breaking newsΔιεθνή

Η Κίνα θα ενισχύσει τις συνομιλίες και τη συνεργασία με την Ευρώπη μετά τη σταθεροποίηση των δεσμών με τις ΗΠΑ

Η Κίνα και η ΕΕ, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία, πρόκειται να αυξήσουν την επικοινωνία και να ενισχύσουν τη συνεργασία, με τους αναλυτές να λένε την Τρίτη ότι οι εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν αμβλυνθεί σε κάποιο βαθμό μετά τη σύνοδο κορυφής του Σαν Φρανσίσκο, και αυτό θα ανοίξει τρόπος για να είναι η Ευρώπη πιο ρεαλιστική όταν αναπτύσσει δεσμούς με την Κίνα.

Λόγω της αναστάτωσης και της παρέμβασης από την Ουάσιγκτον, η ΕΕ και ορισμένα από τα μέλη της δεν μπορούν να έχουν πλήρως ανεξάρτητη ικανότητα χάραξης πολιτικής όταν αντιμετωπίζουν την Κίνα. Μετά τη σταθεροποίηση των δεσμών Κίνας-ΗΠΑ, οι δεσμοί Κίνας-ΕΕ θα έχουν νέες ευκαιρίες για να επιδιώξουν καινοτομίες σε ορισμένα μακροχρόνια προβλήματα, όπως η Συνολική Συμφωνία Κίνας-ΕΕ για τις επενδύσεις (CAI). Οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επίσης τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκαλούνται από την κρίση της Ουκρανίας και τη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ, δήλωσαν ειδικοί.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Δευτέρα τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, να προωθήσει την παραδοσιακή φιλία Κίνας-Γαλλίας και να προωθήσει τις σχέσεις σε νέο επίπεδο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σύμφωνα με το Bloomberg την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna θα μεταβεί στην Κίνα αυτή την εβδομάδα για να εξομαλύνει τις σχέσεις μετά την ευρωπαϊκή έρευνα κατά των επιδοτήσεων που έκανε το Παρίσι για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα γεγονός που αύξησε τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κορυφαία Γαλλίδα διπλωμάτης θα επιχειρηματολογήσει για μια ισορροπημένη σχέση που θα σέβεται την κυριαρχία της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανόνες. Η έρευνα της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, οδήγησε σε ανησυχίες για έναν «δυνητικό δασμολογικό πόλεμο» σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικονομική ανεξαρτησία χωρίς να χάσουν την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, ανέφερε το Bloomberg.

Εκτός από τους δεσμούς με τη Γαλλία, το Politico ανέφερε στις 10 Νοεμβρίου ότι «η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας εδώ και τέσσερα χρόνια έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Δεκεμβρίου», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος της ΕΕ, όπως είπε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς. που ήταν και ο τελευταίος ανώτερος επίτροπος της ΕΕ που επισκέφθηκε την Κίνα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντηση.

Ο Song Luzheng, ένας Κινέζος μελετητής που κατοικεί στη Γαλλία και ειναι ερευνητής στο China Institute of Fudan University, δήλωσε στους Global Times την Τρίτη ότι οι τρέχουσες διπλωματικές δραστηριότητες και αυτές που πρόκειται να συμβούν στη συνέχεια μεταξύ Κίνας και ΕΕ είναι μακροπρόθεσμα σχεδιασμένες, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης ενδιαφέρον γιατί μετά τη σύνοδο κορυφής Κίνας-ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο, ορισμένα εμπόδια και διακοπές που προκαλούσαν προβλήματα στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ θα αποδυναμωθούν.

«Οι ΗΠΑ είναι πάντα η μεγαλύτερη πηγή αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να διακόψουν την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ, και δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλει τώρα προσπάθειες να διαχειριστεί την ένταση [με την Κίνα], θα ήταν μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να επιδιώξουν καινοτομίες στη συνεργασία με την Κίνα», σημείωσε ο Σονγκ.

Ο Γκάο Τζιάν, ειδικός στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, δήλωσε στους Global Times την Τρίτη ότι «αν και οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ παρουσίασαν διακυμάνσεις λόγω του αντίκτυπου που προκάλεσαν οι ΗΠΑ, οι δύο πλευρές δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από τη γενική κατεύθυνση της ισότητας, και του αμοιβαίου οφέλους. Η ισχυρή ανθεκτικότητα και ο πολύπλευρος δυναμισμός των σχέσεων Κίνας-ΕΕ παραμένουν ισχυροί. Μπορούμε να αναμένουμε σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΕΕ και στενότερους δεσμούς μεταξύ των δύο αγορών.”

Πιέστε για συνεργασία

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Μακρόν τη Δευτέρα, ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει υψηλού επιπέδου ανταλλαγές με τη Γαλλία, και βεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντηση του μηχανισμού διαλόγου υψηλού επιπέδου Κίνας-Γαλλίας για τις ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους θα είναι επιτυχής, καθως θα ασκηθεί πίεση για νέα πρόοδο στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η επιστημονική έρευνα που προωθούν τις φιλικές σχεσεις μεταξύ των δύο λαών.

