breaking newsΔιεθνή

Αιθιοπία: Σταμάτησαν εσωτερικές πτήσεις λόγω των ισχυρών συγκρούσεων

Η αεροπορική εταιρεία Ethiopian Airlines ακύρωσε σήμερα τις πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο, Τετάρτη, μέχρι και την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Αμχάρα της Αιθιοπίας, την Μπαχίρ Νταρ, καθώς η περιοχή αυτή συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και τοπικών παραστρατιωτικών ομάδων.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιθιοπίας είχε διακόψει από την περασμένη εβδομάδα τα δρομολόγια προς άλλα τρία περιφερειακά αεροδρόμια, εκείνα του Γκοντάρ, της Λαλιμπέλα και της Ντέσι. Η Ethiopian Airlines είναι η μοναδική εταιρεία που πραγματοποιεί δρομολόγια εσωτερικού στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Αμχάρα, την δεύτερη πολυπληθέστερη Πολιτεία της χώρας, όπου σημειώνονται πολύνεκρες μάχες, μόλις εννέα μήνες μετά το τέλος του καταστροφικού πολέμου στο γειτονικό Τιγκράι.

Οι δυνάμεις της Αμχάρα, μεταξύ των οποίων και η εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα FANO, ήταν από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου που κράτησε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2020, μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Όμως τον Απρίλιο, επικράτησε ένταση, όταν ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε ότι θέλει να διαλύσει τις «ειδικές δυνάμεις», δηλαδή της παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν σε πολλές Πολιτείες την τελευταία 15ετία. Οι εθνικιστές Αμχάρα θεωρούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει την περιοχή τους.

Σφοδρές μάχες

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των μαχητών της FANO εντάθηκαν και πολλές χώρες συνέστησαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην περιοχή αυτή. Στην Μπαχίρ Νταρ, μάχες διεξάγονταν αργά το βράδυ της Δευτέρας και σήμερα το πρωί γύρω από το αεροδρόμιο, σύμφωνα με έναν κάτοικο που είπε ότι ονομάζεται Τεσφαχούν.

Στην Γκοντάρ, άλλος κάτοικος, ο Σιματσέου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σημειώνονταν «σφοδρές μάχες» σήμερα το απόγευμα. «Η ένταση των μαχών φαίνεται να ενισχύεται, καθώς ολοένα και περισσότεροι μαχητές των FANO κινητοποιούνται στις γειτονικές πόλεις», είπε ένας οδηγός τουκτούκ.

Τι λένε οι μαρτυρίες

Λόγω των μαχών στη δυτική Αμχάρα, έχουν εγκλωβιστεί, από την περασμένη Τετάρτη, 18 Ισπανοί τουρίστες και ο ξεναγός τους στο χωριό Αντίς Ζεμέν. Μια τουρίστρια, η Ίνμα Ντε Μπλας, μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο και εξήγησε ότι ήθελαν να πάνε από την Γκοντάρ στην Μπαχίρ Νταρ όμως «κάποιος είπε στον οδηγό να σταματήσει».

«Ξαφνικά, ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς, είδαμε ανθρώπους να τοποθετούν τεράστιες πέτρες και ξύλα στον δρόμο για να τον αποκλείσουν… Όταν τελείωσε, κάποιος μας οδήγησε σε ένα αυτοσχέδιο ξενοδοχείο, όπου βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε. Μολονότι επικοινωνούν τακτικά με την πρεσβεία «Δεν μπορούμε να πάνε στην Μπαχίρ Νταρ, δεν μπορούμε να πάμε στην Γκοντάρ, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», συνόψισε ο ξεναγός τους.

Η Λαλιμπέλα, μια τουριστική τοποθεσία που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, ελέγχεται από τους μαχητές της FANO και ο στρατός πλησιάζει στην πόλη, είπαν δύο κάτοικοι. «Οι στρατιώτες του ENDF (του ομοσπονδιακού δηλαδή στρατού) πυροβολούν και μένουμε μέσα στα σπίτια μας», είπε ο ένας από αυτούς, ο Αγιαλέου. «Η κατάσταση είναι τρομακτική, κανείς δεν βγαίνει έξω», επιβεβαίωσε ο έτερος, ο Ανελέι, λέγοντας ότι «δεν είδε μαχητές της FANO στην πόλη σήμερα το απόγευμα».

/primenews.press

Back to top button