Διεθνή

Άρχισε η Δίκη του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τη Γενοκτονία Παλαιστίνης. Πρώτη μέρα της δίκης…

Άρχισε η Δίκη του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τη Γενοκτονία Παλαιστίνης. Πρώτη μέρα της δίκης…

Σήμερα, Πέμπτη, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκίνησε την πρώτη του συνεδρίαση επιδίκασης του Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων «γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, βάσει αγωγής που ασκήθηκε από το κράτος της Νότιας Αφρικής και υποστηρίζεται από δεκάδες χώρες, γεγονός που αποτελεί ιστορικό προηγούμενο στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Η Νότια Αφρική υπέβαλε μια έκκληση 84 σελίδων στα αγγλικά, στην οποία παρουσιάζει στοιχεία ότι το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει στη διάπραξη γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ακροάσεις θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο αίτημα της Νοτίου Αφρικής για επείγουσα δράση που θα διατάξει το Ισραήλ να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το δικαστήριο εξετάζει τους νομικούς λόγους της υπόθεσης σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Οι ακροάσεις άρχισαν με μια εισαγωγική επιχειρηματολογία που παρουσίασε ο εισαγγελέας της Νότιας Αφρικής, Υπουργός Δικαιοσύνης Ronald Lamola, και ακολούθησε μια επιχειρηματολογία του εκπροσώπου της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο. Εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής: Το Ισραήλ υποβάλλει τον παλαιστινιακό λαό σε καθεστώς απαρτχάιντ Ο εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε ότι ο παλαιστινιακός λαός υπέστη τη Νάκμπα του 1948 , το Ισραήλ του είχε αφαιρέσει τα αναφαίρετα δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης. Κάλεσε να σταματήσουν οι πολιτικές διακρίσεων που εφαρμόζει το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, χρησιμοποιώντας την ασυλία που του έχει χορηγηθεί και πρόσφατα, το Ισραήλ έχει εντείνει την επιθετικότητά του κατά του παλαιστινιακού λαού. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ενισχύει το καθεστώς του απαρτχάιντ στο παλαιστινιακό έδαφος, επιβάλλει πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και υποκινεί την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού, κατά παράβαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. «Εμείς, οι εκπρόσωποι του Κράτους της Παλαιστίνης και οι εκπρόσωποι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταθέτουμε αυτή τη μήνυση, υποστηριζόμενη από αναφορές, για λογαριασμό των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας που δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια. » Η Ιορδανία, η Τουρκία, η Ινδονησία, η Βολιβία, η Κολομβία, η Βραζιλία, ο Οργανισμός Ισλαμικής Δράσης, που συγκεντρώνει 57 χώρες, και ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών, καθώς και 200 καθηγητές και ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, από τα περισσότερα αναγνωρισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, έχουν εκφράσει υποστήριξη της αγωγής που υπέβαλε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο.

dimpenews.com

Back to top button