breaking newsΔιεθνή

Τι ετοιμάζεται στην Ουκρανία – Τι κρύβουν τα σενάρια για τη δολοφονία Ζελένσκι, ποιος είναι στη «φωλιά της οχιάς»

Γιατί ξαφνικά ο θάνατος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky αποτελεί μείζον θέμα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως όλα δείχνουν, μετά τον Zelensky μία ομάδα από τον εσωτερικό του κύκλο πρόκειται να κυβερνήσει την Ουκρανία και για αυτό τον λόγο η Ρωσία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Η ναυαρχίδα του δυτικού Τύπου το Politico, σε άρθρο του αναφέρεται στο σχέδιο της Ουκρανίας σε περίπτωση δολοφονίας του Zelensky από τη Ρωσία.

Έγραψε ότι ο θάνατός του θα ήταν σοβαρό πλήγμα, αλλά η πολιτική σταθερότητα στην Ουκρανία δεν θα διαταραχθεί σοβαρά.

Ο ρόλος του Blinken

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο οποίος το 2022 είχε πει στο CBS:

«Οι Ουκρανοί έχουν σχέδια – για τα οποία δεν πρόκειται να μιλήσω ή να μπω σε λεπτομέρειες – για να βεβαιωθούν ότι θα υπάρχει αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ‘’συνέχεια της κυβέρνησης’’ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Φαίνεται ότι ο Zelensky δεν γνωρίζει αυτά τα σχέδια, επειδή ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov σχολίασε το άρθρο στο Politico ως εξής:

«Στην Ουκρανία, δεν υπάρχει σχέδιο για τη διασφάλιση της συνέχειας της κυβέρνησης σε περίπτωση θανάτου του Zelensky.» Πρόκειται για απολύτως εσφαλμένες πληροφορίες, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Φυσικά και ο Zelensky έχει διαφορετικά σχέδια για μια καλή ζωή σε μια βίλα στη Φλόριντα ή σε μια έπαυλη στο Λονδίνο και ένα μεγάλο τραπεζικό λογαριασμό μετά τη φυγή του από την Ουκρανία, εξηγεί σε άρθρο της στην Pravda η αναλύτρια γεωπολιτικών θεμάτων Lyuba Lulko.

Ωστόσο, άλλοι Ουκρανοί πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό και το Politico κατονομάζει αυτούς που θα κυβερνήσουν ό,τι απομείνει από την Ουκρανία μετά τον θάνατο του Zelensky ως μέρος του «κυβερνητικού συμβουλίου».

Ποιοι θα κυβερνήσουν μετά τον Zelensky

Αυτοί είναι: O επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak, ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, o υπουργός Άμυνας Alexei Reznikov, o Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και ο πρόεδρος της Βουλής Ruslan Stefanchuk.

Αυτή είναι η άποψη που εξέφρασε ο Adrian Karatnitsky εξέχων ερευνητής στο Atlantic Council με έδρα τις ΗΠΑ, από τον οποίο πήρε συνέντευξη η εφημερίδα.

Ο Yermak, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται αυτός που κινεί τα νήματα στην ουκρανική κυβέρνηση, πιθανότατα θα ηγηθεί μίας δικτατορικού τύπου κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν χρειάζεται μια κλιμάκωση στην Ουκρανία πριν από τις εκλογές του 2024.

Θα προτιμηθούν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο status quo, αλλά δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία όσο ο Zelensky παραμένει στο γραφείο ως πρόεδρος.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν θα θέλει να επιστρέψει με επιθετικότητα ακόμα και αφού διώξουμε τους κατακτητές από όλη μας την επικράτεια. Η νίκη της Ουκρανίας πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του εχθρού να επιστρέψει, δεν θα υπερβαίνει την αρρωστημένη φαντασία αυτών των τρελών που τρέφουν τέτοια σχέδια», είπε ο Zelensky στο Κίεβο για τον εορτασμό της Ημέρας του Κράτους.

Ο Zelensky είναι αυτός που έφερε την Ουκρανία στο σημείο που βρίσκεται τώρα, ενώ υποσχέθηκε νίκη επί των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταστρέφεται η Ουκρανία

Η κατάσταση έχει ως εξής: Η Ουκρανία έχασε ένα μεγάλο και πλουσιότατο τμήμα από τα εδάφη της, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, πάνω από 300.000 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση, η φυσική μείωση του πληθυσμού ξεπέρασε τα 400.000 άτομα, η οικονομία είναι ερειπωμένη και υπάρχει μια οικολογική καταστροφή κάτω από τον Δνείπερο λόγω της καταστροφής του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka.

Ο Zelensky δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα φρικτά αποτελέσματα της προεδρίας του. Ο θάνατος περιμένει τον Zelensky παντού, αλλά, παραδόξως, δεν πρόκειται να έρθει από τη Ρωσία.

Στη φωλιά της οχιάς

Κάτι ετοιμάζεται στην Ουκρανία. Υπάρχει κάτι που συμβαίνει εντός της ομάδας Zelensky, μεταξύ Zelensky και δημάρχων πόλεων, μεταξύ Zelensky και της ομάδας Poroshenko (σ.σ. πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας).

Ουκρανοί στρατιώτες ζητούν ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον πρόεδρο. Πολλοί μιλούν για πανταχού παρούσα διαφθορά. Οι Ουκρανοί «πατριώτες» εγκαταλείπουν συστηματικά τη χώρα.

Ο Zelensky διέταξε να απαγορευθεί σε όλους τους βουλευτές η έξοδος από τη χώρα αλλά εάν ο Yermak άναψε το πράσινο φως, τότε τα καταφέρνουν και φεύγουν εύκολα.

Και ξαφνικά ο Yermak μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για μια διάσκεψη σχετικά με το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Zelensky. Φήμες λένε ότι πρόκειται να συζητήσει εκεί συμβιβασμούς για τους οποίους θα είναι έτοιμος εάν έρθει στην εξουσία. Κάποιος βρίσκεται στη φωλιά της οχιάς.

Η Ρωσία πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι το δυτικό σχέδιο δεν θα λειτουργήσει. Το πάγωμα της σύγκρουσης και η διατήρηση της εν ενεργεία ουκρανικής διοίκησης στην εξουσία με τη συγκεκριμένη ναζιστική ιδεολογία δεν πρέπει να είναι στο τραπέζι, καθώς η σύγκρουση μπορεί να αναζωπυρωθεί αργότερα, επισημαίνει η Lulko. Ο Zelensky οδηγεί την Ουκρανία κατευθείαν στην άβυσσο και η Ρωσία δεν τον ακουμπά καν.

primenews

Back to top button