breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το «πλαφόν της Παγκοσμιοποίησης» σε τρόφιμα και καύσιμα

Του Arsenio Toledo

Πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πολιτικές πλαφόν στην αγορά τροφίμων και καυσίμων.

Τα προβλήματα στις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων ξεκίνησαν αφότου τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ροή βασικών εμπορευμάτων και απειλούν με κατάρρευση τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν από τον πόλεμο.

Έτσι, από το λάδι μέχρι το σιτάρι, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε ρεκόρ πολλών δεκαετιών. Επιπλέον, οι προμήθειες αυτών των βασικών προϊόντων έχουν μειωθεί, μετά την διακοπή των εξαγωγών από την Ρωσία.

Το ηλιέλαιο, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, και το φυσικό αέριο διατίθενται με πλαφόν

Η Ισπανία άρχισε να αντιμετωπίζει σποραδικές ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, όπως αυγά, γάλα, και άλλα γαλακτοκομικά, σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως το Mercadona και το Makro, έβαλαν πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου.

Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε ακόμα περισσότερο και έδωσε στα καταστήματα την δυνατότητα να επιβάλουν προσωρινό πλαφόν στην αγορά και άλλων προϊόντων.

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να δεσμεύουν προϊόντα διατροφής, όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών προμηθειών από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα σούπερ μάρκετ ισχυρίζονται ότι το πλαφόν αποτελεί προληπτικό μέτρο που θα καταργηθεί μόλις σταθεροποιηθούν οι προμήθειες. Περίπου το 30% των εισαγωγών σιταριού της Ελλάδας προέρχεται από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Στέλεχος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος δήλωσε:

Ο λόγος για το πλαφόν σε αυτά τα προϊόντα είναι μόνο προληπτικός, καθώς οι πελάτες μας ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας και στο μέλλον.

Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε:

Το αλεύρι και το ηλιέλαιο είναι τα δύο προϊόντα που, με εξαίρεση την ενέργεια, επηρεάστηκαν περισσότερο από τον πόλεμο. Υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη.

Στην Γερμανία, η κυβέρνηση ενεργοποίησε το πρώτο από τα τρία στάδια ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διατήρηση της παροχής φυσικού αερίου της χώρας. Αιτία ήταν η απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι Γερμανοί το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης θα οδηγήσει σε «στοχευμένες» διακοπές της ροής φυσικού αερίου σε «καθορισμένους μεμονωμένους μεγάλους καταναλωτές».

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξήγησε ότι το τρέχον σχέδιο είναι ένα προληπτικό μέτρο που εφαρμόζεται για να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα έρθει αντιμέτωπη με μια κρίσιμη έλλειψη.

Η Γερμανία προσπαθεί, επίσης, να μειώσει ή να εξαλείψει οριστικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο, το 55% του φυσικού αερίου της Γερμανίας προερχόταν από την Ρωσία. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο 40%, με την βοήθεια των ροών φυσικού αερίου από την Ολλανδία, την Γαλλία, και το Βέλγιο.

Το πλαφόν σε τρόφιμα και καύσιμα είναι συνέπεια της Παγκοσμιοποίησης

Μια δήλωση του Χάρισον Σμιθ (InfoWars) παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Η κατάρρευση βρίσκεται σε εξέλιξη… και δεν υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης σύντομα. Στην πραγματικότητα, όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Υποδεικνύουν ότι οι καθ’ ύλην αρμοδιοι και οι έχοντες την ικανότητα να αποτρέψουν το κατρακύλισμα, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδεινώσουν και να διαιωνίσουν την πλήρη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες.

Ο Σμιθ επεσήμανε, επίσης, ότι αν η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν τόσο εξαρτημένη από εισαγωγές από άλλα έθνη, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε προκαλέσει τόσο τεράστιο πρόβλημα στις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.

Είπε χαρακτηριστικά:

Όλα αυτά οφείλονται στην Παγκοσμιοποίηση. Δεν θα ήταν πραγματικά τόσο μεγάλο ζήτημα αν δεν παίρναμε το χαρτί υγείας από την Κίνα. Αν κάποιο πλοίο προσαράξει στην Διώρυγα του Σουέζ, κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου, εγώ δεν θα μπορώ να αγοράσω χαρτί υγείας… Αυτό είναι πρόβλημα -και είναι δομικό πρόβλημα του κόσμου μας».

hellasmag

Back to top button