breaking newsΔιεθνή

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, η Σουηδία κινητοποίησε ολόκληρη την Εθνική Φρουρά -Ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με Νορβηγία

 

Για πρώτη φορά από το ύψος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία κάλεσε ολόκληρη τη δύναμη της εγχώριας φρουράς της, 22.000 στρατιώτες για την διενέργεια ασκήσεων . Οι ασκήσεις αφορούσαν έλεγχο των «αμυντικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων»  της χώρας ενόψει πιθανών πολεμικών σεναρίων με την Ρωσία η οποία προετοιμάζεται και αυτή με αποβατική άσκηση.

«Οι στρατιώτες επιτέλεσαν αποστολές που θα κληθούν να διενεργήσουν  κατά τη διάρκεια πραγματικών συνθηκών πολέμου , προφυλάσσοντας  ζωτικές  υποδομές», ανέφερε ο Σουηδός Α/ΓΕΣ .

Η Σουηδία κινητοποίησε και τα 40 τάγματα της εθνοφρουράς  σε μια άνευ προηγουμένου άσκηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1975.

Οι ασκήσεις σηματοδότησαν την Εθνική Εορτή της Σουηδίας, που γιορτάστηκε στις 6 Ιουνίου.

«Αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε τη στρατιωτική άμυνα της Σουηδίας και να βελτιώσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες», ανέφερε σε δήλωσή του ο ανώτατος διοικητής του στρατού της Σουηδίας στρατηγός Μίκαελ Μπίντεν.

«Δοκιμάζουμε το σύστημα  κινητοποίησης και περίπου το ήμισυ της οργάνωσής μας, κάτι που δεν έχουμε πράξει  από το 1975 και μετά»κατέληξε ο ίδιος.

Το βασικό καθήκον της Εθνοφρουράς  είναι να εκπληρώσει τους δευτερεύοντες στρατιωτικούς ρόλους, όπως  περιπολίες και φύλαξη σημαντικών υποδομών ενώ ο μόνιμος στρατός θα εμπλέκεται με τον εχθρό στην πρώτη γραμμή.

Ενώ η συμμετοχή στις ασκήσεις ήταν εθελοντική, ο σουηδικός στρατός εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον το ήμισυ των εφέδρων θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση. Η ονομαστική ισχύς της εθνοφρουράς είναι 22.000 άτομα.

Ο διοικητής της δύναμης αυτής είναι ο στρατηγός Roland Ekenberg, ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνθηκε μεγάλο «σεβασμό για τους ανθρώπους που εθελοντικά επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση».

Εκτός από την εθνοφρουρά , ένα άλλο λείψανο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έκανε την εμφάνιση του  και αφορούσε την ενημέρωση των Σουηδών μέσω ενός φυλλαδίου, που είχε τίτλο  «Αν έρθει η Κρίση ή ο Πόλεμος», με σκοπό να ενημερωθεί ο άμαχος πληθυσμός.

Το τεύχος του φυλλαδίου περιέχει συμβουλές για το πώς οι Σουηδοί πολίτες θα μεταβούν στα καταφύγια, τι τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούν ως  απόθεμα, πώς θα διαχειριστούν  τα αποθέματα νερού και, το σημαντικότερο, πώς να αποκρούσουν την προπαγάνδα με την αναζήτηση αξιόπιστων πληροφοριών.

Το 20σελιδο φυλλάδιο, στο οποίο υπάρχουν και εικόνες από σειρήνες, μαχητικά αεροσκάφη και οικογένειες που αφήνουν τις εστίες τους.

«Η κοινωνία είναι ευάλωτη, οπότε θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας ως άτομα», υποστήριξε ο Νταν Ελίασον, επικεφαλής του εγχειρήματος. «Υπάρχει επίσης ένα έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά συγκεκριμένες συμβουλές, τις οποίες πρέπει να παρέχουμε», συνεχίζει.

Το φυλλάδιο αυτό  έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τον σουηδικό  λαό για κάθε είδους κρίσεις, που κυμαίνονται από τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι πολέμους.

Ήταν η πρώτη φορά από το 1991 που οι σουηδικές αρχές έθεσαν σε  κυκλοφορία  ένα τέτοιο φυλλάδιο στους πολίτες.

Μάλιστα, η Στοκχόλμη έχει αρχίσει μια «στροφή» στην πολιτική της, όσον αφορά τις μειωμένες αμυντικές δαπάνες, ενώ πέρσι πραγματοποίησε τις μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις την τελευταία 25ετία.

Παράλληλα, ψήφισε επαναφορά της στρατολόγησης, ενώ θέσπισε και κοινά μέτρα με τη Δανία για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης από την πλευρά της Ρωσίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Σουηδία πραγματοποίησε μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία « Aurora 17» με τη συμμετοχή ξένων στρατευμάτων κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θεωρεί τον εαυτό της ως «ουδέτερη» χώρα. Τα γυμνάσια αυτά ήταν  η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε σουηδικό έδαφος εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Την ίδια στιγμή ρωσικές δυνάμεις διενεργούν σειρά ασκήσεων απόβασης πεζοναυτών  στις έρημες ακτές της Αρκτικής στην χερσόνησο Sredny, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νορβηγία.

Μιλάμε για δυνάμεις  πεζοναυτών του Βόρειου Στόλου ενώ ο  κόλπος Motovsky βρίσκεται δίπλα στη χερσόνησο Sredny, και στη χερσόνησο Kola, στα σύνορα με την Νορβηγία.

Δεκάδες Ρώσοι πάνοπλοι πεζοναύτες με  εξοπλισμό αποβιβάστηκαν από  τα ειδικά σκάφη με ΤΟΜΑ  BTR-82As.

Τα θωρακισμένα οχήματα υλοποίησαν βολές με τα πυροβόλα τους  των 30 χιλιοστών καλύπτοντας την απόβαση  .

Ο χώρος της άσκησης  βρίσκεται μόνο περίπου 40 χλμ. από τα νορβηγικά σύνορα.  Στο εγγύς μέλλον, αρκετά μεγάλα ρωσικά αποβατικά θα ξεφορτώσουν  στην ακτή τους άντρες και το υλικό σε ένα σχέδιο προετοιμασίας της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ .

Οι Ρώσοι κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι περικυκλώνει συνεχώς τα ρωσικά σύνορα με σκοπό να εισβάλει σε ρωσικό έδαφος και να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος , κάτι για το οποίο έχει προετοιμαστεί  ο ρωσικός λαός  έχοντας σύμμαχο μαζί του όμως και την ρωσική ιστορία.   

pentapostagma.gr

Back to top button