breaking newsΕλλάδα

Η «συνθηκολόγηση» Τσακαλώτου οριστικοποιεί τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019

«Είχε δίκιο το ΔΝΤ, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα για συντάξεις» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών – Προειδοποίησε ότι τυχόν μετάθεση ψηφισμένων μέτρων μπορεί να τιμωρηθεί από τις αγορές

Τις περικοπές στις συντάξεις τον Δεκέμβριο του 2018 επισημοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκλείοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα υπερπλεονάσματα, προκειμένου να αποφύγουν η κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι το «πικρό ποτήρι».

Φτάνοντας στο άλλο άκρο, αποδομεί τα επιχειρήματα με τα οποία υποστήριζε πριν 2,5 χρόνια ότι δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις και –για όποιον δεν κατάλαβε- λέει πως δεν είναι σωστό να πληρώνει η Ελλάδα για συντάξεις όσα πληρώνουν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) οι πιο πλούσιες χώρες.

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τις περικοπές, «μπλέκει» τα λεφτά τους Ασφαλιστικού με τις δαπάνες Πρόνοιας, καθώς επικαλείται άλλα προνοιακά επιδόματα που προβάλλει η κυβέρνηση (πχ σχολικά γεύματα, βοήθεια στο σπίτι, επιδότηση ενοικίου, επιδόματα τέκνων κλπ) που δεν έχουν σχέση με ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με «μποναμάδες» και παροχές ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Στην συνέντευξή του «στο Κόκκινο» ο κύριος Τσακαλώτος:

1. Παραδέχτηκε ότι «είναι θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς, και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται»…

Σαν παράδειγμα τέτοιων δαπανών ανέφερε «επιδόματα στα παιδιά, η συζήτηση που υπάρχει για επίδομα στα νέα ζευγάρια, είτε για νοίκι είτε αν έχουν πάρει σπίτι με δάνειο που πληρώνουν» ή τα σχολικά γεύματα, την Βοήθεια στο σπίτι κλπ.

2. Έδωσε «ένα δίκιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Τι έλεγα εγώ παλιά; Πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα:

“Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις, διότι η θεία μου η τάδε στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα». Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι «πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος». Δηλαδή δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να μην είναι για τη γιαγιά και να πηγαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος»...

 

3. Τόνισε ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι «ακούμε αυτό που λέτε (σσ: να μην εφαρμοστούν το 2019 οι περικοπές συντάξεων) αλλά δεν είναι η ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση».

Για το θέμα τυχόν μετάθεσης των ψηφισμένων μέτρων, και η εαρινή Έκθεση της Κομισιόν προεξοφλεί τις περικοπές συντάξεων το 2019, ως δεδομένες. Εκτός από τους δανειστές όμως, ο κύριος Τσακαλώτος θύμισε ότι μπορεί να τιμωρήσουν τέτοιες ενέργειες και οι αγορές!

Όπως είπε «εγώ από πάρα πολύ καιρό έχω πει, αλλά νομίζω ότι το έχω ακούσει και από τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν με την ίδια γλώσσα με εμένα -ίσως με καλύτερα ελληνικά- ότι δεν θα υπάρχει μια κατάσταση άλφα, που είμαστε τελείως κάτω από επίβλεψη, επιτήρηση και μετά ξαφνικά μια μέρα θα υπάρχει βήτα που δεν θα υπάρχει καθόλου επιτήρηση, επίβλεψη.

Και οι αγορές αυτό κάνουν.

Όλη η μαρξιστική ανάλυση των χρηματαγορών στο διεθνές επίπεδο είναι ότι κάνουν αυτήν τη δουλειά. Αν κάνεις πράγματα που θεωρούν οι αγορές μη βιώσιμα, σε τιμωρούν πουλώντας το ομόλογό σου, κάνοντας πιο δύσκολο να μπορείς να δανειστείς».

Back to top button