Χαιρετίζοντας την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στο τρίτο Belt and Road Forum for International Cooperation και την έκτη China International Import Expo, ο Xi είπε ότι η Κίνα είναι χαρούμενη που βλέπει την είσοδο ενός αυξανόμενου αριθμού γαλλικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και καλωσορίζει περισσότερες επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Κίνα.

Ο Μακρόν είπε ότι υπό την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό για τη Γαλλία και την Κίνα να διατηρήσουν τη στρατηγική επικοινωνία και συνεργασία. Η γαλλική πλευρά είναι πρόθυμη να εκλάβει την 60ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας το επόμενο έτος ως ευκαιρία για εντατικοποίηση των ανταλλαγών υψηλού επιπέδου με την Κίνα και εμβάθυνση των ανταλλαγών και της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και η αεροπορία, όπως καθώς και ανταλλαγές ανθρωπίνου προσωπικού και πολιτιστικές ανταλλαγές.

«Ας ελπίσουμε ότι, με τις αυξανόμενες ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Γαλλίας, καθώς και την ΕΕ, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το CAI που έχει παγώσει για πολιτικούς λόγους, και δεδομένου ότι η παγκόσμια ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη, οι δύο μεγάλες οικονομίες χρειάζονται για να φέρουν στον κόσμο πιο θετικά και ενθαρρυντικά νέα», είπε ο Σονγκ.

Εκτός από την οικονομία και το εμπόριο, η Κίνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι πιθανότατα θα εμβαθύνουν επίσης τη συνεργασία και τον συντονισμό σε ζητήματα γεωπολιτικών θεμάτων, σημείωσαν ειδικοί.

Για τα περισσότερα μέλη της ΕΕ, η κρίση στην Ουκρανία έχει επηρεάσει άμεσα την οικονομία και την ασφάλειά τους, ενώ η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική τους σταθερότητα με πιθανή εισροή προσφύγων από την περιοχή, είπε ο Σονγκ. «Η Κίνα είναι σεβαστή από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά τα αραβικά και ισλαμικά έθνη, και είναι επίσης μια υπεύθυνη και ισχυρή μεγάλη δύναμη, η ΕΕ και η Γαλλία θα πρέπει να επιδιώξουν συνεργασία με την Κίνα σε αυτούς τους τομείς».

Ανταλλάσσοντας απόψεις για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, οι δύο αρχηγοί κρατών δήλωσαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της παλαιστινιο-ισραηλινής κατάστασης, και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση. Συμφώνησαν ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος θεμελιώδης τρόπος για την επίλυση του κύκλου των συγκρούσεων Παλαιστινίων-Ισραηλινών, ανέφερε το Xinhua.

Όχι στον προστατευτισμό

Σημειώνοντας ότι φέτος σηματοδοτείται η 20ή επέτειος από την ίδρυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ, ο Σι είπε ότι η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να παραμείνουν εταίροι για αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζει μάλιστα ότι η Γαλλία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της θετικής εξέλιξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Η Γαλλία ελπίζει να επικοινωνήσει στενά με την Κίνα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι και να συνεργάζεται μαζί της για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία της βιοποικιλότητας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Εξάλλου, η Γαλλία είναι έτοιμη να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Κίνας σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, αμοιβαίου οφέλους και συνεργασίας, όπως ανέφερε.

Η ανάπτυξη της Κίνας στον τομέα της νέας ενέργειας βασίζεται στο νόμο της οικονομίας της αγοράς, καθώς και στον διορατικό στρατηγικό σχεδιασμό της, επομένως η Κίνα έχει ένα σταθερό και ισχυρό βιομηχανικό πλεονέκτημα, ανεφερε ο Γκάο.

“Αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης κυβερνητικής παρέμβασης ή του άνισου ανταγωνισμού, ούτε θα επηρεάσει την οικονομική συνεργασία Κίνας-ΕΕ”, δήλωσε ο Γκάο στην Global Time, λέγοντας ότι ως ενοποιημένος διεθνής οργανισμός και οικονομική οντότητα, η ΕΕ δεν θα και δεν πρέπει να παραβιάζει τις βασικές αρχές και θέσεις του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μόνο και μόνο εξαιτίας των απαιτήσεων ορισμένων ατόμων ή κρατών μελών της.

Ο προστατευτισμός θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παγκοσμιοποίηση καθώς και στο ελεύθερο εμπόριο Κίνας-ΕΕ και δεν θα ωφελήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη για καμία από τις δύο πλευρές, καθώς οι ανταλλαγές και η συνεργασία χρειάζονται για την καλύτερη έρευνα των τεχνολογιών και την ανάπτυξη προϊόντων, τονίζουν αναλυτές.

PrimeNews.

Back to top button