breaking newsΚύπρος

Μοχθηρός ιός Τουρκίας

Σε ένα νέο κύμα μοχθηρότητας κατά της Κύπρου και της Ελλάδα επιδίδεται η τουρκική Κυβέρνηση, απειλώντας για γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης και εκβιάζοντας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Κορυφώνοντας τις απειλές ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ακόμα και για τη σημαία που τοποθετήθηκε σε τζαμί στη Λάρνακα και το σύνθημα σε τζαμί στη Λεμεσό, ότι «θα υπάρξει ανταπόδοση», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «στην νότια Κύπρο, δοκίμασαν να κάψουν ένα από τα τζαμιά μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε μία από τις ομιλίες του, χτύπησε σε δύο μέτωπα, απειλώντας την ελληνική Κυβέρνηση πως εάν προσπαθήσει να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ανοικτά της Κρήτης, τότε η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει. Διαμήνυσε μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την πρόθεση του για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Παράλληλα με τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προσδιόρισε την έναρξη νέων ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο σε 3-4 μήνες.

Την ίδια ώρα η τουρκική Κυβέρνηση προχωρεί διά μέσου του κατοχικού καθεστώτος σε εκβιασμό για την Αμμόχωστο, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να διαμηνύει ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η «απόδοση της Αμμοχώστου» στην «οικονομία» του κατοχικού καθεστώτος. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επέμεινε και στην τουρκική θέση για διαμοιρασμό στα ίσα του φυσικού αερίου. Στην ίδια γραμμή και ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται και θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ενώ η τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα, το κατοχικό καθεστώς κράτησε κλειστά χθες τα οδοφράγματα, εμποδίζοντας τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους να μεταβούν στις εργασίες τους, παρά τη συμφωνία των δύο ηγετών.

Χθες, πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη – Ακιντζί για επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, πέρασαν μόνο 14 Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Οι οκτώ για να μεταβούν στις εργασίες του και οι έξι για ιατρικούς λόγους. 
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμηνύει πως δεν θα μείνει απαθής στην κατάσταση, ενώ εντείνονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα.

philenews
Back to top button