breaking newsΔιεθνή

Ολονύχτιο θρίλερ για το μεταναστευτικό – Ποιες αποφάσεις πήραν οι ηγέτες

Η αποκάλυψη του Κουρτς για την Ελλάδα – Τα σημεία–«κλειδιά» και τα «αγκάθια» που κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης – Η “απειλή” για Ιταλικό βέτο

Έπειτα από μια θυελλώδη και άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία ήρθε στις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε προ ολίγου μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

Donald Tusk

@eucopresident

EU28 leaders have agreed on conclusions incl. migration.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Ιταλία

«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Τζουζέπς Κόντε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη μαραθώνια συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», πρόσθεσε.

Ο Κόντε αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις διαστάσεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ιδίως την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. Διευκρίνισε πως η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε», τόνισε ο Κόντε, που πήρε μέρος στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής.

Η υιοθέτηση του κειμένου των συμπερασμάτων καθυστέρησε κυρίως επειδή η ιταλική κυβέρνηση απειλούσε να ασκήσει βέτο στην πρώτη του εκδοχή.

Γαλλία

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έπειτα από τις μαραθώνιες και ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε καλό σημάδι τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

Θετική ένδειξη χαρακτήρισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο», είπε η Μέρκελ. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αυστρία

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Το παρασκήνιο

Ακόμη και πριν την έναρξη της Συνόδου, οι διαφωνίες ήταν προδιαγεγραμμένες κανείς όμως δεν περίμενε να απειλήσει με βέτο ο Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντε, στο κείμενο των συμπερασμάτων, που πέρα από τη μετανάστευση, εμπεριείχε το Brexit, τα Ευρωπαϊκά εμπορικά αντίμετρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ και την υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ από τους ηγέτες της ΕΕ.

Αρχικά, το προσχέδιο των συμπερασμάτων έδειχνε μια αναιμική συμφωνία χωρίς ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα, δρώντας μάλλον ως πρώτες βοήθειες.

Προέβλεπε τη σύσταση πλατφόρμες αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων σε τρίτες χώρες όπως Λιβύη ή Τυνησία, όπου θα δρουν λίγο πολύ όπως τα hotspot στο Αιγαίο, καταγράφοντας και διαχωρίζοντας τους αιτούντες ασύλου από τους παράτυπους μετανάστες που θα απελαύνονται στις χώρες τους έπειτα από συμφωνία της ΕΕ με αυτές.

Σειρά διαφορών

Η νύχτα καθορίστηκε από το γεγονός πως υπήρχαν δύο πολυπληθείς ομάδες κρατών μελών με διαφορετικές ερμηνείες για το πως θα πρέπει να είναι οι λύσεις για το μεταναστευτικό.

Από τη μια πλευρά η Καγκελάριος Μέρκελ (με τη κυβέρνηση της διαιρεμένη στο θέμα μάλιστα) μαζί με μια “ομάδα προθύμων” για Ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό επιδεικνύοντας αλληλεγγύη (ανάμεσα τους Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία) και από την άλλη κράτη μέλη που είναι εναντίον Ευρωπαϊκών λύσεων όπως Αυστρία και τα κράτη του Βίζενγκραντ.

Η Ιταλία από τη πλευρά της αμφιταλαντευόταν μεταξύ των δύο ομάδων, όντας αρχικά σε ανοιχτή ρήξη με τη Γερμανία, γύρω από το θέμα Δουβλίνου και για τον καταμερισμό των βαρών της μετανάστευσης.

Η Ιταλική απειλή για βέτο

Η Ιταλία είχε επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή της για την πορεία της συζήτησης για τη μετανάστευση, αλλά η κίνηση του Κόντε για εμπλοκή στα συμπεράσματα ολόκληρης της Συνόδου Κορυφής έπιασε τους υπόλοιπους ηγέτες απροετοίμαστους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι υπόλοιποι ηγέτες προέτρεψαν τον Ιταλό πρωθυπουργό να μην μπλοκάρει τα ζητήματα στα οποία υπάρχει συναίνεση. “Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ως να συμφωνήσουμε στα πάντα”, ήταν η στάση της Ιταλικής κυβέρνησης όμως.

Τα σημεία–«κλειδιά» και τα «αγκάθια» που κρίνουν το μέλλον το μέλλον της Ευρώπης

Σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό «θρίλερ» εξελίσσεται η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, γεγονός που ειχε διαφανεί πριν καλά – καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της, αφού είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται τα πρώτα μέτωπα σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από δύο ζητήματα μείζονος σημασίας:

Το πρώτο αφορούσε στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Ως προς το θέμα αυτό, κατά πληροφορίες πάντα, τέθηκε επί τάπητος η πρόταση που έχουν υποβάλει από κοινού Ισπανία και Γαλλία για τη δημιουργία hotspots στο πρότυπο της Ελλάδας, σε συγκεκριμένες χώρες.

Ενδεικτικά ως χώρες κατασκευής των hotspots έχουν προταθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ωστόσο, στον αντίποδα της πρότασης αυτής αναμενόταν η εισήγηση της Αυστρίας και της Ιταλίας, βάσει της οποίας θα πρέπει όλοι οι μετανάστες να επιστρέφονται στην Αφρική και να υπάρξουν συμφωνία με Λιβύη και Τυνησία, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής εκεί.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε αποκλειστικά στις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό, αναμενόταν να συζητηθεί η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για τον περιορισμό των δευτερογενών ροών, στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ωστόσο και αυτή η πρόταση αποτέλεσε σοβαρό σημείο τριβής, καθώς σ’ αυτή αντιτάσσονται τόσο οι χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) όσο και η Αυστρία μαζί με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Η Βιέννη, μάλιστα, είχε προτείνει το κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μιας ιδιότυπης ζώνης συνοριακών ελέγχων (μίνι Σένγκεν).

Οι θέσεις της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες να αναπτύξει τέσσερα σημεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού:

Το πρώτο αφορά στην υπεράσπιση της πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το μεταναστευτικό απαιτεί συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου προς μια δικαιότερη κατεύθυνση.

Εξάλλου, η χώρα μας διεκδικεί την πρόβλεψη για επιπλέον στήριξη στις ευρωπαϊκής πρώτης υποδοχής και την λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν να υπογραμμίσει τη στήριξη της Ελλάδας στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και το άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και Τουρκία.

Πού συμφωνούσαν για το μεταναστευτικό

Τα μέτρα στα οποία υπήρχε εξαρχής συμφωνία αφορούν την αύξηση των δαπανών για τη μετανάστευση στα 34 δισ. τη περίοδο 2021-2027 από 13 δισ. Έπειτα την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Λιβύη και τέλος την ενίσχυση της ακτοφυλακής που περιφρουρεί τα θαλάσσια σύνορα των κρατών μελών.

Back to top button