗΕ αλλά όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε φυσικά η Ελλάδα.

 

pronews
Back to top button