breaking newsΕλλάδα

Το Αιγαίο σε τουρκικό βαλλιστικό κίνδυνο: «Ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις των πυραύλων BORA με εμβέλεια 280χλμ»

 

Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις προς τις ΤΕΔ των Bora, που παρήχθησαν από την εταιρεία Rocketsan μετά από συμφωνία που υπογράφτηκε το 2009 με τον ακριβή αριθμό των εκτοξευτών και των πυραύλων να παραμένουν απόρρητοι αλλά με ειδικούς να εικάζουν ότι τέθηκαν σε υπηρεσία άνω των 24 εκτοξευτών με σχεδόν 100 πυραυλους.

Στην ανακοίνωση που έγινε από την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας αναφέρεται πως “Στα πλαίσια του σχεδίου πυραύλων BORA, ολοκληρώθηκαν όλες οι παραδόσεις” και το να εκδοθεί ανακοίνωση για ένα τέτοιου επιπέδου οπλικό σύστημα(και μάλιστα εγχώριας παραγωγής επομένως μη ελέγξιμο από διεθνείς οργανισμούς) προκαλεί απορίες πλην του ότι οι Τούρκοι ρίχνουν προειδοποιητικές βολές για το επίπεδο δυνατοτήτων καταστροφής που έχουν.

Δοκιμάστηκε επιτυχώς και τέθηκε σε λειτουργία το Μάιο του 2017 ενώ πλέον υπάρχει έτοιμη και η έκδοση BORA-2. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει γίνει χρήση του συστήματος κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και μάλιστα μετά από στοχοποίηση που έγινε από drones.

Το Bora είναι ουσιαστικά μια τουρκική έκδοση των κινεζικών βλημάτων BP-12A τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν ανάλογης άδειας από την Roketsan. 

Το όχημα εκτόξευσης Bora μεταφέρει 2 κιβώτια με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας. Τα βλήματα εκτοξεύονται κάθετα και έχουν βεληνεκές 280 km. Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 470-kg υψηλής εκρηκτικότητας ή διασποράς. Για την πλοήγησή του προς το στόχο, χρησιμοποιεί GPS και σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (INS).

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα θέλουν να στείλουν Patriot Pac 3 στην Σαουδική Αραβία την στιγμή που η Τουρκία δείχνει καθημερινά απειλεί με πολεμικό επεισόδιο παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επί σειρά μηνών.

Το σύστημα εκτός από προηγμένες αντιαεροπορικές, έχει μοναδικές αντιβαλλιστικές ικανότητες στην έκδοση PAC-3, που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία, την στιγμή που η τουρκική βαλλιστική απειλή κατά των νησιών του Αιγαίου και την ενδοχώρας με εκατοντάδες βαλλιστικά βλήματα Bora-1/2, Kasirga και Yildirim-1/-2, έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά «εκτοξευθεί».

Στα μέσα της δεκαετίας η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά 19 εκτοξευτών WS-1A KASIRGA με βεληνεκές 80 χλμ. Στην συμφωνία υπήρχε όρος που προέβλεπε την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κίνα στην Τουρκία και άδεια για κατασκευή του συστήματος από τουρκικές εταιρείες.

Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τα παραπάνω και κατασκεύασε 35 ακόμα εκτοξευτές με βεληνεκές 100 χλμ. Επιπλέον προχώρησε στην σχεδίαση και κατασκευή του συστήματος F-600T YILDIRIM με βεληνεκές 150 χλμ., για το οποίο υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για αύξηση του βεληνεκούς στα 250 χλμ. 

 

Pronews
Back to top button