breaking newsΚύπρος

Η Παντιέρα του Πλαισίου Γκουτέρες και η Αυτοπαγίδευση της Ελληνικής Πλευράς

 

 

του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Πρόεδρος και όσοι τον υποστήριξαν, αντιλαμβάνονται σε ποιαν ολέθρια αυτοπαγίδευση έχουν παρασύρει ξανά την ελληνική πλευρά; 

Αφού έκαναν παντιέρα το πλαίσιο Γκουτέρες και κανοναρχούν κακόφωνα επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Crans-Montana, τώρα να αναμένουν να θερίσουν θύελλες, τις οποίες έσπειραν με τους ανέμους ολέθριων υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στην τουρκική πλευρά

 

Όταν συνομολογείται μία συμφωνία ή μία συνθήκη, τα συμβαλλόμενα μέρη καλούνται και οφείλουν να κάνουν την ίδια ανάγνωση και να καταλαβαίνουν τα ίδια πράγματα. Κυρίως, να την ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο.

Στο Κυπριακό, από την ανεξαρτησία και εντεύθεν, εκκινώντας από το Σύνταγμα της Ζυρίχης και φτάνοντας μέχρι το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες, ενυπάρχει μόνιμα και διαχρονικά η λεγόμενη«εποικοδομητική ασάφεια». 

Ή, κατά το δη λεγόμενον, η κάθε πλευρά, ε/κ και τ/κ, αντιλαμβάνεται, κατανοεί και ερμηνεύει τα διάφορα επίσημα έγγραφα κατά το δοκούν. 

Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι ούτε συμφωνία ούτε συνθήκη. Είναι ένα πλαίσιο έξι σημείων, το οποίο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατέθεσε στις δύο πλευρές στις 4 Ιουλίου 2017, αφού είχε προηγηθεί η κατάθεση άτυπου εγγράφου στις 30 Ιουνίου 2017.

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ή και αντιπερισπασμού προς τις πρόσφατα διατυπωθείσες θέσεις του Τούρκου ΥπΕξ, Τσαβούσογλου, περί συνομοσπονδίας ή λύσης δύο κρατών, ο κατοχικός εγκάθετος, Ακιντζί, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώσει αν εννοεί όσα λέγει περί υποστήριξης του πλαισίου Γκουτιέρες ως μέσου λύσης.

Μόλις ο πράκτορας της τουρκικής κατοχής έκανε τη σχετική δήλωση-πρόκληση προς τον Πρόεδρο, το ΑΚΕΛ και γνωστοί χειροκροτητές του κατοχικού ηγέτη έσπευσαν, ως τουρκολιγούρικα γιουσουφάκια, να απαιτήσουν όπως ο Ν. Αναστασιάδης αποδεχθεί πάραυτα την πρόταση Ακιντζί και να μη χάσει την ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών. Διαφορετικά, τον κατηγόρησε το ΑΚΕΛ, «αυτό που θα πρέπει πραγματικά να φοβάται είναι το κόστος της οριστικής διχοτόμησης».

Ο Πρόεδρος, με γραπτή δήλωσή του, την περ. Τετάρτη, εστίασε την προσοχή του στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και στην αποχώρηση των στρατευμάτων και παρέθεσε τι ακριβώς διαλαμβάνει επ’ αυτών το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο κατοχικός Ακιντζί με νεότερες δηλώσεις του ουσιαστικά αναίρεσε την αρχική πρότασή του και επέμεινε στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, στην αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τ/κ. Όμως, περί της οριστικής αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων, μηδέ λέξιν. 

Ο απλός πολίτης τι κατάλαβε από αυτήν την περίεργη αναμπουμπούλα γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες; Τίποτε! Και συγχύστηκε ακόμα περισσότερο.

Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες; Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων, τις οποίες ο Πρόεδρος κατέθεσε στις 5 και 6 Ιουλίου σε κάθε μια από τις πρόνοιες του πλαισίου;

Οι πολίτες αγνοούν και το πλαίσιο και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. 

Ερώτηση: Τα δύο έγγραφα γιατί δεν δημοσιοποιούνται, ώστε η κοινή γνώμη να μάθει, επιτέλους, ποιο είναι το αντικείμενο της νέας επιτήδειας σύγχυσης, η οποία έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα;

Οι πολίτες, όμως, δεν δικαιούνται να έχουν ξεχάσει όσα προεκλογικά οι τότε υποψήφιοι για την προεδρία, Αναστασιάδης και Μαλάς, ψαλμωδούσαν για το πλαίσιο και για τη λύση.

Γιατί Αναστασιάδης-Μαλάς έκαναν, τότε, παντιέρα το πλαίσιο Γκουτέρες, χειροκροτούμενοι από το ΔΗΣΑΚΕΛ; Διότι περιλαμβάνει τις θέσεις τις οποίες Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προώθησαν και αποδέχτηκαν. 

 

Ποιες είναι αυτές;

Πενταμερής διάσκεψη (έστω και αν ο Ν. Αναστασιάδης, ψευδέστατα, εξαπατά αφελείς μιλώντας περί δήθεν… πολυμερούς). Εκ περιτροπής προεδρία, η οποία βάναυσα καταργεί και ποδοπατεί τη διεθνώς παραδεδεγμένη αρχή, «ένας άνθρωπος, μία ψήφος». Παραμονή όλων των εποίκων. 

Δηλαδή: Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τσιμεντώνουν τη σίγουρη τουρκοποίηση της Κύπρου, διά της υπογραφής τους – αν τους αφήσει ο λαός. Βέτο της τ/κ μειοψηφίας σε όλες τις αποφάσεις του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους.

Παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στα 80 εκ. των Τούρκων. 

Με απλά λόγια, η διά της υπογραφής τους αρπαγή και κατάποση της Κύπρου, όπως ακριβώς συνέβη στην δυστυχή συριακή Αλεξανδρέττα, το 1938.

Παραχώρηση κατά προτεραιότητα του δικαιώματος ιδιοκτησίας στους εποίκους, κλέφτες ε/κ κατεχόμενων περιουσιών. 

Δηλαδή: Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ νομιμοποιούν ένα διεθνές έγκλημα πολέμου και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν δικαιώματα στους κλέφτες. 

Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά από πιθανή λύση και επιστροφή στο καθεστώς του 1960. Η οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων, όπως διαλαμβάνει και το πλαίσιο Γκουτέρες,επαφίεται στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η μία εκ των οποίων, η Τουρκία, επιμένει ότι ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει εσαεί στο νησί. Αν αρνηθεί, ποιος θα την υποχρεώσει να τον αποσύρει οριστικά;

Ο Πρόεδρος και όσοι τον υποστήριξαν αντιλαμβάνονται σε ποιαν ολέθρια αυτοπαγίδευση έχουν παρασύρει ξανά την ελληνική πλευρά;

Αφού έκαναν παντιέρα το πλαίσιο Γκουτέρες και κανοναρχούν κακόφωνα επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Crans-Montana, τώρα να αναμένουν να θερίσουν θύελλες, τις οποίες έσπειραν με τους ανέμους ολέθριων υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στην τουρκική πλευρά. 

Έστω και τώρα, ποιο είναι το σχέδιο Β’ του Προέδρου για την αντιμετώπιση των νέων τουρκικών πονηρών μεθοδεύσεων;

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2442/i-pantiera-tou-plaisiou-gkouteres-kai-i-aftopagidefsi-tis-ellinikis-plevras

Back to top button