breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Χωρίς ένα τσιπ εγκεφάλου θα είσαι άτομο δεύτερης κατηγορίας”

Να γράφετε e-mail με τις σκέψεις σας και να συνδέετε τον εγκέφαλό σας με το Διαδίκτυο – στο μέλλον οι άνθρωποι θα είναι όλο και πιο τεχνολογικοί, λέει ο ερευνητής Markus Schmidt.

Τεχνολογία ανάγνωσης και εγγραφής του εγκεφάλου 

Βερολίνο– Στο μέλλον , ένα υγιές άτομο θα μπορούσε να έχει την κατάσταση που έχει σήμερα ένα άτομο με αναπηρία επειδή δεν έχει τσιπ εγκεφάλου, λέει ο Βιεννέζος βιοτεχνολόγος Markus Schmidt. 

Στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα «Future Body», ο Schmidt και διάφοροι επιστήμονες ασχολούνται με τις επιπτώσεις της νευροτεχνολογίας στην κοινωνία. Σε μια συνέντευξη, ο Schmidt εξηγεί γιατί εμείς οι άνθρωποι θα συνεχίσουμε να συγχωνευόμαστε με την τεχνολογία και που βρίσκονται οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι της νευροτεχνολογίας.

Berliner Zeitung: Κύριε Schmidt, ανησυχείτε για το μέλλον του ανθρώπινου σώματος. Σε 100 χρόνια θα κοιτάξουμε πίσω το έτος 2021 και αναρωτηθούμε: Πώς μπορούσαμε να ζούμε έτσι;

Markus Schmidt: Ετσι νομίζω. Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι κοινωνικές αλλαγές έχουν γίνει ταχύτερες και ταχύτερες με τα χρόνια. Ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για δύο εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια ήρθε η γεωργία πριν από 10.000 χρόνια. Η βιομηχανική επανάσταση έλαβε χώρα τον 18ο και 19ο αιώνα, και η τεχνολογία των πληροφοριών έφτασε στη δεκαετία του 1970. Και πολλά έχουν συμβεί ξανά από τότε. Οι ζωές και οι τεχνολογικές εξελίξεις μας θα συνεχίσουν να επιταχύνονται στο μέλλον. Αυτό σημαίνει: σε 100 χρόνια το 2021 θα είναι πιο μακριά από ό, τι είμαστε σήμερα από το 1921.

Στο ερευνητικό σας έργο “Future Body” εσείς και η ομάδα σας εστιάζετε κυρίως στη νευροτεχνολογία. Τι ακριβώς αφορά;

Συνεργαζόμαστε στο έργο με δύο εταίρους στη Γερμανία και έναν στον Καναδά και εξετάζουμε τη νευροτεχνολογία από διαφορετικές οπτικές γωνίες: τη φιλοσοφική, την τεχνική, αλλά και την καλλιτεχνική.

Η νευροτεχνολογία περιλαμβάνει διάφορες τεχνολογίες και διαδικασίες που αλληλεπιδρούν απευθείας με το νευρικό μας σύστημα, για παράδειγμα μέσω διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή.

Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το «Ίντερνετ των ζωντανών πραγμάτων» IoT, με το οποίο ο εγκέφαλος πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυο, ή εμφυτεύματα στο σώμα, μέσω του οποίου πρέπει να αποκτήσει νέες αισθήσεις.

Το σημείο πρόσβασης της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι στο Βερολίνο

Επίσης, ο Elon Musk παρουσίασε ένα τσιπ εγκεφάλου πέρυσι , για σύνδεση του εγκεφάλου με υπολογιστές.

Ακριβώς, με τα τσιπ εγκεφάλου του Musk, χίλια ηλεκτρόδια τοποθετούνται στον εγκέφαλο σε μια πολύ μικρή περιοχή. Αυτή η πυκνότητα ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο ήταν προηγουμένως ανέφικτη και δίνει ελπίδα για υψηλότερη “νευρολογική ανάλυση”

Χρησιμοποιούνται άλλες νευροτεχνολογίες σήμερα;

Ναι, μια κοινή μη επεμβατική διαδικασία είναι, για παράδειγμα, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG). Ένα είδος καπακιού με ραμμένα ηλεκτρόδια τοποθετείται στην κεφαλή, από το οποίο αποστέλλονται σήματα σε έναν ενισχυτή μέσω καλωδίων. Υπάρχει μια εταιρεία στην Αυστρία που κάνει αυτά τα συστήματα ειδικά για ασθενείς σε ψευδοκώμα Locked-in syndrome (LIS) που έχουν συνείδηση ​​αλλά δεν μπορούν να σηκώσουν το χέρι τους ή να μιλήσουν. Με τη βοήθεια του EEG, μπορείτε να δώσετε απαντήσεις όπως ναι ή όχι από το μυαλό σας. Αλλά υπάρχουν ήδη κοχλιακά εμφυτεύματα για τους κωφούς που συνδέονται άμεσα με το εσωτερικό αυτί.

Έτσι, η νευροτεχνολογία είναι κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς;

Πρώτα απ ‘όλα, ναι, αλλά αυτό αλλάζει. Ορισμένες τεχνολογίες ξεπερνούν ήδη τις θεραπευτικές εφαρμογές για τις οποίες προορίζονταν, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από το κοχλιακό εμφύτευμα για τους κωφούς.

Με ποιό τρόπο?

Έχουμε έναν συνάδελφο στο ερευνητικό μας έργο που έχει ένα τέτοιο εμφύτευμα στο κεφάλι του. Ακουγε κανονικά για 30 χρόνια, μετά έχασε την ακοή του, ήταν κωφός για πολλά χρόνια έως ότου έλαβε αυτό το εμφύτευμα. Έχει τώρα το 90 τοις εκατό ακοής ενός υγιούς ατόμου. Συναντηθήκαμε σε ένα μπαρ που ήταν πολύ θορυβώδες. Τον ρώτησα αν τον επηρεάζει ο θόρυβος στο παρασκήνιο. Και είπε ότι μπορεί να με ακούσει πολύ καλά επειδή το εμφύτευμα του έχει επίσης μια ρύθμιση για θορυβώδη περιβάλλοντα και μπαρ. 

Το μικρόφωνο φιλτράρει τη φωνή μου, οι άλλοι θόρυβοι δεν μεταδίδονται. Έτσι μπορεί να ακούσει πολύ καλύτερα από τους φυσιολογικούς ανθρώπους σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούμε ήδη να μιλήσουμε για ανθρώπινη ενίσχυση.

Αυτό σημαίνει?

Μετάφραση σημαίνει: ανθρώπινη βελτίωση. Υπάρχει μια γενική τάση βελτιστοποίησης στην κοινωνία μας – μπορούμε να το δούμε ξεκάθαρα. Προς το παρόν, η νευροτεχνολογία αφορά ακόμη τις τεχνολογίες για τους ασθενείς ή τα άτομα με αναπηρία. Αλλά η βελτιστοποίηση συνεχίζεται και σύντομα, αυτές οι τεχνολογίες πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν επίσης από υγιείς ανθρώπους.

Back to top button